‘Sanayi Odası’nın kurulması bölünme demek değil’


 

Mersin Sanayi Odası’nın kurulması için yürüttüğü çalışmalar nedeniyle hedef alınmasına tepki gösteren iş insanı Mahmut Arslan, “Beni ötekileştiriyorlar halbuki ben onlardan önce buradaydım” dedi. Sanayi Odası’nın bölünme anlamına gelmeyeceğini söyleyen Arslan, Ticaret Odası’na kardeş olacağını savundu.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin'de kurulması planlanan Sanayi Odası ile ilgili düzenlenen basın toplantısında, sürece dair kamuoyu bilgilendirildi. Tenis Kulübünde düzenlenen toplantıda iş insanı Mahmut Arslan ve iş insanı Musa Timur, sürece dair önemli açıklamalarda bulundular.

 

“BENİ ÖTEKİLEŞTİRİYORLAR HALBUKİ BEN ONLARDAN ÖNCE BURADAYDIM”

İlk olarak söz alan Mahmut Arslan, Mersin Sanayi Odası’nın kurulması için yürüttüğü çalışmalar nedeniyle hedef alınmasına tepki gösterdi.

“Benim Mersin ile geçmişim 70 yıllık bir süre” diyen Arslan, anne babasının Mardinli olduğunu, kendisinin ise Mersin’de doğup büyüdüğünü söyleyerek, “Sonradan beni Mardinli yaptılar, 30 yaşımdan sonra Mardin’i gördüm. Burası göçle kurulmuş bir şehir. Burada daha çok esas kurucuları Mısır’dan gelen çiftçiler. Onlara da bizim burada başka bir isim söylüyorlar.

Bu 70 yılda kentin her etabında bulunmuş bir insanım. Ben her şeyimi Mersin’e borçluyum. Her şeyi burada kazandım.

Bana hep, ‘Bu şehre Mersin’e neden hiçbir şey yapmıyorsun’ dediler hep, ‘ben doğma büyüme buralıyım, babam oralı olabilir’ dedim. Her şehrin zenginleri bulundukları şehirlere yardım etse hiçbir sorun kalmaz.

70 yıllık Merin tarihi içerisinde çok şeyler yaptık hep beraber. 150 yıl önce Mersin bir köydü. 150 yıllık bir şehrin yarısında bulunmuş bir insan olarak beni zaman zaman ötekileştiriyorlar halbuki ben onlardan önce buradaydım” dedi.

 

“BU ŞEHRİN SANAYİYİ İHTİYACI VAR”

Sanayi Odası’nın kurulmamasını Mersin’in en büyük sorunlarından biri olarak tanımlayan Arslan, “Bu çalışma sadece sanayinin ticaretin önünü açmayacak, şehrin de önünü açacak. Şehirde ki kurumsal firmaların sanayici olması gerekiyor. Sanayi Odası’nın kuruluşunda hepinizin bulunması lazım, desteğini istiyoruz. Çünkü sizler bizle birlikte var olacaksınız. Bu şehrin sanayiyi ihtiyacı var.

Doğu Akdeniz’in en önemli limanına sahip. Eskiden 20 yıl önce buranın Doğu Akdeniz’de esamesi okunmuyordu yüklerin hepsi İskenderiye’ye, Hayfa’ya gidiyordu. Ama şuanda yatım yapıldığı için atta bazı engellere rağmen, zaman zaman komşu vilayetlerden engeller çıkarılıyor. Örneğin Çukurova Radyosu Mersin’de kurulmasın diye Adana’da miting bile yapıldı. 

Çukurova Havalimanı destan gibi bir şey. 1992’de programa alındı ama neden kurulmadı çünkü gıda ihracatçıların büyük bölümü Mersin’deydi, Adanalılar daha çok köylüydü. Mersin milliyetçiliği yapıyorum sanmayın, Adana’nın tanınmış bir ailesi, ‘Biz Mersin’e gittiğimiz vakit kravat takıyorduk’ derdi. Mersin böyle bir yerdeydi ama Mersin’e sanayi odası kurumadık.

 

“TOBB DESTEK VERDİ”

İlimizde aslında Sanayi Odası kurma çalışmaları 1990’larda başladı, geçen yıllarda yine denendi ama olmadı. Bunun başlangıcının ne olması lazım? Bu işe kim onay veriyor siyasi irade ve TOBB. Ben de gittim siyasi iradeye, ‘Beni tanıyorsunuz’ dedim, ‘evet’ dediler, ‘Beraber TOBB’a gidelim’ dedim ve gittik. TOBB’da Rıfat Hisarcıklıoğlu, ‘Evet Mersin’de çok büyük bir değişim var, Mersin bunu hak ediyor artık’ dedi. Bunu dışarıdan görüyorlar ama biz içinde yaşadığımız için göremiyoruz bazı şeyleri.

Ayrıca orta vadeli planlarda Mersin için şuanda 12 OSB var ki 12 tane daha yeni planlandığı söyleniyor.

Öte yandan çoğu bölgemizde ki komşu illerde olmak üzere ülkemizde 12 tane sanayi odası var. Sanayi odası olan vilayetlerde kişi başı gelir 10 bin doların üzerinde Mersin’de ise 8 bin 500 dolar ki bu arada ki fark sanayiden ileri geliyor. Sanayideki fark insanların konforlarına yansıyor.

 

“MERSİN –TARSUS OSB DESTEK VERDİ”

Ankara’dan onay aldıktan sonra buraya geldik. Önce Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’na gittik. Size bir kardeş geliyor dedik. Biz çalışacağız ama sizin de desteğinizi istiyoruz, beraber kuralım, mücadele edelim. Siz belki TOBB buna izin vermez diye düşünüyorsunuz’ dedik. Ama onlar ‘kesinlikle buna karşıyız, bu görevler biz yapıyoruz’ dediler.

Ondan sonra Mersin – Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Sabri Tekli ile görüştüm ve 300 üyesi ile bizimle olduğunu söyledi. Arkasından Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği’ne (MESİAD) çok büyük bir destek gördük.

 

“BU BÖLÜNME DEĞİL, TİCARET ODASINA KARDEŞ GELİYOR”

Biz bölünmeyelim diye uğraşıyoruz. Ama bu bölünme değil ki, Adana’da, Gaziantep’te, Kayseri’de sanayi odası var. Şehirler gelişti. Bu gelişimi biz Mersin’de de görmek istiyoruz. Bu bir bölünme değil, biz bölünmüyoruz, yeni bir kardeş geliyor.  Kardeş daha da büyümek demektir. Biz kesinlikle MTSO çalışmıyor, şunu yapıyor, bunu yapıyor demiyoruz onlarda bizim kardeşimiz ama bu kardeşe daha çok müsamaha göstermeleri lazım.

Biz Mersinli olarak gerçekleri görmek zorundayız. Ben inanıyorum ki herkesin bu işin içinde olması lazım bir nefer olmamız lazım. Giderayak Mersin’e bir iyilik yapmak istiyorum. Rahata, lüksüne düşkün bir insan olsam bu işlere girmemem lazım ve ihtiyacım da yok sadece Türkiye’de değil uluslar arası arenada da başkanlık yaptım.

Biz sanayiciler olarak yeterli bilgi ve donanıma sahibiz. Sanayici arıyor herkes. Bizim bunu aramamıza gerek yok. 2 bin 500tane kayıtlı sanayicimiz var. Bu insanların muhakkak bir odaya kavuşması lazım. Biz kimseyi suçlamıyoruz, siz çalışmadınız’ diye, herkesi yanımıza çağırıyoruz, beraber olalım, bir olalım” diye konuştu.

 

“BİR GÖZÜMÜZ TİCARET ODASI İSE DİĞER GÖZÜMÜZ SANAYİ ODASIDIR”

İş insanı Musa Timur da, “Bir gözümüz ticaret odası ise diğer gözümüz sanayi odasıdır. Ticaret ve sanayi odası başkanı, yönetimi, meclisler bizim kardeşlerimizdir. Sanayi odası da ticaret odasının kardeşidir. Deniz Ticaret odamızın 1989’da doğduğu bir şehirde birlikte TOBB kurumlarıdır. Yasaya göre sanayi odası üyelerini aynı zamanda ticaret odasına da üye olabiliyorlar. Eğer yüzde 30-40 civarında bu grup aynı zamanda ticaret odasına üye. Eğer bir şirket hem ticaret hem de sanayi odasına kayıtlı ise kanuna göre aidat ikiye bölünüyor. Yarısını ödüyor her bir odaya. Ülke genelinde sanayi odalarının olduğu illerde üyeler kadar değer miktarda aynı zamanda ticaret odasını da üyeleridir.

 

“SANAYİ ODASI KURULDU DİYE ADANA, KAYSERİ, KONYA BÖLÜNMEDİ”

Mersin Deniz Ticaret Odası, 1989’da dünyaya gelmiştir şimdi de ticaret odasına yeni bir kardeş geliyor bu kardeş sanayi odasıdır. Birlikte çalışacak, daha çok güçlü olacak ve bir çok ortak proje gerçekleştirecekler. Üniversiteden kültür merkezine, sanayi bölgelerine kadar kentteki odalar işbirliğinde bugüne kadar birçok sosyal, kültürel, ekonomik çalışmaya imza atılmıştır. Kurumların işbirliğinde birçok çalışma yapıldı. Yeni kurumlar memlekete daha çok fayda sağlamak istiyor.

Sanayi odası güçlü bir kurum olacaktır. MESİAD gibi derneklerimiz sanayi odası gibi güçlü olmadıkları halde bu memlekete neler kattı, neler başardı biliniyor. Sanayi odamızın bu memleket için gelecek için ekonomik büyümeye daha çok katkısı olacaktır. Aslında bir bölünme yok. Sanayi odası kuruldu diye Adana, Kayseri, Konya bölünmedi. Sanayi odası yeni bir kardeş” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA