Etkinlikte Semihi Vural’ın “Tarihteki Mersin Kadınları” kitabının tanıtım toplantısı da gerçekleştirildi.
GÜLSEN KAYA
Kurulduğu 1970 yılından bu yana kadınlara ve kız çocuklarına yönelik oluşturdukları projelerle kadın sorununa dikkat çeken ve bu konuda çözümler üreten İçel Soroptimist Kulübü, önemli bir projeyi daha hayata geçirdi. Bu doğrultuda kulüp, dünyanın 13’üncü, Türkiye’nin üçüncü Sanal Kadın Müzesi’ni, Kulüp Evi’nde yaptığı etkinlikle açtı.
Mersinli kadınların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, kulübün ilk kurucularından Ülkü Ongun’un yanı sıra, yazar İpek Ongun, Vahap Kokulu ve Avusturya Fahri Konsolosu Fazıl Tütüner de yer aldı.
EL EMEĞİ GÖZ NURU ÜRÜNLERİN SATIŞI DA VAR
www.mersinkadinmuzesi.com adresinde yer alan müzede, tarihsel süreçte toplumsal gelişimde rol oynamış kadınların yanı sıra, sanatsal ve kültürel alanlarda yürütülen faaliyetler de yer alacak.
Ayrıca, Mersinli kadınların el emeği, göz nuru üretimleri ve ev yapımı gıda ürünleri de satış için müzede yer alacak. Bilindik müze konseptinin dışında, kadının gündelik yaşamına da dokunan Mersin Kadın Müzesi, süreç içerisinde eksikliklerini tamamlayarak kadınların sesi olmayı, onların toplumsal statüsünü iyileştirmeyi hedefliyor.
MERSİN’İN MİTOLOJİK ZENGİNLİĞİ KİTAP OLDU
Aynı etkinlikte, Semihi Vural’ın “Tarihteki Mersin Kadınları” kitabının tanıtımı da gerçekleştirildi. Meriç Alkan’ın editörlüğünde İçel Soroptimist Kulübü Yayınları’ndan çıkan kitap, Mersin’in mitolojik zenginliğini gözler önüne sererken, Antik Kilikya’dan, ilk kadın belediye başkanı Müfide İlhan’a uzanan tarihsel aralıkta Mersin’in kadın kahramanlarını tanıtıyor.
“DESTEK BEKLİYORUZ”
İçel Soroptimist Kulübü Başkanı Sevinç Şanlı etkinlikte yaptığı açıklamada; 46 yıldır kadınların yararına pek çok sosyal projeyi hayata geçiren İçel Soroptimist Kulübü’nün, Mersinliler’den aldığı güçle yeni değerler üretmeye devam ettiğini söyledi.
“Ben ve arkadaşlarım 2 yıllık görevimiz süresince mümkün olduğu kadar faydalı etkinlik ve projeler üzerinde çalışmayı arzu ediyoruz” diyen Şanlı, bu çalışmalardan birinin de kulüp önderliğinde kurulan Mersin Sanal Kadın Müzesi olduğunu kaydetti. İstanbul ve Antalya olmak üzere Türkiye'de üçüncüsü Mersin’de kurulan Sanal Kadın Müzesi’nin, bilinen müze formatı dışında faaliyet göstereceğini işaret eden Sevinç Şanlı, “Müzemizin içeriğini geçmişten günümüze kadının olduğu her konu, sanatsal ve kültürel faaliyetler oluşturmaktadır. Sesini duyurmak isteyen kadınlarımızın hikayeleri, başarı öyküleri ve eğitici yazı dizileri de müzemizde yer alacaktır. Ayrıca internet olan her alanda takip edilebilecektir.
“BU MÜZE İLE SINIRLAR ÖTESİ ORTAKLIKLAR KURABİLİRİZ”
Müzenin kurulması sırasında sevgili Semihi Vural’ın, Mersin Kadınları adlı değerli çalışması da Sanal Müze'de yayınlanmış ve kitap olarak basılarak, Mersinlilerle buluşmuştur. Sanal Müze'ye verdiği destek için kendisine sonsuz teşekkürler. Ayrıca kulüp üyelerimizden oluşan Mersin Sanal Kadın Müzesi Komisyon Üyelerine teşekkür ediyor, Türkiye'den ve dünyadan daha bir çok dostlarımızın bu müzeye destek vereceklerini inanıyoruz. Hiç bir maddi kaynak olmadan gerçekleştirdiğimiz müzenin gönüllüleri olacağınıza, sınırlar ötesi ortaklıklar kuran bu Sanal Müze'nin daha da gelişeceğine inanıyoruz.
Ayrıca müze üzerinden kadınlarımızın el emeği ürün ve gıdalarının satışı da sağlanabilecektir. Şu anda aktif olan, zamanla içeriğini daha da genişleteceğimiz Sanal Müzemizin tanıtımında bizimle olduğunuz için teşekkür ediyor, Müzemizi tanımanızı ve tanıtmanızı arzu ediyoruz” dedi.