Haber Merkezi
Mersin’de inşaatı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) 1. Güç Ünitesi’nin ilk yedek dizel güç santrali başarıyla devreye alındı. Ekipman devreye alma uzmanları tesisi rölantide çalıştırdı ve yük altında çalışmasını adım adım test etmek için hazırlıklara başladı. Akkuyu NGS'nin her bir güç ünitesinde toplam üç adet yedek dizel jeneratör çalışacak.
Akkuyu NGS İletişim servisinden yapılan açıklamada şu bilgiler paylaşıldı: “Dizel jeneratörler çalıştırıldıktan sonra, çeşitli çalışma modlarında yaklaşık 50 kontrol işleminden geçirilecek. Uzmanlar, dizel jeneratörlerin tüm sistemleri nominal güç seviyesinde çalışırken güvenilir olduğuna emin olduktan sonra, yedek dizel jeneratör “bekleme” moduna getirilecek. NGS’nin işletilmesi sırasında yedek dizel jeneratör bu modda olacak. Yedek dizel jeneratörünün bulunduğu yedek dizel güç santralinin çalışmaya hazır hale gelmesi, başlatma sinyalinin alındığı andan itibaren 15 saniyeyi geçmeyecek.. Tüm süreç otomatik modda ilerliyor. Buna ek olarak, dizel jeneratörlerin devreye alınması, reaktör tesisinin soğuk-sıcak alıştırma aşamasının başlatılması için ön koşul.
TEMEL UNSURLARINDAN BİRİSİ
Akkuyu Nükleer A.Ş. İnşa Halindeki NGS Direktör Yardımcısı ve Teknik Direktör Andrei Zhukov, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Yedek dizel güç santralleri, nükleer santral güvenlik sistemlerinin temel unsurlarından biri. Akkuyu NGS'nin her güç ünitesinde bu tür üç santral yer alıyor. Bu santraller, ana güç kaynağının kesilmesi durumunda nükleer santralin bağımsız güç kaynağı olarak görev yapıyor. Üç yedek dizel güç santralinin her biri bir dizel jeneratör setiyle donatıldı. Bugün bunlardan ilkini, yani normal işletme sisteminin yedek dizel güç santralini devreye aldık. Her bir ünitedeki üç dizel jeneratör birlikte, ünitenin tasarlanmış tüm sistemlerine yakıt ikmali yapmadan en az 72 saat boyunca güç sağlayabilecek” dedi.
DİZEL JENARATÖRLER HAKKINDA
Akkuyu NGS'nin Rus tasarımı VVER-1200 reaktörlü modern güç ünitelerinin tasarımında her güç ünitesi için üç dizel jeneratör kullanılması öngörülüyor. Bunlardan iki dizel jeneratör acil durum güç kaynağı sistemi ve bir dizel jeneratör de normal işletme sistemi için kullanılacak. Her bir tesisin kapasitesi 6,3 MW. Harici bir güç kaynağı kesintisi durumunda reaktör tesisi güvenli bir duruma getirilinceye kadar santralin ana tesis ekipmanlarına güç sağlamak üzere tasarlandı. Her bir dizel jeneratör, NGS’nin güç ünitesinin ana binalarının yanındaki yedek dizel güç santralinin bağımsız binasında yer alıyor.
En üst seviyede başlatma güvenilirliği sağlamak için her dizel jeneratör, güvenlik kontrol sistemlerinden gelen bir sinyalle gerçekleştirilen yedek bir başlatma şemasıyla donatıldı. Proje, dizel jeneratörlerin NGS’den veya yedek kontrol merkezinden ve yedek santralin kendi panosundan uzaktan çalıştırılabilmesine olanak sağlıyor. Yedek dizel güç santralindeki dizel yakıt rezervleri, ünitelerin bir gün boyunca bağımsız olarak çalışması için tasarlandı. Toplamda, NGS sahası her bir dizel güç santrali için en az 6 günlük bir yakıt rezervi sağlıyor. Bu süre, düzenli güç kaynağının yeniden sağlanması için fazlasıyla yeterli. Yedek dizel güç santralinin her bir dizel jeneratörü, yakıt, soğutma, yağ, çalıştırma havası, ısıtma, havalandırma, güç kaynağı sistemleriyle donatılıyor.
Üç bağımsız yedek dizel güç santralinin kullanılması, çeşitlendirilmiş koruma ilkesinin uygulanmasına bir örnek. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (IAEA) güvenlik standartlarında belirlenen otomatik NGS kontrol sistemlerinin güvenliğini sağlamaya yönelik bu yaklaşım, bu durumda NGS sistemlerinin güç kaynağı işlevini yerine getirmek için iki veya daha fazla yedek sistemin varlığını gerektiriyor.
AKKUYU NGS PROJESİ HAKKINDA
Akkuyu NGS, Türkiye Cumhuriyeti’nde inşa edilen ilk nükleer güç santrali olma özelliğini taşıyor. Akkuyu NGS projesi, her biri 1200 MW kapasiteli Rus tasarımı 3+ Nesil VVER reaktörlere sahip dört güç ünitesinden oluşuyor. Akkuyu NGS’nin inşası, küresel nükleer endüstride Yap-Sahip Ol-İşlet modeli ile hayata geçirilen ilk proje olma niteliğini taşıyor.
Rusya, ilgili tüm ülkelerle bilimsel iş birliğini aktif olarak geliştiriyor. Büyük yabancı enerji projelerinin hayata geçirilmesine devam eden Rosatom ve bağlı şirketleri bu çalışmalarda aktif rol alıyor.