İklim değişikliği yaş meyve ve sebze sektörünü tehdit ediyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İklim değişikliği yaş meyve ve sebze sektörünü tehdit ediyor


 

Yüzde 13’lük pay ile Türkiye meyve üretiminde birinci sırada yer alan Mersin’in gözü iklim değişikliğinde. Mersin Borsa Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, “İklim değişikliği yaş meyve ve sebze sektörünü tehdit ediyor” diyerek, “Yaş meyve ve sebzede geleceği bugünden planlamalıyız” uyarısı yaptı.

Haber Merkezi

 

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, “İklim Değişikliğinin Yaş Meyve-Sebze Sektörü Üzerindeki Etkileri"ne yazılı bir dair açıklaması yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) uzmanlarınca yayınlanan bir çalışmada, Türkiye'de iklim değişikliği ile gıda enflasyonu arasındaki ilişkinin incelendiğini söyleyen Özdemir, bu çalışmanın hem ülkemiz hem de Mersin yaş meyve ve sebze sektörü açısından iyi analiz edilmesi gerektiğini vurguladı.

 

SICAKLIK ARTIYOR, YAĞIŞ AZALIYOR

Çalışmada, meteoroloji verilerine göre, 2020 sonrası dönemde sonbahar ve kış aylarının daha ılıman, ilkbahar ve yaz aylarının ise çok daha sıcak geçtiği ve yağış miktarının genel olarak azaldığının vurgulandığını belirten Özdemir, “Bu durumun, gerek ürün verimi gerekse üretim maliyeti kanalıyla gıda fiyatları üzerinde yukarı yönlü bir baskı yarattığı belirtilmektedir. Özellikle, ülkemizin önde gelen meyve ve sebze üreticisi olan Mersin, Adana, Antalya, Hatay ve Muğla illerinde yaşanan ciddi kuraklıkların sebze ve meyve üretimini olumsuz etkilediği ifade edilmektedir.

 

MERSİN YMS ÜRETİMİNDE BİRİNCİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, bu beş il Türkiye'nin meyve üretiminin yüzde 43'ünü, sebze üretiminin ise yüzde 30'unu gerçekleştirmektedir. Ülkemizin yaş meyve ihracatının yüzde 51'i ve yaş sebze ihracatının yüzde 70'i de bu beş il tarafından yapılmaktadır.

Mersin özelinde bakıldığında, Mersin yüzde 13’lük bir pay ile Türkiye meyve üretiminde 1. sırada yer almaktadır. Diğer yandan, yüzde 7’lik oran ile sebze üretiminde 3. sıradadır. Ayrıca, Mersin yüzde 27’lik pay ile ülkemizin yaş meyve ve sebze ihracatında da ilk sırada bulunmaktadır” dedi.

 

“YAŞ MEYVE VE SEBZEDE GELECEĞİ BUGÜNDEN PLANLAMALIYIZ”

Uluslararası araştırma kuruluşu Climate Central tarafından yayınlanan İklim Değişim Endeksi (CSI) raporuna göre, Türkiye’nin bu yaz, 1970’ten bu yana en sıcak yaz mevsimini yaşadığını dile getiren Başkan Özdemir, “Ayrıca, yapılan bilimsel araştırmalar gerekli önlemler alınmadığı takdirde 2050 yılına kadar küresel ısınmanın bugüne kıyasla çok daha olumsuz etkiler yaratacağını ortaya koymaktadır.

Bu gelişmeler doğrultusunda, yaş meyve ve sebze sektöründe önümüzdeki yıllara yönelik bir yol haritasını bugünden belirlememiz gerektiği kanısındayım. Örneğin, tarımsal üretimin planlanmasında stratejik ürünler olarak hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar yer almaktadır. Ancak mevcut aşamada yaş meyve ve sebze üretimi ile ilgili bir karar bulunmamaktadır. Plansız fazla ekimin gerçekleştiği yıllarda, tarlada veya bahçede kalan ürünler hem üreticilere hem de Türkiye ekonomisine zarar vermiştir. Bu nedenle, meyve ve sebze ürünleri için de tarımsal üretim planlamasının yapılması gerektiğini düşünüyorum.

 

“BUGÜNDEN ÖNLEM ALINMALI”

Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye, dünya sebze üretiminde 4. ve meyve üretiminde 6. sırada yer alıyor. Mersin ise ülkemize bu konumu kazandıran illerin başında gelmektedir. Kısa, orta ve uzun vadeli doğru politikalar belirlenmez ise TCMB çalışmasında belirtildiği üzere, gelecekte iklim değişikliğinin yaş meyve ve sebze üretimi, maliyeti ve fiyatları üzerinde çok daha olumsuz etkileri olacağı açıktır. Devletimizden beklentimiz ülkemizin ve ilimizin böylesine baskın olduğu sektörümüz için sektör bileşenleri ile istişare içerisinde gerekli önlemlerin bugünden alınmasıdır” şeklinde konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA