Haber Merkezi
KOBİ’lerin verimliliğini, dayanıklılığını, üretimini, pazar büyüklüğünü ve kurumsal kapasitesini artırmaya yönelik ölçek büyütme yatırımlarına ve büyük işletmelerin tedarikçilerinin geliştirilmesine katkı sağlanması hedefiyle yayınlanan KOSGEB Kapasite Geliştirme ve Küresel Rekabetçilik Destek Programı Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) üyelerine anlatıldı. MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut’la KOSGEB Mersin İl Müdürü Danyal Peker’in de katıldığı toplantıda programlar tanıtılarak katılımcıların merak ettiği sorular yanıtlandı.
“MERSİN VE ÜLKE EKONOMİSİNİN TEMELİ KOBİ’LERE DAYANIYOR”
Toplantının açılışında konuşan Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut, KOSGEB Kapasite Geliştirme ve Küresel Rekabetçilik Destek Programı’nı işletmeler için büyük bir fırsat olarak değerlendirip, “Bu programlar hakkında daha fazla bilgi almak ve desteklerden en iyi şekilde nasıl faydalanabileceğimizi konuşmak için bir araya gelmek istedik” dedi.
Mersin ve ülke ekonomisinin temelinin KOBİ’lere dayandığını hatırlatan Gökbulut, şöyle konuştu: “Mersin, güçlü üretim altyapısı ve dinamik girişimcileriyle, Türkiye’nin en önemli ticaret ve sanayi merkezlerinden biri. Ancak hepimiz biliyoruz ki değişen ekonomik koşullara uyum sağlamak, rekabet avantajını artırmak ve sürdürülebilir büyümeyi yakalamak için, işletmelerimizin kapasite geliştirme ve küresel pazarlara açılma süreçlerinin desteklemesi büyük önem taşıyor. Bu konularda KOSGEB, KOBİ’lerimizin yolunu açan ve bu yolculukta işletmelerimizin yanında olan en değerli kurumlarımızdan. Yeni açıklanan bu destek programları, işletmelerimizin üretimlerini artırmalarına, tedarik zincirinde daha güçlü bir konuma gelmelerine ve uluslararası pazarlarda rekabet edebilmelerine yardımcı olacak. Biz de Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bu desteklerin Mersin iş dünyasına en etkin şekilde ulaşması için elimizden geleni yapıyoruz.”
“DESTEKLERLE HEDEFLENEN; FİRMALARDA VERİMLİLİK, DAYANIKLILIK VE ÖLÇEK BÜYÜTME”
Ardından söz alan KOSGEB İl Müdürü Danyal Peker programların detayları hakkında bilgiler paylaştı. Başvuru döneminin 6 Ocak – 28 Şubat günlerini kapsadığını kaydeden Peker, başvuru sürecini kaçıranlar için Haziran ve Ekim’de yeni başvuruların da açılacağını söyledi. İşletmelerin küresel rekabet ortamında daha dayanıklı olmalarını ve rekabet avantajı elde etmelerini sağlamak amacıyla Küresel Rekabetçilik Destek Programının hayata geçirildiğini bildiren Peker, “Yenilikçi ürünlerin geliştirilmesi, inovasyon faaliyetleriyle geliştirilmiş ürünlerin üretimi ve ticarileştirilmesi, üretim süreçlerinin optimize edilmesi ve verimliliğin artırılması, tedarik zinciri yönetiminin güçlendirilmesi, yeni teknolojilerin etkin kullanmalarının sağlanması ve küresel işbirlikleriyle küresel pazarlarda yer almaları gibi stratejileri içeren projelerinin desteklenmesinin amaçlandığını dile getirdi.
KREDİ ALT LİMİTİ 5 MİLYON, ÜST LİMİTİ 50 MİLYON TL
Destek programı kapsamında işletmelerin makine, teçhizat, kalıp, yazılım, personel ve hizmet alımı giderleri için finansal kuruluşlardan kullanacakları kredinin faiz/kar payı giderlerine destek sağlandığını kaydeden Peker, işletme başına desteklenecek kredi alt limitinin 5 milyon, üst limitininse 50 milyon TL olduğunu aktardı. Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Türkiye Halk Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası’yla anlaşmaları bulunduğunu kaydeden Peker, programa kimlerin başvurabileceğini ise şöyle özetledi: “Programdan yararlanılabilmesi için işletme sistemde kayıtlı, aktif durumda ve İşletme Beyanı güncel olmalı. İşletmeler limited veya anonim şirket statüsünde olmalı. Ayrıca hızlı büyüyen işletmelerde, orta yüksek ve yüksek teknoloji düzeyinde faaliyet gösteren ve son üç yılda her yıl bir önceki yıla göre ihracatını artıran, Ar-Ge harcamasını artıran, yüksek teknoloji düzeyinde faaliyet gösteren, orta ölçekli, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tebliğ ile belirlenen öncelikli ürünler listesindeki ürünlere ilişkin faaliyet gösteren, Turcorn 100 Programı kapsamına alınan firmalar başvurabilir”
KİMLER BAŞVURABİLİR?
Kapasite Geliştirme Destek Programı’na da değinen KOSGEB İl Müdürü Danyal Peker, bu programa da imalat, telekomünikasyon, bilgisayar programlamayla ilgili faaliyetler, bilgi hizmet faaliyetleri, bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektörlerinde yer alan işletmelerin başvurabileceğini söyledi.
Bu programda da makine, teçhizat ve kalıp alımlarının, yazılım ve personel alımlarının, hizmet alımlarıyla işletme sermayesinin desteklendiğini dile getiren Peker, işletme başına destek verilen kredi alt limitini 1 milyon, üst limiti ise 20 milyon TL olarak açıkladı.