HEDİYE EROĞLU
Toroslar Belediye Meclisi’nin Şubat Ayı Olağan Toplantısı, Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız başkanlığında, Yunus Emre Kültür Merkezimizin Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Toplantı öncesi değerlendirmelerde bulunan Başkan Yıldız, hakkında çıkarılan “Din düşmanı” dedikodularına tepki gösterdi.
“KAMUNUN ÖNEMLİ ŞAHSİYETLERİNİN SÖYLEMİŞ OLDUĞU LAFLAR OLDUĞU İÇİN ÜZÜLDÜM”
Üzücü bir sohbet ile karşılaması sonucu spekülasyonlardan haberdar olduğunu söyleyen Yıldız, “Bazı mahfillerde benimle ilgili şöyle şeyler söylendiğini duydum ve üzüldüm. Çünkü bunlar kamunun önemli şahsiyetlerinin söylemiş olduğu laflar olduğu için üzüldüm. Tabi ki sokakta herkes her şeyi konuşuyor. Ama kamunun önemli koltuklarını işgal eden insanların o mahfillerde o sohbetleri yapıyor olması beni kırıyor. Ney bu sohbet? Son zamanlarda köpürtülerek çokça piyasaya sürülen, bizim Diyanet’e, dine karşı olduğumuz noktasında bir tartışma yürütülüyor. Bu kısmen kamu eliyle yürütülen bir şey.
“İDDİALAR MESNETSİZ”
Bu sohbetlere tanık olan arkadaşlara, ‘bunun mesneti nedir? Benim Diyanet’e, vs’ye karşı olduğumun yargısına nasıl varılmış? Benim buna karşı olduğum nereden çıkarılmış’ diye sordum. Aslında bir mesneti yok.
Daha önce bir tahsis meselesinden kaynaklı yürüdüğümüz bir yol vardı aslında onda da önemli oranda aştık. Türkiye’ni en büyük bütçeli kamu kurumu Diyanet’in, başka bir kamu kurumunun mülküne kiraya verilmemesi gerektiğini söyledik. Mesela Sağlık Bakanlığındaki arkadaşlarımız haklı olduğumuz söyledi ve bizden aldığı binalara ilişkin kira ödeme kararı aldı. Neticede burası da bir kamu kurumu ve bu kiraların ödenmesi lazım.
“İNSAN İSTEDİĞİ ŞEYE İNANABİLİR, İSTEDİĞİ YERDE DE İSTEDİĞİ ŞEKİLDE İBADET EDEBİLİR”
Çözüme gitmemize rağmen acayip spekülatif ortamlar yaratılıyor; ‘bu başkan müftülüğe, camilere, Diyanet’e karşı’ filan deniliyor. Ben dini mekanlarda çok zaman geçirmiyor, ziyaret etmiyor olabilirim ama ben inanma özgürlüğünün, insan hakkı özgürlüğü olduğunu düşünüyorum. Buradaki insanlarımızın bir çoğu İslam’ın farklı fraksiyonlarına tabi insanlar. Müslüman olmayan arkadaşlarımızda olabilirdi. İnsan istediği şeye inanabilir, istediği yerde de istediği şekilde ibadet edebilir. Kamu da bu ibadetin kolaylaştırılması için elinden geleni yapmalıdır.
“CAMİLER İTEMİZLİYORUZ, CEM EVİ YAPIMINA BELEDİYE DESTEK OLDU”
Mesela belediyemiz camilerin temizlenmesine yardımcı oluyor. Belediyemiz aynı zamanda cem evleri için de aynı hizmeti veriyor. Kilise olsa ona da adil, eşit davranırdık. Belediyemiz bir kısım başka sorunların giderilmesi noktasında da çalışma yaptı. Ayrıca mesela geçmişte Toroslar’da cem evi yapımı konusunda belediyenin çok ciddi inisiyatif alıp, destek olduğunu biliyoruz.
Biz de elimizden geldiği kadar bundan sonraki dönemlerde bu hizmetlerin yapılması noktasında elimizden geleni yapacağız.
“İDDİALARI ZUL ADDEDERİM”
Ben ne insanların inançlarına karışırım, bunu zul addederim kendime, ne de onların ibadetlerini nerede nasıl yapacaklarına karışırım. Böyle bir şeyi doğru bulmam. Bu spekülasyon durdurulmalı.
Toroslar Belediyesi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kendi görev alanı içerisinde olan tüm ibaretlerin ihtiyaçları konusunda elinden geleni yapacaktır. Ama bunu yaparken de kesinlikle ve zinhar Toros halkının ihtiyaçlarını görmezden gelerek, onları yok sayarak sırf şov, gösteri olsun diye yapmayacaktır. Ben buna da karşıyım” diye konuştu.
SAĞ ELİN VERDİĞİNİ, SOL ELİN GÖRMEMESİ LAZIM GELİR
Ayrıca sosyal yardımlar konusunda da ekibini uyardığını, hassas davranılmasını istediğini dile getiren Başkan Yıldız, “Biz Ramazan ayı için ciddi bir sosyal yardım yapmaya hazırlanıyoruz. Ama biz Muharrem ayında da sosyal yardım yapmaya hazırlanıyoruz. Sadece Ramazan’da yapmıyoruz bunu.
Zinhar ve kesinlikle, bizim yaptığımız sosyal yardımları kimsenin bilmesine, reklam yapılmasına, belediye başkanının fotoğrafının basılmasına gerek yok. Sağ elin verdiğini, sol elin görmemesi lazım gelir. Bence doğrusu da budur” dedi.
“TARİHİ CAMİYİ KENTE DEĞER OLARAK KAZANDIRACAĞIZ”
Ayrıca Toroslar bölgesindeki tek tarihi yapı olan Osmaniye Camisinin güzelleştirilip, kente tarihi değer olarak kazandırılması için de harekete geçtiklerini açıklayan Yıldız, “Ben Toroslar’da doğup büyüdüm. Şimdi ki belediyenin olduğu mahalleler, benim çocukluğumun geçtiği bölgeler. Bu bölgede Osmaniye Camisi benim açımdan önemli bir mabet, yapı. Uzunca zamandır kafamda olan bir konu var, cami Toroslar ilçemizin merkezdeki tek tarihi camisi. Toroslar’da onlarca camimiz var ama eski mimari ile yapılmış, tarihi değeri olan başka bir yapımız yok. Tarihi değeri olan başka bir yapımız yok. Çünkü Toroslar Mersin’in eski bağı bahçesi olduğu için kent daha aşağıda gelişmiş.
Bölgemizdeki tek eski binamız Osmaniye Camimiz için sizden de yardım istiyorum. Bununla ilgili valiliğe bir yazı gönderdik, burayı derleyip, toparlamak, ilçenin çekim merkezi haline getirmek istiyoruz. Camini etrafına iş yeri kurulmuş ama çoğu faal değil. Çoğu işyeri kapanmış durumda.
CAMİNİN TAHSİSİNİ İSTİYOR
Valiliğe, ‘Burayı bize verin, biz buranın onarımını yapalım, tarihi değeri açığa çıkartalım’ dedik. Peyzajını yapalım, insanlar yoldan geçerken binanın güzelliğini görsün istiyoruz. Kiliseden dönüştürülmüş bu cami Toroslar’ı güzelliği olsun istedik.
Valilik, buranın 1973 yılında bir derneğe, Osmaniye Camii Yaşatma Derneği’ne tahsis edildiğini, mülkiyetin o derneğe ait olduğunu söylediler. Dernek yöneticilerini davet ettim, onlarla görüşeceğiz. Protokol veya tahsis yapılırsa camimizi güzelleştirelim istiyoruz. Tarihi değerini görebilecekleri bir güzellik haline geçtirelim. Tabi ki ibadet de devam etsin orada ve ilçemize güzellik katalım. Sizin de bu dernekle bir tanışıklığınız var ise bu arkadaşlar bize bu konuda yardımcı olurlarsa bu camiyi kente güzellik olarak katma talebimiz var.
ARSLANKÖY CAMİSİ YENİLENECEK
Yine Arslanköy’de bir camimiz var bizim. İç duvarı uzunca bir zamandır yıkılmak üzere. Konuyla ilgili valilikle yazıştık ve onlardan yetkiyi aldık, projesini çıkartıyoruz. Mersin’de eski binaların rölevesini çıkartmaya yetkili bir arkadaş ile görüştük ve sözleşme yapmaya hazırlanıyoruz. Valilik ile üçlü bir protokol yapacağız. Röleve için bir proje ortaya çıkartılacak ve valilik ile beraber çünkü Kültür Bakanlığı’ndan bir bütçe ayrılıyor. Daha doğrusu bu tarz eserlerin korunması için bizim her ay bütçemizden ayrılan bir pay var, biz de Arslanköy’ün tarihi camisinin kurtarılması noktasında elimizden geleni yapacağız.
İnanma ve ibadet etme özgürlüğü bir insan hakkıdır. Dolayısıyla hiç kimsenin nerede, nasıl ibadet ettiğine karışmayız, bu konuda haddimizi aşmayız” şeklinde konuştu.