Hediye Eroğlu
Yaş meyve sebze de dünyanın önemli üreticilerinden olan Türkiye ve ülkenin narenciye deposu Mersin’de, Rusya ile varılan uzlaşma en çok çiftçileri sevindirdi.
Uçak krizi öncesi Rusya'ya 83 milyon dolarlık yaş meyve ve sebze satarken, kriz sonrasında bu rakam 11 milyon dolara kadar geriledi. Rusya'nın Türkiye'ye meyve ve sebze alanında ambargo uygulaması ile ilk başta krizin yaşandığı döneme denk gelen yaş meyve sebze ürünleri ihracatı darbe yedi. Sonrasında örtü altı ve erkenci meyve hasatları da aynı kaderi paylaşırken, ihracatçılar yeni pazar arayışına girdi ancak bu kadar kısa sürede istenilen verimin alınması mümkün olmadı!
“YENİ PAZAR BEKLENTİLERİ UMUTLARI KARŞILAMADI”
Tarımsal üretim ve ihracat büyük bir çıkmaza girerken, AKP Hükümeti’nin Rusya ile sağladığı uzlaşma çiftçilerden tam destek aldı.
Mersin Ziraat Odası (ZMO) Başkanı Cengiz Gökçel, uçak krizi öncesi Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatının yüzde 70’inin Rusya Federasyonu’na yapıldığını ancak kriz ile birlikte ihracatın durmasıyla üreticilerin büyük sıkıntılar yaşadığını söyledi. Zaten yüksek girdi maliyetleri altında ezilen çiftçilerin bir de ihracat krizi ile neredeyse zararına üretim yapmak zorunda kaldığını bildiren Gökçel, yeni pazar arayışlarının ise beklentileri karşılar nitelikte olmadığını söyledi.
“GELİŞMELER UMUT VERİCİ”
Tüm bu gelişmeler yaşanırken Rusya ile varılan anlaşmanın narenciyede hasat sezonu öncesi kendilerine büyük bir moral olduğunu dile getiren Cengiz Gökçel, “Türk yetkililerin Rusya ile görüşmelerini Çok özlemiştik. Çünkü yaş levye sebze ihracatımızın en büyük miktarını Rusya’ya gerçekleştiriyorduk. Ancak 24 Kasım’daki uçak krizi ile birlikte özellikle o dönem hasadı yapılan narenciye ürünleri ile örtü altında yetişen biber ve domates başta olmak üzere, erkenci meyve ihracatının düşmesi ile büyük sıkıntılar yaşadık.
Narenciye hasat sezonunun yaklaşmakta olduğu bu dönemde Rusya ile ikili ilişkilerin görüşmeler bazında da olsa yeniden başlaması ile moral bulduk. Bu gelişmeler ile umut verici” diye konuştu.