İldeki gelecek dönemdeki çalışma konularının istişare edildiği toplantı, Samsun Valisi ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Tavlı'nın başkanlığında, OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, Merkez Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürü Hakan Tütüncüoğlu ve Samsun Model Fabrika Direktörü Onur Berberoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirildi. OKA bölgesel kalkınmada büyüme odağı Samsun’un 2035 yılına kadar Karadeniz Bölgesi'nin orta-yüksek teknolojili sanayi üssü, mavi ekonominin bölgesel lideri ve Türkiye'nin kuzeyinde lojistik ve ticaretin merkezi olma hedefleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede OKA’nın Samsun için hazırladığı 10 yıllık gelişim senaryosunda ajans faaliyetlerinin odaklanacağı öncelikli alanlar "orta-yüksek teknolojili sanayi (medikal, savunma, otomotiv), mavi ekonomi ve lojistik altyapı" olarak belirlendi.
Orta-yüksek teknolojili sanayide 5 milyar dolar ihracat hedefleniyor
Orta-ileri teknoloji sanayi çalışmaları çerçevesinde değerlendirmelerde bulunan Vali Orhan Tavlı, "Samsun, medikal sanayide önemli bir üretim merkezi, otomotiv ve savunma sanayi sektörlerinde de hızla gelişmekte ve yeni yatırımlar çeken bir konumdadır. Samsun'un bu sektörlerdeki odaklanması ile küresel rekabet edebilir bir oyuncu olması ve Türkiye’de üretim üssünün kaydırıldığı bir merkez haline gelmesi öngörülmektedir. Samsun'un orta-yüksek teknolojili sanayide 5 milyar dolar ihracat hedefine ulaşması, KOBİ'lerin ihracata katılım oranının yüzde 15'e çıkarılması ve AR-GE merkezi sayısının 7’den 15’e çıkarılması hedeflenmektedir. Tüm bunlara ilave olarak sektörde ortaya çıkacak nitelikli işgücü ihtiyacının önemli bir kısmının ildeki mesleki teknik Anadolu liseleri, meslek yüksekokulları ve üniversitelerden karşılanması planlanmaktadır" dedi.
YÜK KORİDORUNUN BAŞLANGIÇ NOKTASI OLACAK
Samsun, kuzey-güney ve doğu-batı eksenlerindeki yük koridorunun başlangıç noktası olacak
10 yıllık perspektifte, Samsun'un kuzey-güney ve doğu-batı eksenlerinde oluşacak yük koridorlarında başlangıç noktası olması öngörülmekte. Bu çerçevede, Samsun Lojistik Merkezi'nin kapasitesinin artırılması, limanlarda otomasyonun güçlendirilmesi ve bölgesel ticaret hacmini artıracak ara lojistik destek noktalarının kurulmasına ön ayak olunması, 10 yıllık dönem sonunda Samsun'un lojistik altyapısının tamamlanması, konteyner taşımacılığında kapasitenin yüzde 50 artırılması ve bölgesel ticaret hacminin yüzde 30 artırılması hedefleniyor. Bu çerçevede Samsun Lojistik 4.0 Yol Haritası hazırlanması için çalışmalar başlatıldı.
GÖZLER SAMSUN-MERSİN HIZLI TREN VE OTOYOL BAĞLANTISINDA
Kuzey-güney bağlantıları sağlama noktasında planlanan bir diğer önemli bağlantı Samsun-Mersin arasındaki hem hızlı tren hem de otoyol bağlantısı. Ulusal ve uluslararası ticarette önemli bir bağlantı noktası niteliğinde olan Samsun-Mersin o0toyolunun tamamlanmasıyla Karadeniz ve Akdeniz Bölgeleri arasında erişilebilirlik artırılacak ve bu güzergahta yer alan yerleşimlerin Samsun ve Mersin limanlarından uluslararası pazarlara erişimi artırılacak. 2035’e kadar tamamlanması beklenen Samsun-Çorum-Ankara otoyolu ile Samsun-Çorum-Ankara hızlı tren projeleri bu gelişme potansiyelini destekleyecek projeler. Bu projelerin tamamlanmasıyla Karadeniz ve Akdeniz Bölgeleri arası ulaşımın hızlanmasının yanı sıra söz konusu güzergâh üzerinde kalan yerleşimlerde üretilen ürünlerin uluslararası pazarlara erişimi anlamında önemli ilerlemeler sağlanacak. (iha)