HEDİYE EROĞLU
Mersin’de, Vali Ali Hamza Pehlivan başkanlığında, Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü dolayısıyla bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Afetlerle mücadelede koordinasyon, doğru bilgiye dayalı stratejik planlama ile hızlı ve doğru müdahale başlıklarının ele alındığı toplantıda kentin etkilenebileceği öncelikli afet türlerinin; sel / taşkın, orman yangını, meteorolojik ve iklim değişikliği kaynaklı afetler, teknolojik ve endüstriyel kazalar, kütle hareketleri (heyelan/kaya düşmesi) ve deprem olarak belirlendiği açıklandı.
Bu 6 afet türüne ilişkin olarak hazırlık, bilgilendirme, farkındalık, eğitim ve koordinasyon gibi başlıklara yönelik çalışmalar yapmak üzere; sel / taşkın afetine ilişkin 107 eylem, orman yangını afetine ilişkin 23 eylem, meteorolojik ve iklim değişikliği kaynaklı afetlerine ilişkin 37 eylem, teknolojik ve endüstriyel kazalara ilişkin 9, heyelan / kaya düşmesi afetine ilişkin 27 eylem ve deprem afetine ilişkin 32 eylem olmak üzere toplam 235 eylem belirlendiği açıklandı.
Bu eylemlerden 10’u kırmızı yani öncelikli eylem olarak belirlenirken, her bir eylem konusundan tek bir kurum sorumlu olup 35 farklı kurumun sorumluluğu bulunduğu görüldü.
MERSİN’İN İL AFET RİSK AZALTMA PLANI HAZIR
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, 13 Ekim’in “Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü” olarak belirlediğini anımsatarak, “İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında İçişleri Bakan Yardımcımızın başkanlığında, 81 İl Valisi, AFAD Başkanı ve 81 İlimizdeki İRAP İzleme ve Değerlendirme Kurullarının katılımıyla çevrim içi bir video konferans toplantısı gerçekleştirdik. Mersin’den bizde İRAP İzleme ve Değerlendirme kurulu olarak iştirak ettik. Toplantımızda, afet risk azaltma çalışmalarının afet yönetimindeki rolü ile ilgili konu başlıkları doğrultusunda değerlendirme ve bilgi alışverişinde bulunduk.
Afetlerle mücadelede konusunda; koordinasyon, doğru bilgi dayalı stratejik planlama, hızlı ve doğru müdahale öne çıkan başlıklar olarak görülmektedir. Afetleri önleyemeyiz fakat hazırlıklı olabiliriz, zararlarını azaltabiliriz işte amaç doğrultusunda, 2021’de yürürlüğe giren İRAP, bu anlayışın somut bir göstergesidir. Bu kapsamda kurulan İRAP İzleme ve Değerlendirme Komisyonu; Mersin Valiliğimizin himayelerinde Vali Yardımcısı Başkanlığında Büyükşehir Belediyesi, Mersin Üniversitesi, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü temsilcilerinin yer aldığı oluşmaktadır. Mersin İl Afet Risk Azaltma Planı hazırlanmış ve 5 yıl süreyle geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.
MERSİN’İ ETKİLEYEBİLECEK AFETLER
Plan kapsamında, ilimizin öncelikli afet türleri; sel/ taşkın, orman yangını, meteorolojik ve iklim değişikliği kaynaklı afetler, teknolojik ve endüstriyel kazalar, kütle hareketleri (heyelan/kaya düşmesi) ve deprem olarak belirlenmiştir.
Bu 6 afet türüne ilişkin olarak hazırlık, bilgilendirme, farkındalık, eğitim ve koordinasyon gibi başlıklara yönelik çalışmalar yapmak üzere; Sel/taşkın afetine ilişkin 107 eylem, orman yangını afetine ilişkin 23 eylem, meteorolojik ve iklim değişikliği kaynaklı afetlerine ilişkin 37 eylem, teknolojik ve endüstriyel kazalara ilişkin 9, heyelan/kaya düşmesi afetine ilişkin 27 eylem ve deprem afetine ilişkin 32 eylem olmak üzere toplam 235 eylem belirlenmiştir.
Bu eylemlerden 10’u kırmızı yani öncelikli eylem olarak belirlenmiştir. Her bir eylem konusundan tek bir kurum sorumlu olup 35 farklı kurumun sorumluluğu bulunmaktadır.
Bu kapsamda belirlenen 10 farklı kırmızı eylem ile ilgili yapılan çalışmalar; Silifke ilçesi Camikebir Mahallesindeki muhtemel kaya düşmesi afeti nedeniyle yapılması kararlaştırılan kaya ıslahı tamamlanmıştır” dedi.
YANGIN RİSKİNE KARŞI TANKERLER DOLU
Yangın riskinin fazla olduğu sezonda köylerde ve mesire yerlerinde dolu tanker bulundurulduğunu d a aktaran Vali Pehlivan, bu kapsamda; merkezden uzak ilçelerdeki kırsal mahallelere 100 adet 3 tonluk su tankeri dağıtıldığını bildirdi.
Yangın ulaşım yollarının açık hale getirilmesi kapsamında 2024’de; 11 bin 170 km’lik orman yolu bakımı, 264 adet su toplama çukuru, 60 km yangın önleme tesisi yapıldığını söyleyen Pehlivan, ayrıca Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sulama suyu şebekesine 200 adet hydrant (su vanası) yaptığını aktardı.
TAŞKINLARA KARŞI BERDAN ÇAYINA ERKEN UYARI SİSTEMİ
Sel ve taşkınlara karşı ise Berdan Çayına erken uyarı sistemi kurulmasına yönelik faaliyetlerin de DSİ 6. Bölge Müdürlüğü’nce yürütüldüğünü belirten Vali Pehlivan, sel taşkın riskine bağlı olarak aşırı yağış uyarıları öncesinde sokak ve caddelerdeki mazgalların temizlenmesi çalışmalarının da MESKİ tarafından düzenli olarak yürütüldüğünü ifade etti.
Ayrıca Pamukluk Barajı İçme Suyu Arıtma Tesisi ve ilgili isale hattının yapılması ile ilgili projelerin 2024 yılında İRAP kapsamına alındığın da anımsatan Pehlivan, “DSİ 6. Bölge Müdürlüğü ve MESKİ söz konusu projeleri takip etmektedir. Pamukluk Barajı içme suyu 35 km’lik isale hattının 6.675 metre boru imalatının sahaya nakli yapılmaktadır.
İRAP kapsamında belirlenen toplam 85 eylem ilgili kurum ve kuruluşların çalışmalarıyla tamamlanmıştır. Bu kapsamda 83 eylem devam etmekte olup, diğer eylemler ilgili çalışmalar yürütülmektedir. Tüm afet risklerine karşı vatandaşı bilinçlendirme, farkındalığı artırma gibi konularda eğitimler verilmektedir” dedi.
“DEPREK TATBİKATI İLE NASIL KOORDİNE OLACAĞIMIZI YERİNDE GÖRME FIRSATI ELDE ETTİK”
Ayrıca kentin 12 Eylül 2024 tarihinde AFAD tarafından 2024 yılı için belirlenen 6 bölgedeki deprem tatbikatından birine ev sahipliği yapıldığını da hatırlatan Vali Pehlivan, “İlimizde oldukça geniş katılımlı ve ayrıntılı bir deprem tatbikatı gerçekleştirdik. Bu tatbikat ile tüm kurumlarımız, ekiplerimiz ve gönüllülerimizle, afet anında nasıl bir araya geleceğimizi ve nasıl koordine olacağımızı yerinde görme fırsatı elde ettik, ekiplerimizin reflekslerini ölçtük. Yine bu tatbikatla hem bireysel hem de kurumsal hazırlıklarımızı pekiştirme, olası bir deprem anında ve sonrasında nasıl hareket etmemiz gerektiğini tüm detaylarıyla sahada pratiğini yapma fırsatı bulduk. Biliyoruz ki bir afet öncesinde alınacak her bir önlem, yapılacak her bir eğitim hem can kayıplarını azaltacak hem de afet anlarında daha bilinçli hareket etmemizi sağlayacaktır.
BİLİNÇ, TEDBİR VE HAZIRLIK…
Tarih boyunca milletlerin karşı karşıya kaldığı en büyük sınavlardan biri olan afetlere hazırlık konusunda, bilinçlendirme ve eğitim çalışmalarında vermiş oldukları desteklerden dolayı başta sayın cumhurbaşkanımıza, sayın içişleri bakanımıza, bakanlığımızın ilgili birimlerine, AFAD Başkanlığımıza ve AFAD birimlerimize, İRAP İzleme ve Değerlendirme Kurullarında görev üstlenen bütün kurumlarımıza teşekkür ediyorum.
En büyük temennimiz, duamız elbette ki afetlerin yaşanmamasıdır. Ama önce tedbir, sonra tevekkül diyoruz. Sadece ilgili kurumların değil, bütün vatandaşlarımızın deprem ve bütün afetlere karşı hem bilinç ve bilgi açısından hem de diğer hazırlıklar açısından tedbirli olmasını bekliyoruz, hedefliyoruz. Allah ülkemizi, milletimizi, bütün afetlerden depremlerden korusun” şeklinde konuştu.