HEDİYE EROĞLU
Tarsus Belediyesi Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısının 1. Birleşimi, Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Mecliste öne çıkan konu; Tarsus Kemalpaşa Sanayi Sitesi’nin altyapı talebi oldu.
“YAĞMUR SULARININ TAHLİYESİ İLE İLGİLİ CİDDİ PROBLEMLER YAŞIYORUZ”
Meclisin dilek ve temenni bölümünde ise ilk olarak söz alan MHP’li Meclis Üyesi Mustafa Ulusoy, Kemalpaşa Sanayi Sitesi’nin taleplerine dikkat çekti. Ulusoy, “Yağmur sularının tahliyesi ile ilgili ciddi problemler yaşıyoruz. Bu durum hem işletmeleri hem de günlük yaşantıyı oldukça etkiliyor. Ayrıca yolların durumu çok çok kötü ki yine buda hem araçların zarar görmesine hem de trafik güvenliğinin azalmasına neden oluyor. Bu yolların bakımı ya da yenilenmesi hem güvenlik hem de konfor açısından büyük önem arz ediyor.
Son olarak sanayi sitesinde bir caminin bulunmaması, manevi ihtiyaçların karşılanamaması adına önemli bir eksiklik. Bir caminin inşa edilmesi bu ihtiyacımızı karşılayacaktır. Bu konularla ilgili çözüm talep ediyoruz” dedi.
“BURADA BÜYÜK BİR SORUN VAR. ESNAFLARIMIZ DESTEK BEKLİYORLAR”
MHP’li Meclis Üyesi Mehmet İnak da aynı şekilde sanayi sitesinin yatırım talebini gündeme getirdi. “Kemalpaşa Sanayi Sitesi’nde 600’ün üzerinde esnafımız var” diyen İnak, “İlgili sivil toplum kuruluşu konuyla alakalı geçtiğimiz aylarda size bir dosya teslim etmiş fakat bununla alakalı bir gelişme olmamış. Bu Kemalpaşa Sanayi Sitesindeki esnaflarımız zor durumda. İlk yağmurdan sonra sokakları su bastı. Ara sokaklarda su alan yerlerde 20-25 santimi geçmiş. Mayın tarlası gibi çok kötü durumda. Araçlar sudan ilerleyemiyor, esnaf çizme giyerek iş yerini açabiliyor. Müşterilerde gelmedi yağmur yağdığında. Burada büyük bir sorun var. Bu esnaflarımız destek bekliyorlar” dedi.
ASFLT YAPIMINA DENETİM ÇAĞRISI
AKP’li Meclis Üyesi Yüksel Atum da, aynı şekilde Kemalpaşa Sanayi Sitesi ile ilgili konuştu. Atum, “Her halde asfalt ile ilgili bir sıkıntı. Mersin’de yapılan asfaltlama çalışmaları çöküyor deniliyor. Bundan sonra asfaltlama çalışmaları yapılırken belediyemizin ekipleri bunları çok güzel bir şekilde kontrol etseler biz de 2,3,4 veya 5’inci yıl fuzuli asfalt parası vermeyiz.
Bir de metruk binalar ile ilgili çok büyük şikayetler var. ne bir önceki belediye ne de daha önceki dönemlerde bu soruna değinilmedi. Bu metruk binaları bir an önce ele almanız lazım. Tarihi turistik yerlerde yıkılması gereken binalar var ki bunlar belediye olmadan yıkılmıyor. Ayrıca bu güzergahtaki işyerlerini zabıtamız daha sağlıklı kontrol ederse iyi olur. Bazen dışarıdan misafirlerimiz geliyor ve olumsuz görüntüler nedeniyle eleştiriliyoruz. Esnafımızda özellikle temizliğine, dışarıya çıkardığı ürünlere biraz daha dikkat etmeli.
Ayrıca geçen ağanın bağı denilen yer ihaleye çıkarıldı. Emlak İstimlak Müdürüne sordum buradaki parkın içinde kafeterya tarzı bir şey yapılacağı söyleniyor, doğru mu. Kanun der ki; ‘parkın yüzde 3’ünü inşaat olarak kullanabilirsiniz’. Emlak müdürümüz kesinlikle bir çivi çakılmaz dedi ama her gün evimin balkonundan bakıyorum inşaat her geçen gün biraz daha büyüyor. Biz kimsenin iş yapmasına karşı değiliz. Her şey usule uygun yapılsın” dedi.
“FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜMÜZ SİTEDE ÇALIŞMALARINA BAŞLADI”
CHP’li Meclis üyesi Muzaffer Sadık Güngör ise belediyenin Kemalpaşa Sanayi Sitesi ile ilgili çalışmalarına ilişkin bilgiler verdi. “Özellikle Madeni Sanatkarlar Odası’nın bize birçok defa yollarla ilgili şikayeti üzerine Fen İşleri Müdürlüğümüz elemanları sitede çalışmalarına başladı” diyen Güngör, “Şuanda da 5233 sokakta yol ıslah çalışması yapıyorlar ki oradaki işleri tamamlamadan bölgeden çıkmayacaklar.
Metruk binalar ile ilgili şikayet konusu oldu ama bu binalar daha çok tescilli, kentsel sit alanı içerisindeki binalar. Bunların büyük bir kısmı daha önce tescil edilmiş ki bunların da yıkımı ancak Adana Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayı ve bilgisi dahilinde yapılabiliyor. Zaman zaman bize de talepler geliyor veya biz tespitte bulunuyoruz. Bizde onay için Adana’ya yazı yazıyoruz ve onay aldıktan sonra yıkımlarını gerçekleştiriyoruz.
Takdir edersiniz ki kurulun toplanma süresine göre süreç biraz uzayabiliyor. Ancak hem can, hem da mal emniyeti açısından biz de farkındayız bu binaların yıkılması gerektiğinin ama mevzuat bize hemen müdahale hakkı vermiyor. Bu bakımdan biraz sıkıntı var” dedi.
“YER ALTI YAĞMUR SUYU HATTI YOK”
Son olarak Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç ise Kemalpaşa Sanayi Sitesi ile ilgili çalışmanın başladığını aktararak, “Yer altı yağmur suyu hattı yok. Büyükşehir Belediyesi ile de görüşelim. Yapıp yeniden yazılacaksa bunu tekrar konuşalım gerekirse öne aldıralım Büyükşehir’in burada yapacağı işleri.
Sanayi Sitesi içerisine cami yapılması talebiyle ilgili bizim burada bir yerimiz var mı yok mu bunu bir araştıralım. Netice itibariyle imarda bir sorun yoksa ve böyle bir talep var ise müftülük de bir yatırımcı bulduysa verelim bu cami yaptırılsın. Herkesin çorbada tuzu bulunsun.
Orada bir cami alanı var ama maliyeye ait yani hazine arazisinde. Eğer müftülük direk maliyeden talep ederse gerçekleyebilir. Bizim açımızdan hiçbir sorun yok. Zaten cami olarak işaretli bir yer varmış” diye konuştu.