HEDİYE EROĞLU
Mersin’in Anamur ilçesinde, dolomit ocağına karşı direniş köylülerin kazanımı ile sonuçlandı. 2023 yılında yöre halkının tepkisine rağmen Güngörler Hafriyat Madencilik ve İnşaat tarafından işletilen dolomit ocağının kapasite artırımı projesi için harekete geçildi. Şirket ÇED toplantısı düzenlemek istese de projeye karşı olan Anamurlular buna izin vermedi ve toplantının yapılamadığına dair tutanak tutturdu.
Ancak şirket bu direnişe rağmen ocağın kapasitesini arttırma inadından vazgeçmedi. Yeniden bakanlığa başvuran şirketin, Emirşah ve Ovabaşı Mahallelerini kapsayan alanda yerleşim yerlerine doğru genişletmek amacıyla başlattığı ÇED sürecini sürdürdü.
ANAMUR KÖYLÜSÜ YARGIYA GİTTİ
Ankara’dan çıkan ÇED olumlu kararına karşı Anamur halkı ise yargıya giderek mücadelesini sürdürme kararı aldı.
Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) öncülüğünde Ziraat Odası Başkanlığı, Emirşah, Ovabaşı ve Korucuk mahalle muhtarlıkları ve bölgede bahçesi bulunan vatandaşlar tarafından açılan dava ile projeye karşı direniş başladı.
Anamur Çevre Platformu, Emirşah, Ovabaşı ve Korucuk Mahallelerinde açılması planlanan patlatmalı dolomit ocağı hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu kararına karşı yöre halkı ile birlikte açtıkları dava kapsamında 25 Ekim 2024 günü bölgede keşif yapıldı. Keşfe yöre halkını temsilen avukat Seyda Afyoncu da katıldı. Bölge sakinleri ellerinde pankartlar ile keşif heyetine ‘dolomit ocağı istemiyoruz’ diyerek seslendi. Emirşah Kahvehanesinde bir araya gelen köylüler, keşif için gelen heyete yaşadıklarını anlattı.
EMİSYON HESAPLAMALARI YETERSİZ
Mersin 1. İdare Mahkemesinde görülen dava sonucunda mahkeme heyeti, köylüleri itirazını haklı buldu. Mahkeme heyeti; yılda 96 patlatma yapılmak istenen ocakta, 1 milyon 396 bin 147,2 ton dolomit üretimi yapılacağı hesaplandığı ancak; projede 3 günde bir patlatma yapılacağı beyan edildiğine göre; yılda 100 patlatma yapılacağının belirlendiğine dikkat çekildi. Mahkemenin kararında; “Patlatma yılda bir milyon 454 bin 320 ton dolomit üretimi yapılması gerekirken projede yıllık bir milyon 400 bin ton olacağı beyan edilmiştir. Yani yapılan hesaplamalarda da hata yapılmıştır” denilerek, “Dolayısı ile yapılan bu hatanın, hem kullanılacak su tüketim miktarını, hem meydana gelecek gürültü ve titreşim eşik ve maruziyet değerlerini, hem de ortaya çıkacak toz miktarını etkileyeceği kaçınılmazdır.
HAVA ŞOKU TEPE DEĞERLERİ MARUZİYET SINIR DEĞERLERİNİN ÜZERİNDE
Patlatmanın yapılacağı ocak alanının yaklaşık 248 metre kuzeydoğusunda bulunan en yakın yapı, Emirşah Mahallesine ait 101 ada 1 ve 2 nolu parsellerde bulunan yapıdır. En yakın yapıdaki maksimum hava şoku tepe değeri 129,66 dB olarak hesaplandığı, Ayrıca patlatma yapılacak ocak alanının yaklaşık 935 metre güneydoğusunda Emirşah Mah. ait en yakın ev bulunmaktadır. En yakın evde oluşacak maksimum hava şoku değerinin, 118,71 dB olarak hesaplandığı, patlatmanın yapılacağı ocak alanına en yakın yapı ve evdeki Hava Şoku Tepe Değerlerinin, 133 dB sınır değerinin altında kaldığı belirtilmiştir.
Ancak yukarıdaki yönetmelik maddesine göre maruziyet sınır değerleri; 87 dB (A) değerlerinin üzerinde olmamalıdır. Oysa yapılan hesaplamalarda çıkan değerler her ne kadar Hava Şoku Tepe Değerinin (133 dB) altında kaldığı beyan edilmişse de aşağıdaki mevzuatta belirtildiği üzere maruziyet sınır değerlerinin üzerindedir. Bu değerlerin, maruziyet süresine bağlı olarak zamanla işitme kayıplarına sebep olacağı kaçınılmazdır.
PATLAMALAR, TİTREŞİME BAĞLI MESLEK HASTALIKLARINA SEBEP OLABİLİR
En Yakın Yapılarda Hesaplanan Titreşim Tepe Değeri, yapılan hesaplamalara göre, belirlenen limit sınır değerlerinin altında kaldığı beyan edilmiştir. Ancak; Patlatmanın yapılacağı ocak alanının yaklaşık 248 metre kuzeydoğusunda bulunan en yakın yapı, Emirşah Mahallesine ait 101 ada 1 ve 2 nolu parsellerde bulunan sera yapılarıdır. En yakın yapıdaki maksimum titreşim tepe değeri 1,52 mm/s olduğu belirtilmiştir. (Oysa; 1,15 m/s2. Altında olmalıdır.) olarak hesaplandığı, Sınır değer olarak 2 mm/s kabul edildiğ, (Oysa; 1,15 m/s2. Kabul edilmelidir. Hesaplama buna göre olmalıdır.) olup en yakın yapıdaki maksimum titreşim tepe değeri sınır değeri sağladığı, (Oysa Sağlamadığı) Ayrıca patlatma yapılacak ocak alanının yaklaşık 935 m güneydoğusunda Emirşah Mah. ait en yakın ev bulunduğu, En yakın evde oluşacak maksimum titreşim tepe değerinin 0,14 mm/s olacağı, Sınır değer olarak 5 mm/s kabul edilmiş olup en yakın evdeki maksimum titreşim tepe değerinin sınır değeri sağladığı belirtilmiştir. Ancak yukarıdaki yönetmelikte maruziyet sınır değerleri verilmiştir. Buna göre; hesaplanan bu değerlerin, maruziyet süresine bağlı olarak zamanla titreşime bağlı meslek hastalıklarına sebep olacağı kaçınılmazdır” denildi.