HEDİYE EROĞLU
Mersin Çevre Platformu’nun ‘Tüm Canlıların Yaşamı İçin Çevremizi Koruyalım’ başlığıyla düzenlediği ‘Çevre Sempozyumu’nun, “Mersin’de Çevre Sorunları – Ekolojik Yıkım” başlıklı oturumunda uzmanlar kentte yaşanan son gelişmelere dikkat çekti.
İklim krizinin mevcut durumu, su kaynaklarındaki azalma ve alınması gereken önlemler, hava ve toprak kirliliğinin kentteki yansımaları, plansız kentleşme, kentteki ağaçlandırma ve biyoçeşitliliğin önemi, sanayileşmenin doğaya verdiği zararlar ve kirlilik, plastik kirliliği gibi başlıklar alanında uzman akademisyenler ve konunun uzmanları tarafından ele alınan sempozyuma; belediyeler, oda, dernek ve STK temsilcileri, akademisyenler ile çevre gönüllüleri katılım sağladı. 3 gün süren sempozyumun ilk gününde açılış konuşmalarının ardından doğa ve çevre temalı bir belgesel gösterimi yapıldı. Gün boyu süren sempozyumda iklim krizinin mevcut durumu, su kaynaklarındaki azalma ve alınması gereken önlemler, hava ve toprak kirliliğinin kentteki yansımaları, plansız kentleşme, kentteki ağaçlandırma ve biyoçeşitliliğin önemi, sanayileşmenin doğaya verdiği zararlar ve kirlilik, plastik kirliliği gibi başlıklar, alanında uzman akademisyenler ve konunun uzmanları tarafından ele alındı.
“TÜM CANLILARIN YAŞAMI İÇİN ÇEVREMİZİ KORUYALIM”
“Mersin’de Çevre Sorunları – Ekolojik Yıkım” başlıklı oturumunda söz alan Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Prof. Dr. Okan Özkaya, “Tüm canlıların yaşamı için çevremizi koruyalım” başlıklı bir konuşma yaptı.
“Kaynakların bilinçsiz tüketimi, çevre kirliliği, iklim değişikliği, doğal yaşamın tahribatı gibi sorunlar dünyamızın dengesini bozmuş durumda” diyen Özkaya, “Burada bir araya gelmemizin nedeni bu sorunların çözüm yollarını bulmak, çevre bilincini arttırmak ve geleceğe daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için yapılması gereken şeyleri tartışmak olacaktır. Çevre sadece insanların değil, yeryüzündeki tüm canlıların hakkıdır” ifadelerine yer verdi.
“ÇEVRE SORUNLARI DÜNYAMIZIN DENGESİNİ BOZMUŞ VE GELECEK NESİLLERİN YAŞAMINI TEHDİT EDER HALE GELDİ”
Dünyanın tüm canlıların ortak evi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Okan Özkaya, “İnsanlık tarihi boyunca doğadan aldığımız kaynaklar, bize yaşamın her alanında hizmet etmiş, medeniyetimizin gelişimine olanak sağlamıştır. Ancak ne yazık ki bu kaynakların bilinçsiz tüketimi, çevre kirliliği, iklim değişikliği, doğal yaşamın tahribatı gibi sorunlar dünyamızın dengesini bozmuş ve gelecek nesillerin yaşamını tehdit eder hale gelmiştir.
Bugün burada bir araya gelmemizin nedeni, bu sorunlara çözüm yolları bulmak, çevre bilincini artırmak ve geleceğe daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için yapılması gerekenleri ele almaktır. Unutmayalım ki çevre, sadece insanın değil, yeryüzündeki tüm canlıların hakkıdır. Onların yaşam alanlarını korumak, aslında kendi yaşamlarımızı da korumaktır.
“SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR YAŞAMI BENİMSEMEK VE ÇEVRE DOSTU ALIŞKANLIKLAR EDİNMEK ZORUNDAYIZ”
Sempozyumumuz boyunca akademisyenlerimizin, uzmanlarımızın ve çevre gönüllülerimizin değerli görüşlerini ve çözüm önerilerini dinleyeceğiz. Bu bilgi alışverişinin, çevremizi koruma adına daha somut adımlar atmamız için önemli bir rehber olacağına inanıyorum.
Elbette çevre sorunlarının çözümü yalnızca bilim insanlarının ya da kurumların çabalarıyla mümkün olmayacaktır. Hepimizin bireysel ve toplumsal olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekir. Doğaya saygı göstermek, sürdürülebilir bir yaşamı benimsemek ve çevre dostu alışkanlıklar edinmek, atacağımız en etkili adımlardan bazılarıdır. Bu sempozyumu düzenlememizde emeği geçen tüm paydaşlara, katkı sunan kurum ve kuruluşlara, konuşmacılara ve katılımcılara teşekkür ediyorum. Umarım, burada yapılacak tartışmalar ve üretilen fikirler, çevre sorunlarının çözümüne ışık tutar ve bizlere yeni bir bakış açısı kazandırır.
Sözlerime son verirken sizleri bir kez daha bu değerli buluşmanın önemine dikkat çekmeye davet ediyorum. Gelin, doğamızı, çevremizi ve tüm canlıları korumak adına hep birlikte daha güçlü bir irade ortaya koyalım. Çünkü sağlıklı bir dünya, tüm canlılar için sağlıklı bir yaşam demektir” diye konuştu.
Çevre Sempozyumu’na davetli akademisyenlerden Doç. Dr. Ortaç Onmuş ise yaptığı sunumunda ‘Hava Durumu ve İklim Nedir?, Dünyanın İklimi Değişiyor Mu?, İklim Değişikliği Nasıl İzleniyor?, İklim Değişikliğinin Genel Etkileri’ konularında detaylı bilgiler vererek, hem ülke hem de bölge bazlı değerlendirme yaparak çözüm önerilerinde bulundu.