213 TL zam talebi krize neden oldu!


 

Mersin’de sene başında 667 TL olarak belirlenen 2024 yılı tarım işçisi yevmiye ücretlerinin yeni sezon için 213 TL zamla 880 TL’ye çıkarılması talebi krize neden oldu. İhracatçının paketleme ve elleçleme tesislerinde zam talebi kabul görürken tarlada çalışan işçilerin ücretlerine zam yapılmaması bazı bölgelerde işçilerce tarlaya girilmeyerek, protesto edildi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’de sene başında 2024 yılı tarım işçisi yevmiye ücretleri 667 TL olarak belirlendi. Valilik, kaymakamlıklar, ihracatçı birlikleri, ziraat odaları ve işçileri örgütlü oldukları dernekler arasında yapılan görüşmelerle belirlenen ücretin, asgari ücret zammına kadar sabit kalmasında anlaşıldı.

Ancak asgari ücrete yılın ikinci yarısında zam yapılmazken, yüksek enflasyon ve yaşam koşullarının zorlaşması işçilerin zam taleplerini gündeme getirdi.

2024 yılı tarım işçisi yevmiye ücretlerinin 213 TL zamla 880 TL’ye çıkarılması talebi krize neden oldu. İhracatçının paketleme ve elleçleme tesislerinde ücretin yüzde 10’u elçilik payı olarak zam talebi kabul görürken tarlada çalışan işçilerin ücretlerine zam yapılmaması bazı bölgelerde işçilerce tarlaya girilmeyerek, protesto edildi. 

 

İHRACAT İÇİN ÇALIŞAN İŞÇİ ZAMMI KAPTI

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, konuyla ilgili sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı paylaşımlarla gelişmeleri kamuoyuyla paylaştı. Avcı ilk olarak, Cumhurbaşkanlığının mevsimlik tarım işçileri konulu 2024/5 sayılı genelgesi doğrultusunda 10 Ekim 2024 tarihinde kaymakamlık toplam salonunda ilçe mevsimlik tarım işçiler izleme kurulu toplantısı düzenlendiğini bildirdi.

Zam talebinin kısmı kabul gördüğü toplantı sonrası ise tekrar açıklama yapan Avcı, “Değerli çiftçilerimiz yevmiyeler konusunda çeşitli spekülasyonlar yapılmaktadır yevmiyeler aşağıdaki şekilde oluşmuştur. Akdeniz İhracatçı Birlikleri’ne (AKİB) bağlı işkollarında meyve toplama ve paketleme işçiliği yevmiyesi tavsiye edilen 880 TL olarak kendi aralarında protokol ile belirlenmiştir. Uygulama sadece AKİB’e bağlı olan iş kollarında paketleme ve meyve toplama da geçerlidir. Çiftçilerimizin yaptırdığı budama 734 TL ve diğer tarım işçilikleri 667 TL’dir. Mevsimlik Tarım İşçileri İzleme Kurulunca asgari ücret artışı oluncaya kadar, alınan karar geçerlidir” dedi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA