HEDİYE EROĞLU
Maden ve mermer ocakları ile başı dertte olan Mersin’in Anamur ilçesinde çevreci mücadele kazanımlarla devam ediyor. İki yıldır Korucuk Köyü’nde Lion Madencilik tarafından açılmak istenen mermer ocağı, yöre halkının direnişi ile durduruldu.
DAVA AÇTILAR KAZANDILAR
Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), Korucuk ve Ovabaşı Köyleri muhtarları tarafından valiliğin ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali için Mersin 2. İdare Mahkemesi’ne dava açıldı. Mahkemenin yöre halkını halkı bulması ile davada yürütmeyi durdurma kararı verildi.
Yargı mücadelesi kazanıldı ama şirket vazgeçmedi! Valilik ve Lion Madencilik kararı temyiz etmek için dosyayı Danıştay’a taşıdı. Ancak Danıştay 6. Dairesinde görülen davada ÇED gerekli değildir kararı onanarak, Anamur’a mermer ocağı alçak isteyen şirkete bir kez daha geçit verilmedi.
Danıştay 6. Dairesi, hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptali istenen mahkeme karanının usule uygun olduğuna hükmederek, Anamur adına sevindirici bir karara imza atmış oldu.
KAPIDAN KOVULAN ŞİRKET BACADAN GİRMEYE ÇALIŞTI
Anamur Çevre Platformu, “Mermer ocağı istemiyoruz, mücadele kararlıyız” dese de Korucuk’ta tescil edilen arkeolojik kalıntılara yaklaşık 500 metre mesafedeki ruhsat sahasında ısrarla mermer ocağı açmak isteyen şirket adeta her yolu denedi.
Mersin Valiliği'nin verdiği "ÇED Gerekli Değildir" kararı mahkemeler tarafından iptal edilince bu kez de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvuran Lion Madencilik firmasıyla ilgili olarak yapılmak istenen halkın katılımı toplantısı, Korucuk Köyü halkı tarafından tenekeler çalınarak protesto edildi.
Geçtiğimiz günlerde söz konusu şirketin başvurusu sonuçlandırılarak “ÇED olumsuz” kararı verildi.
AÇILMAK İSTENEN OCAK KÖYÜN İÇİNDEYDİ
Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre Korucuk köyünde açılmasın planlanan mermer ocağı ruhsat alanının 97,74 hektarlık kısmının 24,21 hektarlık alanında üretim gerçekleşecek. Üretim yapılacak yer Mersin il merkezinin kuş uçumu 187 kilometre güneybatısında, Anamur İlçesi’nin 10,70 kilometre kuzeybatısında, Korucuk Mahallesi’nin 900 metre kuzeybatısında bulunuyor. Proje alanına en yakın konutun uzaklığı 250 metre. ÇED alanında yılda 500 bin ton blok mermer, moloz ve pasa malzemesi üretimi gerçekleştirilecek. Mermer Ocağı projesi için yatırım bedeli 2 milyon 400 bin TL olarak belirlendi.