Mersin’in, işbirliğini güçlendirmeye ihtiyacı var!


 

Ekonomi Zirvesi’nde konuşan MEP Başkanı Servet Özkaya, “Bugün itibariyle kamu, üniversite ve özel sektör arasında var olan işbirliğini güçlendirerek, daha fazla geliştirmek hepimizin ve özellikle bölgemizin ihtiyacıdır” dedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Ticaret Bakanlığı himayesi Mersin Valiliği koordinasyonunda Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mersin Ekonomi Platformu (MEP) organizasyonunda Mersin Ekonomi Zirvesi ve Sektörel Arama Konferansları yapıldı.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen konferansa; Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, MEP Başkanı Servet Özkaya başta olmak üzere kentteki oda, borsa başkanları, esnaf odaları birliği temsilcileri, üniversitelerden akademisyenler ve özel sektör temsilcilerinden oluşan geniş bir kitle katıldı.

Zirvede; kentin 4 temel ekonomik odak noktası olan tarım, sanayi, lojistik ve turizm sektörlerindeki mevcut durum, gelişim süreci, beklentiler, hedefler, muhtelif sorunların çözüm önerileri ve geleceğe yönelik atılacak adımların belirlenmesi hususlarının, kamu, özel sektör, sivil toplum paydaşlarıyla birlikte masaya yatırılacağı sektörel arama çalışmaları yapıldı.

 

“MERSİN ADINA GÜÇ BİRLİĞİ LOBİSİ OLARAK GİRİŞİMLERDE BULUNMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Toplantının açılış konuşmasını yapan MEP Başkanı Servet Özkaya, platformun; Mersin ekonomisinin daha fazla gelişmesi için birlikten güç doğar şiarıyla, güçlü bir Mersin lobisi hayaliyle, 2011 yılında kurulduğunu anımsattı. Platformun; MESİAD, MÜSİAD, TURAB, MEGİAD ve GİŞKAD gibi kentte ekonomi odaklı faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları tarafından oluşturulduğunu anımsatan Özkaya, kurulduğu günden bugüne 13 yılda başkanlar öncülüğünde çok değerli faaliyetler gerçekleştirdiğini belirtti. “MTSO başta olmak üzere MTB, MDTO, AKİB, ESOB gibi çatı kuruluşlarımız ile üye sayımız 33’e ulaşmışız” diyen Başkan Özkaya, Mersin adına güç birliği lobisi olarak girişimlerde bulunmaya devam ettiklerini kaydetti.

“YATIRIM İMKANLARINDAN MERSİNİMİZİN DAHA FAZLA PAY ALMASINI AMAÇ ERİYORUZ”

Ana gayemiz yerel yönetimler ve hükümet temsilcileri başta olmak üzere bakanlıklar, parlamento ve cumhurbaşkanlığı birimleri ile iletişimimizi çok daha geliştirerek Türkiye Yüzyılı vizyonu kapsamı içerisinde ortaya çıkacak yatırım imkanlarından Mersinimizin daha fazla pay almasını amaç ediniyoruz.

Ve böylelikle Mersin’in kendi içerisinde, bölgesinde ve uluslararası düzeyde tanınırlığının artmasına katkıda bulunmak istiyoruz.

MTSO vesilesiyle TOBB yapmış eski başbakanlarımızdan Necmettin Erbakan hocamızın ifadesiyle, ‘Hayal çok kıymetli bir şeydir. Her şey hayalle başlar, bunu temelinden inanç yatar’ sözlerinden ilham alarak biz Mersin ekonomisinin çok daha güçlü olacağını hayal etmekteyiz. Sizlerin desteğiyle Mersin adına hayallerimizi gerçekleştireceğimize inancımız tam.

 

“İŞBİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRMEK, ÖZELLİKLE BÖLGEMİZİN İHTİYACIDIR”

Amir, alim ve tacir camiasının görevlerini liyakat, adalet ve hakkaniyetle yürüttüğünde sonuçta toplum refah huzur ve saadete kavuşur.

Bugün itibariyle kamu, üniversite ve özel sektör arasında var olan işbirliğini güçlendirerek, daha fazla geliştirmek hepimizin ve özellikle bölgemizin ihtiyacıdır.

Zirve öncesinde bunun temellerini atmak için meşakkatli bir süreci geride bıraktık. Yaptığımız ziyaretler ve verimli çalışmalar neticesinde bugün yeni bir süreci başlatmış oluyoruz.

Ön bilgilendirme olan bu toplantımızda; tarım, turizm, sanayi ve lojistik ile ilgili yapılacak arama konferansları neticesinde Ticaret Bakanı Ömer Bolat başkanlığında Mersin Ekonomi Zirvesi’ni bu sektörlerle ilgili verilecek müjdelerle taçlandıracağız” diye konuştu.

 

“MERSİN TARIMDA LİDER KENT”

Protokol konuşmalarının ardından zirvede; kentin sorunları ve çözümlerine ilişkin 19 sunum yapıldı. İlk olarak sunum yapan isim MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, 1886’dan buyana faaliyet gösteren odanın 35 bini aşan üyeye sahip olduğunu söyleyerek, 41 meslek komitesinde 270 meslek komitesi üyesi ve 115 meclis üyelerinin bulunduğunu kaydetti.

Önemli sektörlerimiz arasında; yaş meyve sebze, hububat, bakliyat, gıda sanayi, çelik imalat makine, orman ürünleri ve kimya sektörleri var” diyen Çakır, Mersin’in tarımda ise lider kentlerden bir tanesi olduğunu dile getirdi. Tarımsal üretimde narenciyede üretimde ve özellikle de meyve üretiminde Mersin’in birinci sırada olduğunu aktaran Çakır, kentin yaş meyve sebze örtü altı üretimde ilk 3’te ye aldığını, hububat ve bakliyat ticaretinde ise merkez durumunda olduğunu bildirdi.

 

“MERSİN’İN 2024 YILI İHRACAT HEDEFİ 12- 13 MİLYAR DOLAR”

Üretim dışında kentin sahip olduğu önemli hizmet sektörlerine de değinen Başkan Hakan Sefa Çakır, “Bunlar; lojistik, dış ticaret, depolama, gümrükleme, turizm ve eğitim sektörleridir. Dış ticarette iddialı bir kentiz, 2023 yılında ihracat rakamımız 9,7 milyar dolar, 2023 yılı ihracatında Türkiye 7’incisiyiz. 2023’te de tarım ürünlerinde de Türkiye’de birinci sıradayız. 2024 yılı ihracat hedefimiz ise 12- 13 milyar dolar civarında. Toplam dış ticaret hacmimiz ise 20 milyar dolar. İhracatta ilk ilk ürünümüz; hububat- bakliyat, bitkisel yağlar ve narenciye ürünleridir. İhracatımızdaki ilk 3 ülke; Irak, Rusya ve Mısır’dır. İthalat yaptığımız ilk 3 ülke ise; hububat, bakliyat, akaryakıt, bitkisel ürün ve yağlardır. İthalat yaptığımız ilk 3 ülke ise; Rusya, Amerika ve Çin’dir.

 

MERSİN, 2 BİN 880 YABANCI SERMAYELİ ŞİRKET İLE TÜRKİYE 5’İNCİSİ

Türkiye’de ödenen verginin yüzde 2,4’ü yani Türkiye 6’ıncılığı Mersin’de bulunuyor. Nakit kredi hacminde Türkiye’nin 12’incvi iliyiz. Mevduat hacminde ise Türkiye’nin 10’uncu iliyiz. Yabancı konut satışında Türkiye’de 3’üncü iliz. Yabancı sermayeli şirket sayısı ise 2 bin 880 olup, bu rakam ile Türkiye’de ilk 5 il içerisindeyiz.

 

“MERSİN, TÜRKİYE’NİN GÖZ BEBEĞİ OLACAK, BİR VE BERABER OLMALIYIZ”

Mersinimiz çok güzel gidiyor ve gelecekte de Türkiye’nin gözbebeği olacak. Onun için hepimize çok iş düşüyor. Öncelikle bir ve beraber olmamız gerekiyor.

Beklenen makro yatırımlar ve sorunlardan başlıcaları ise; Çeşmeli Taşucu otoyolu, Pamukluk Barajı, Uluslararası Lojistik Merkezin kurulması, turizm bölgelerinin yatırıma açılması, D – 400 Karayolu yolunun genişletilmesi ve ikinci yolun Tarsus’a kadar açılması, Mersin ana Konteyner Limanı’nın açılması için lobicilik yapılması. En önemli sorunumuz sanayi siteleri olup bununla ilgili valilik ve büyükşehir belediyesi ile birlikte çalışıyoruz.

Ayrıca göç yönetimi ki bu da mersin için hayati konulardan bir tanesidir” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA