HEDİYE EROĞLU
Mersin’de, yüzde 90’ı yabancılara ait liman işletmecisi MIP’in keyfi uygulamaları nedeniyle sektörü canından bezdirmesini ve beklenen yatırımları durdurmasının yanında kentin limancılık alanında sahip olduğu cazibesini kaybetmesine neden olacak bölge yatırımları endişeye neden oluyor.
AMANOS TÜNELİ TEHDİDİ BÜYÜYOR
Akdeniz, İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin bugüne kadar dünyaya açılan kapısı konumunda bulunan Mersin Limanı, Amanos Tüneli Projesi ile cazibesini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya!
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki ihracatçılar, ihalesi tamamlanan ve İskenderun Limanı'na ulaşımı kolaylaştıracak "Amanos Tüneli Projesi" sayesinde hem zamandan hem de maliyetten tasarruf edecek. Gaziantep'e yaklaşık 220 kilometre uzaklıkta bulunan İskenderun Limanı, proje sayesinde 117 kilometreye düşecek. Mesafenin kısalması hem bölge ihracatçısının limana kolay ulaşmasını sağlayacak hem de ürünlerin daha hızlı sevk edilmesine katkı sağlayacak.
ULAŞIM KOLAYLIĞI SAĞLAYACAK
Kamuoyunda "Amanos Tüneli Projesi" olarak bilinen Dörtyol-Hassa Demiryolu ve Otoyolu Projesi, İskenderun Körfezi'ni Amanoslar ardındaki endüstriyel alanlara bağlayacak.
Proje kapsamında 25 kilometrelik güzergahta 1 adet demiryolu tünelinin uzunluğu 20 kilometre, 2x2 şeritli olacak olan 2 otoyol tünelinin uzunluğu ise 40 kilometre olacak. Proje kapsamında yapılacak olan tünelin 3 tüpten oluşması ve tünel boylarının da 20'şer kilometre olması planlanıyor.
PROJEYE DEMİR YOLU DA DAHİL OLDU
Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, projenin bölge ihracatçısının direkt limana ulaşmasının önünü açacağını söyledi.
Ünverdi, projenin önemli olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “Gaziantep'ten çıkıp İskenderun Limanı'na gidişiniz 220 kilometre. Tünel projesiyle Gaziantep-İskenderun Limanı arası 117 kilometreye düşüyor. Hakikaten Gaziantep'in kısa sürede İskenderun Limanı'na ulaşmasıyla ihracata büyük bir ivme kazandıracak. Bu projede demir yolu da dahil oldu. Projeyle, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun büyük bir yükü İskenderun Limanı'na geçmiş olacak. Bize sipariş gelen ürünlerin en kısa sürede alıcısına yetiştirilmesi anlamında avantaj kazandıracaktır."
“YATIRIMCILARI BU BÖLGEYE DAVET EDİYORUZ”
Amanos Tüneli Projesi yolu üzerinde Türkiye'nin en büyük OSB'sinin kurulduğunu aktaran Ünverdi, şunları kaydetti: “Bu yol üzerinde şu an bir Polateli Organize Sanayi Bölgesi kuruluyor. Yaklaşık 50 milyon metrekare üzerinde kurulan yer. Zemin etütleri yapıldı ve karma şeklinde olacak. Dünyanın birçok ülkesinden yatırımcıları bu bölgeye davet ediyoruz. Polateli OSB, Gaziantep ve Türkiye'nin Orta Doğu'ya açılan bir kapısı durumuna geliyor. Devletin verdiği avantajlar da var. Gaziantep 4. derece teşviklerden yararlanıyor. Ancak Polateli 6. bölge teşviklerine sahip bir bölge. Oraya gelen üretici maliyet açısından da avantajı olacaktır. Bu dönemde Suriye'de bir yapılanma söz konusu, bunun içerisinde Polateli'nin önemi artıyor. Suriye toprağına yakın bir yer ve en kısa sürede üretilen malın Suriye'ye götürülme durumu olacak. Bu anlamda Türkiye'den birçok yatırımcı bizi aramaya başladı. Buraya bina yapıp üretim yapmak istiyorlar."
LİMANIN KENTE OLAN ETKİSİNE DİKKAT
Mersin’de endişeleri dile getiren isim ise araştırmacı yazar Abdullah Ayan oldu. Mersin Büyükşehir Belediyesi Kent Belleği Ofisi; Mersin Kent Konseyi ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) iş birliğinde ‘Mersin Ekonomisinin Dünü, Bugünü, Geleceği’ konulu panelde konuşan Ayan, bürokratlar, STK ve oda temsilcileri, iş ve akademi dünyasına önemli mesajlar verdi.
Mersin’in liman şehrinden sanayi kentine doğru uzanan tarihsel süreçteki gelişimi ile birlikte, gelecekteki büyüme alanları ve potansiyellerinin ele alındığı etkinlikte Ayan, Mersin’in hem bölgesel hem de uluslararası pek çok dinamikten etkilenen bir kent olduğunu ve şehir ekonomisinde önemli bir yer tutan limanın kente olan etkisi üzerine katılımcılara bilgi verdi.
“ERZİN’E KAÇIRILAN ANA KONTEYNER LİMANI VE TÜNELLER PROJESİNİ İYİ ANLAMALIYIZ”
Ana Konteyner Limanı fırsatını değerlendiremeyen Mersin'i gelecekte bekleyen tehditleri ele alan Ayan, “Bu kapsamda Doğu Akdeniz diye kaçırılan ve bugünlerde Erzin’e yapılacağını tahmin ettiğimiz Ana Konteyner Limanın ile birlikte Gaziantep' in Hassa-Dörtyol tünelleri ile bu limanlara erişiminin ne anlama geleceğini iyi anlamak gerekiyor” dedi.
Gaziantep başta olmak üzere tüm Güneydoğu yanında Irak’a olan mesafenin Mersin'e oranla Erzin- Dörtyol limanlarıyla 200 km kısalacağını unutmayalım. Bu durumda uzun vadede Mersin’in mevcut liman avantajını da yitireceği açıktır. Kuruluşta balıkçı köyü olan Mersin’in uzun vadede emekli köyü haline dönüşmesi söz konusu” diye konuştu.