Haber Merkezi
DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, Dünyanın en güzel 13. koyu olarak bilinen Mersin’in Silifke ilçesindeki Tisan Yarımadası’nın büyük bölümüne yapılmakta olan inşaatları TBMM gündemine taşıdı.
Tisan Yarımadası’na yapılan inşaatlara ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakam Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Milletvekili Perihan Koca, “Dünyanın en güzel 13. koyu olarak bilinen Mersin’in Silifke ilçesindeki Tisan Yarımadası’nın büyük bölümüne Mefa inşaatın sahibi müteahhit Emin Ucuz’un binlerce metre karelik hazine arazisine hukuk dışı bir şekilde el koyduğu ve Merkezi Ankara’da bulunan bir başka inşaat firması olan FARAS İnşaat Yapı Sanayii Ticaret Limited Şirketi’nce kurulan S.S FARAS Akdeniz Konut Yapı Kooperatifi’ne sattığı bilinmektedir.
OTEL, KONUT, DÜKKANLAR…
S.S FARAS Akdeniz Konut Yapı Kooperatifi ise bünyesinde haremlik-selamlık sosyal tesislerinde bulunacağı 1079 adet villa yapımı projesine start vermiştir.
Projenin ilk halinde 285 blok, 1150 konut ve 7 dükkân yapımı planlanmışken sonrasında projede değişiklik yapılarak konut sayısı 1079’a düşürülmüş, bir otel eklenmiş ve dükkân sayısı 12’ye çıkarılmıştır. Adı geçen şirket, proje değişikliğinden sonra yeniden ÇED başvurusu yapmış ve ‘ÇED gerekli değildir’ raporunu almıştır.
‘AKDENİZ FOKLARININ YAŞAMA ÜREME ALANI’
Bilindiği üzere 20/2/1984 tarihli 18318 sayılı resmî gazetede Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi (BERN Sözleşmesi) kapsamında ‘Akdeniz foklarının yaşama üreme alanı’ olarak Tisan Adası ve kıyıları koruma altına alınmıştır.
Koruma altına alınan bölgenin inşaata açılması için MHP’li Silifke Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı bu bölgede yapılması düşünülen inşaat çalışması için ÇED raporu gerektirmez görüşü verilmiştir. Bölgede devam eden inşaatlar, canlı yaşamını, doğal dokuyu ve doğal dengeyi göz ardı ederek devam etmektedir. Söz konusu proje tüm yaşamı tehdit etmektedir. Projenin doğaya verdiği zararın bölge insanları, çevre örgütleri ve çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından da defalarca dile getirilmiş olmasına rağmen proje devam etmiştir.
“BU ARAZİLERİ ALACAK TÜZEL VE GERÇEK KİŞİLER İÇİN UYGULANAN KRİTER NEDİR?”
Bu bağlamda; Hazine arazilerinin satışlarında bakanlığınızın uyguladığı kriter nedir? Bu arazileri alacak tüzel ve gerçek kişiler için uygulanan kriter nedir?
BERN sözleşmesi kapsamında koruma altına alınan ‘Akdeniz foklarının Yaşam ve Üreme’ bölgesi olan Tisan Adası ve kıyıları hangi yasal düzenlemeye dayanarak satışa sunulmuştur?
Özel koruma bölgelerinin imara açılması ve müteahhitlerin buradan devasa rant elde etmesi bakanlığınızın özel olarak ilgilendiği projeler midir? Bir doğa harikası olarak ifade edilen koyun korunması ile ilgili bakanlığınızın bir çalışması var mıdır? Bölgede Akdeniz foklarının yaşama ve üreme bölgesi olduğu, tarafı olduğunuz BERN sözleşmesi ile sabit bulanmaktadır. Sözleşme kapsamında bölgedeki doğal yaşamın korunması konusunda bakanlığınızın ne gibi çalışmaları vardır?” diye konuştu.