Mersin’de anneler Narkotik Polisi olarak eğitiliyor


 

Mersin Emniyet Müdürlüğü, vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla hayata geçirdiği, “En İyi Narkotik Polisi Anne” projesi kapsamında eğitimler düzenlemeye devam ediyor.

Haber Merkezi

 

Mersin’de valilik himayesinde İl Emniyet Müdürlüğü koordinasyonunda uyuşturucu kullanımının önüne geçme konusunda anne duyarlılığından faydalanmak amacıyla yürütülen “En İyi Narkotik Polisi Anne” projesi için tanıtım ve bilgilendirme programı düzenlendi.

Yenişehir Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa: Vali Ali Hamza Pehlivan, eşi Yıldız Pehlivan, Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak, Vali Yardımcısı Adem Yılmaz, Akdeniz Kaymakamı Zeyit Şener, Yenişehir Kaymakamı Nevzat Şengök, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Oğuz Bavbek, İl protokolü ile çok sayıda anne ve anne adayı katıldı.

Etkinlikte, çeşitli emniyet birimleri tarafından stantlar kurularak katılımcılara önemli konularda bilgilendirme yapıldı.

 

“AMAÇ; BAĞIMLILIĞI ÖNLEMEK”

Programda bir konuşma yapan Vali Pehlivan; projenin madde bağımlılığı ve bağımlılıkla mücadele konusunda ülke genelinde devletin ilgili kurum, kuruluşları ve birimleri tarafından verilmekte olan yoğun mücadeleye özellikle annelerin dahil olması, daha bilgili, bilinçli bir şekilde hareket etmek suretiyle mücadeleye ortak olmasını hedeflediğini söyledi.

“Bu proje İçişleri Bakanlığımızın himayesinde 2020 yılında başlatıldı. Yıldan yıla bütün illerimizde bu konuda çeşitli faaliyetler yapıldı ve yapılmaya da devam ediliyor” diyen Pehlivan, “Burada temel amaç; çocuklarımızın, gençlerimizin uyuşturucu ve bağımlılık bataklığına sürüklenmeden önce tedbirimizi almak ve onların bağımlılık yapan maddelerle temas etmesini önlemektir.

 

“ANNELERİMİZ ÇOCUKLARININ İLK REHBERİ, İLK ÖĞRETMENİ, EN GÜVENLİ LİMANIDIR”

Annelerimiz çocuklarının ilk rehberi, ilk öğretmeni, en güvenli limanıdır. Diğer birçok hayata dair hususlarda olduğu gibi bu hususlarda da pür dikkat olunması, çocukların izlenmesi ve onlara rehberlik edilmesi ziyadesiyle büyük önem arz ediyor. Bunu yapabilmek için bilgili ve bilinçli olmamız gerekiyor.

Bugün, bu programda çeşitli suç başlıklarıyla ilgili mücadele eden arkadaşlarımızın sunumlarının sergilendiği stantlarda gezip bilgiler aldık. Bunlardan birisi siber suçlardır. Siber suçlar kapsamında, sanal alemdeki konular, yasa dışı döndürülmeye çalışılan birtakım girişimler, çocukların oyunlar vasıtasıyla sürüklenmeye çalışıldığı; oyun bağımlılığından uyuşturucu bağımlılığına kadar ve gençlerimizin, çocuklarımızın istismarına kadar gidebilen diğer kötü alışkanlıklar ile mücadele ediliyor. Sorumlu görevli birimler gece gündüz takibini gerçekleştiriyor ama bu konu öyle bir konu ki topyekûn bir mücadeleyle ancak mesafe alabiliriz. Elbette polisiye tedbirler, adli makamların gerçekleştirmiş olduğu, almış olduğu kararlar, operasyonlar sorumluluk sahasına göre emniyet ve jandarma birimlerimizin, Sahil Güvenlik Komutanlığımızın, kendi alanlarında yaptığı operasyonlar günden güne artıyor.

 

UYUŞTURUCU TACİRLERİNE GÖZ AÇTIRILMIYOR

Nitekim 2023 yılında uyuşturucuyla mücadele kapsamında yaklaşık 5 bin kişi yakalanmış, bunların 490’ı adli makamlar tarafından tutuklanmıştır. 2024 yılının Ekim ayının bugününe kadar geçen süresi içerisinde operasyon, çalışma ve yakalama sayısı 6 bine çıkmış, tutuklama sayısı da 590 olmuştur. Operasyon ve yakalama sayılarında yüzde 20, tutuklama sayılarında yüzde 34 artış gerçekleşmiştir. Bu neyi gösteriyor? Hem emniyet, jandarma, sahil güvenlik gibi kolluk birimleri hem de adli birimler bu konuda çok üst düzeyde bir gayret sarf etmektedirler.

Günden güne mücadelenin kapsamı genişliyor ve rakamlara da yansıyor. Bu işin elbette ki çok önemli, kritik bir boyutudur. Bununla birlikte netice üzerinden yaptığımız bu çalışmaların, bu rakamların düşmesi konuya kaynağında müdahale etmekle mümkün oluyor. Biz eğer toplumumuzun temel direği olan ailede bu mücadeleyi başlatırsak işimiz biraz daha kolaylaşır.

Çocuklarımızı nasıl takip edeceğiz? Ne olursa çocuklarımızla ilgili adım atacağız? Burada temel birtakım göstergeler var. Çocuklarımızın tavırlarındaki değişiklikler, psikolojik yaklaşımlarındaki değişiklikler hatta vücutlarındaki birtakım izler, çizikler, emareler olması, sözlerindeki değişiklikler, önceden hiç kullanmadığı birtakım jargon ve ifadeleri sarf etmesi ve gerek anne babaya gerek kardeşlere karşı farklı tavırlar sergilemesi örnek olarak verilebilir. Bunu fark ettiğimizde de yaklaşım tarzı dışlayıcı ve öteleyici bir tavırla değil kazanmaya yönelik bir tavır içinde olmalıdır. Bütün bunlar anne babalar olarak hassasiyetle uygulamamız gereken tavırlardır” dedi.

 

“HİÇBİR ÇOCUK, BAĞIMLILIK YAPAN MADDEYLE TEMAS ETMESİN İSTERİZ”

Projenin temel amacının önleyici çalışmalar bu kapsamda madde bağımlılığı ile teması önlemek olduğunu aktaran Vali Pehlivan, geçtiğimiz yıl ‘En İyi Narkotik Polisi Anne Uygulaması’ kapsamında eğitim çalışmalarında genel artış gerçekleştirilmesini sağladıklarını söyledi. “2023’ün 9 ayında 11 bin anne veya anne adayına ilgili ekiplerimiz ulaşıp eğitim vermiş; 2024 yılının 9 ayında, bu sayı geçen seneye göre 2 katı artmış, ay sonu itibariyle 22 bin 500 anne ve anne adayımıza ulaştık” diyen Pehlivan, bu rakamın yıl sonuna doğru daha da artacağını aktardı. “Ne kadar çok insanımıza ulaşırsak o kadar yoğun bir gayret ortaya konulacağına ve iş birliği, koordinasyon sağlanacağına inanıyoruz” diyen Vali Pehlivan, “Amatem, Kematem ve Çematem isimlerini duymuşsunuzdur. Buralarda bağımlılıktan kurtulmaya çalışan yüzlerce insanımız var. Ama ne kadar zorlandıklarını oralara ziyaretler yaptığımız vakitlerde görüyoruz. Uyuşturucuyla, bağımlılıkla yapılan mücadelede en etkili yöntem hiç temas ettirmemektir. Bunu da inşallah hem sorumlu birimlerimizle hem de sizlerle hep birlikte yapalım istiyoruz. Bu projenin temel maksadı budur.

 

“ANNELERİMİZDEN İŞ BİRLİĞİ BEKLİYORUZ”

Burada bulunan siz kıymetli annelerimiz ve anne adaylarımız her biri en az bir başka kişiyle ilgilenirse dalga dalga bu bilinç daha da yayılacaktır. Bunun da farkındayız. Özellikle bu eğitimlerimizi ev hanımlarına yönelik de yapıyoruz ki ailede o tespitler ortaya çıktığında mücadelemizi gerçekleştirelim. İnsanımız için, nesillerimiz için ziyadesiyle hayati öneme haiz bu konuda duyarlılık gösteren sizlere, bütün annelerimize, anne adaylarımıza şükranlarımı sunuyorum.

Hepimiz üzerimize düşen görevi yaptığımızda inanıyoruz ki mesafe alacağız. Böylesi zorlu ama gece gündüz mücadele etmemiz gereken bir konuda duyarlı olmalıyız. Çevremizi de bu konuda uyarma vazifemizi de yerine getiririz diyor, uyuşturucunun bağımlılık yapan maddelerin gençlerimizden uzak olduğu sağlıklı günler temennisiyle hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.’’ dedi.

Konferansta, İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Müdürlüğü'nde görevli Narko-Rehber Polis Memuru Mehtap Ukis, "En İyi Narkotik Polisi Anne" projesi kapsamında konferansa katılanlara bilgilendirmelerde bulundu. Programda “İki Ekmek” adlı bağımlılıkla ilgili kısa film gösterimi sunumu da gerçekleştirildi.

Programda Vali Pehlivan, eşi Yıldız Pehlivan ve beraberindekiler, annelerin ve anne adaylarının uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığı konusundaki bilinçlenmesinin ve aile içi iletişimin güçlendirilmesinin önemine dikkat çekmek için oluşturulan stantları da gezdi.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA