Haber Merkezi
Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün, üniversite öğrenci kulüplerine yönelik destek programı olan ÜNİDES’in 2. dönem başvuru sonuçları açıklandı. 2 Aralık – 26 Aralık 2024 tarihleri arasında alınan başvurular kapsamında, Türkiye genelinde 81 ilden toplam 998 proje değerlendirmeye alındı.
Değerlendirme sonuçlara göre Mersin Üniversitesi’nin 10 öğrenci topluluğunun ojeleri destek almaya hak kazanarak önemli bir başarı elde etti. Bu başarı, MEÜ’nün araştırma ve proje geliştirme konusundaki güçlü yetkinliğini bir kez daha kanıtlarken, yerel ve ulusal kalkınmaya olan katkısını da somut bir şekilde ortaya koydu.
BİSİKLET TOPLULUĞU: “KÖY OKULLARINDA BİSİKLET VE DOĞA BİLİNCİ” PROJESİ
Topluluklarımızın projeleri ile ilgili ayrıntılılar şu şekilde oldu.
Bisiklet Topluluğu: “Köy Okullarında Bisiklet ve Doğa Bilinci” Projesi. Proje, Mersin’in kırsal bölgelerindeki ortaokul öğrencileri arasında spor alışkanlığını teşvik etmek, bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak ve çevre bilincini artırmayı amaçlıyor. ÜNİDES, topluluğun etkinliklerinde yol masrafı, bakım, onarım ve yedek parça desteği sağlayacak. Proje, hem bireylerde hem de topluluklarda spor alışkanlığı ve çevre duyarlılığı yaratmayı hedefleyen, sürdürülebilir bir yaklaşımı desteklemesi açısından önem taşımakta.
ÇOCUK DÜŞLERİM TOPLULUĞU: “UMUDA RENK VER” PROJESİ
Proje, 6 Şubat depreminden etkilenen Hatay Mayadalı Anaokulu’nu, Çocuk Düşlerim Topluluğu üyesi öğretmen adaylarıyla birlikte ziyaret etmeyi amaçlıyor. Ziyaret kapsamında, okulun idarecileri tarafından belirlenen dış cephe duvarı boyanacak ve okul öğrencisi olan çocuklara oyuncak dağıtılarak onlara moral desteği sağlanacak. Proje, depremden etkilenen dezavantajlı çocuklarla vakit geçirerek onların moral ve motivasyonunu artırmayı ve öğretmen adaylarının sosyal sorumluluk bilinci kazanmasını sağlayarak bu bilinci yaygınlaştırmayı hedefliyor.
GEÇERKEN TOPLULUĞU: “MEVLANA’YLA ANLAMIN DERİNLİKLERİNE: KÜLTÜREL VE MANEVİ BULUŞMA” PROJESİ
Proje, gençlerin manevi ve kültürel birikimlerini artırmayı, Mevlana’nın tasavvuf anlayışını ve Türk-İslam sanatlarının tarihi ve estetik boyutlarını ve zenginliğini, teorik ve pratik yollarla tanıtmayı, kültürel miras bilincini güçlendirmeyi amaçlamakta. Projenin temel hedefleri, gençlerin Mevlana’nın sevgi, hoşgörü ve barış gibi evrensel değerlerini anlamalarına ve günlük yaşamlarına entegre etmelerine olanak tanımak, tasavvufun birey ve toplum üzerindeki etkilerini fark etmelerini sağlamak.
GENÇ YEŞİLAY TOPLULUĞU: “FARKINDALIK YOLUNDA YEŞİLAY” PROJESİ
Proje, Yeşilay bilinci oluşturmayı, üniversite öğrencileri arasında Yeşilay farkındalığını artırmayı ve sağlıklı yaşam bilincini aşılamayı amaçlamakta. Proje, Mersin’de yaşayan gençlerin bağımlılık (alkol, sigara, madde, teknoloji) farkındalığını artırmayı, Yeşilay’ın misyonu doğrultusunda sağlıklı yaşam bilincini gençlere kazandırmayı, doğa ile gençlerin bağını güçlendirerek çevre bilinci oluşturmayı, fiziksel ve sosyal aktivitelerle gençlerin iletişim becerilerini geliştirmeyi hedefliyor.
KADIN SAĞLIĞINI GELİŞTİRME TOPLULUĞU: “KÖY OKULUNUN DIŞ CEPHESİNİN ÇOCUKLARA YÖNELİK ÇİZİM VE BOYANMASI” PROJESİ
Proje, çocukların hayal güçlerini geliştirecek, okullarına olan sevgilerini artıracak ve sanatsal bir etkinlik ile sosyal becerilerini güçlendirecek bir ortam yaratmayı amaçlıyor. Ayrıca öğrencilerin eğitim aldıkları alanları güzelleştirerek aidiyet duygusu kazanmalarına ve unutulmaz bir deneyim yaşamalarına katkı sağlamayı hedefliyor.
PROJE GELİŞTİRME TOPLULUĞU: “KOOPERATİF VE TARIMSAL KOOPERATİFÇİLİK” PROJESİ
8 üniversiteden gelen öğrencilerin de katılımıyla MEÜ’de önce “Kooperatifçilik çalıştayı” yapılarak; bu konuda öğrencilerin farkındalığını artırmayı amaçlayan proje kapsamında 16 Nisan 2025 tarihinde paydaşlara açık olarak ‘’Kooperatif ve Tarımsal Kooperatifçilik’’ paneli düzenlenecek. Proje, hem Üniversitemizin öğrenci toplulukları hem de farklı illerdeki üniversitelerden gelen öğrenci toplulukları temsilcileri ile bir araya gelmek ve iş birliği yapmak açısından önem taşımakta.
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK TOPLULUĞU: “İLHAM VEREN KAMP: GELECEĞİN ÖĞRETMENLERİYLE BULUŞMA” PROJESİ
Proje, Küresel Öğretmen Ödülü'ne layık görülmüş ve alanlarında fark yaratmış öğretmenlerle öğretmen adaylarını bir araya getirerek, onların bilgi ve deneyimlerinden faydalanılmasına olanak tanımayı amaçlıyor.
TÜRKÇE EĞİTİMİ TOPLULUĞU: “TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ YETKİNLİK GELİŞTİRME” PROJESİ
Proje, Türkçe alanından beş akademisyen ve Mersin’de beş Türkçe Öğretmeni ile yirmi Türkçe Öğretmenliği lisans öğrencisini seminerlerle ve eğlenceli etkinliklerle bir araya getirip tecrübe alışverişinde bulunmalarını hedefliyor.
YENİLER TOPLULUĞU: “ÜNİDES İLE GELECEĞE ADIM AT: MESLEKİ VE SOSYAL GELİŞİM PROGRAMI” PROJESİ
Proje, öğrencilerin ve mezun öğrencilerin mesleki ve sosyal becerileri geliştirmeyi ve aynı zamanda iş hayatındaki çevrelerini geliştirecek ortamı sunarak yeni kişiler ile tanışmayı ve tanıştırmayı amaçlıyor. Proje, öğrencilerin hem mesleki gelişim hem de kişisel gelişimlerine katkıda bulunmayı, eğitim atölyeleri sayesinde gelecek planlamalarını doğru yapabilmelerini ve kendi sektörlerinde uzman kişilerden mesleki bilgi ve beceriler edinmelerini hedefliyor.
YEŞİL VE TEMİZ KAMPÜS PLATFORMU TOPLULUĞU: “MEZOPOTAMYA'YA AÇILAN KAPI KADİM ŞEHİR MARDİN” PROJESİ
Proje, gençlerin Mardin şehrinin tarihi ve kültürel zenginliklerine daha yakından görmeleri ve bu mirası gelecek nesillere taşımalarını amaçlıyor. Özellikle dezavantajlı konumdaki gençlerin bu değerlere erişimini kolaylaştırarak, onlara bir kimlik, aidiyet duygusu kazandırmayı hedefliyor.