‘Kent belleği müzeler ile korunabilir’


 

Müze Sohbetlerinde konuşan Profesör Dr. Nurseren Tor, Mersin’in daha fazla müzeye ihtiyacı olduğunu ve geçmişten bugüne kent belleğinin korunmasının ancak müzeler ile sağlanabileceği söyledi.

Haber Merkezi

 

Mersin Üniversitesi'nde (MEÜ), Deniz Canlıları Müzesi tarafından 5. si düzenlenen Müze Sohbetleri, “Müzelerini Bekleyen Kent Mersin” başlığı altında gerçekleştirildi.

Etkinliğin açılış konuşması MEÜ Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi ve Deniz Canlıları Müzesi Sorumlusu Prof. Dr. Deniz Ayas tarafından yapıldı.  Prof. Dr. Ayas, müzelerin geçmişte yaşamış olan ve mevcut toplumların bilim, sanat, biyoçeşitliliğe dair örnekleri saklamak, korumak, sergilemek, bu sırada ziyaretçileri bilgilendirmek amacıyla oluşturulan kurumlar olduğunu söyledi.

 

DENİZ CANLILARI MÜZESİ’NİN TEK GÖREVİ SERGİ YAPMAK DEĞİLDİR

Prof. Ayas, MEÜ Deniz Canlıları Müzesi’nin de bir doğa tarihi müzesi gibi genel bir müze mantığı ile yönetildiğini, deniz canlılarının, fosillerinin ve jeolojik oluşumlarının, kısacası denizlere ait tüm malzemelerin saklandığı ve sergilendiği bir müzeye dönüşmeye başladığını kaydetti. Deniz Canlıları Müzesi’nin tek görevinin sergi yapmak olmadığını vurgulayan Ayas, denizel canlıları korumak, bilimsel çalışmalar yapmak, ağırlıklı olarak öğrencilerden oluşan ziyaretçilerine doğa koruma bilinci kazandırmak için eğitimler, sergiler, konferanslar düzenlemek, etkinlikler gerçekleştirmek misyonunu üstlendiklerini söyledi. Prof. Dr. Ayas “Arkeoloji, sanat, tarih, doğa tarihi, bilim, askeri müzeler gibi farklı amaçlar ile özelleşmiş müzeler olsa da, tüm müzeler koleksiyon oluşturmak ya da geliştirmek için benzer çabaları gösterirler.” dedi.

 

 “MERSİN’DE SANAT GALERİLERİNE İHTİYAÇ VAR”

Prof. Dr. Nurseren Tor, müzelerin bir kurum olarak sanat müzesinin oluşum sürecinde öncü bir rol oynadığını ve koleksiyonlar aracılığıyla araştırma, öğretim ve mesleki eğitimi geliştirmeyi teşvik ettiğini ifade etti.  Prof. Tor “Sanat müzesi veya sanat galerisi, başta görsel sanatlar olmak üzere, her türlü sanat sergisinin gerçekleştirildiği mekânlara verilen ortak isimdir. Sanat müzeleri sadece kamu kuruluşlarında yer almaz aynı zamanda özel kuruluşlar veya vakıfların da sanat galerileri de olabilir. Mersin’de sanat galerilerine ihtiyaç var. Aslında çok sayıda tarihi mekân, bu amaçla restore edilip kullanılabilir.” dedi.

 

MERSİN KENTİ İÇERİSİNDE KORUNMASI GEREKEN ÇOK SAYIDA ESER VAR

Mersin kenti içerisinde bugün korunması gereken çok sayıda eserin bulunduğunu bu eserlerin korunması ve envanterinin tutulması için müzelere ve sanat galerilerine ihtiyaç bulunduğunu ifade eden Prof. Nurseren Tor, manevi, sembolik, belgesel, dekoratif ve işlevsel amaçlar için yapılan ve görsel estetiğin ön planda olduğu eserlerin, kentin hafızasını oluşturduğunu ve bu nedenle bunların korunmasının kentin korunmasıyla eşdeğer olduğunu belirtti.

Etkinlik, Prof. Dr. Nurseren Tor’a, Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Fahri Karayakar tarafından teşekkür belgesi verilmesinin ardından sona erdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA