Mersin’den yola çıkan arpa KKTC’ye ulaşmadı, yem krizi başladı!


 

Mersin Limanı’ndan 15 gün önce yola çıktığı açıklanan ancak hala KKTC’ye ulaşmayan arpa yüklü geminin akıbeti belirsizliğini korurken, adada yem krizi yaşanmaya başlandı.

Haber Merkezi

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC), UBP – YDP – DP Hükümeti, hayvancının ihtiyaç duyduğu ve 15 gün önce Mersin Limanı’ndan yola çıktığı söylenen arpayı adaya getirtemedi, üretici yeni bir krizle karşı karşıya geldi.

Adada yayın yapan Yenidüzen Gazetesinden Hüseyin Özbarışcı’nın haberine göre; yüksek maliyetler karşısında üretmekte zorlanan hayvan üreticileri bugünlerde bir de arpa sıkıntısı yaşıyor. Bayram öncesinde Mersin Limanı’ndan çıkıp, Kıbrıs’ın kuzeyine gelmesi gereken arpanın gelmemesi nedeniyle yem krizi yaşanıyor.

Konuyla ilgili YENİDÜZEN’e açıklama yapan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adil Onalt, “Günlerdir bize çok şey söylediler. Şu anda hayvancı büyük mağduriyet

yaşıyor. Biz bunu biliyoruz. Geminin bugün geleceği söyleniyor. Bekleyip göreceğiz” şeklinde konuştu.

Bayram öncesi Toprak Ürünleri Kurumu Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndaki görev yeri değişen Gürsel Uzun ise geminin Mersin Limanı’ndan yola çıktığını ve bir sorun olmadığını söyledi.

Yaşanan sorun nedeniyle mağdur durumda olan hayvan bazı üreticileri ise, artık sorunlardan bıktıklarını dile getirerek, Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) bu sorunu çözemediğini söyledi, “TÜK, Tarım Bakanlığı’nın güdümündedir. Arpa sorununu bile çözemeyen Tarım

Bakanı istifa etmeli” dedi.

 

“BİR GEMİ YOLDA, İKİNCİ BİR GEMİ DAHA GETİRİLECEK”

Bayram öncesi Toprak Ürünleri Kurumu Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndaki görev yeri değişen Gürsel Uzun, geminin önceki gün Mersin Limanı’ndan yola çıktığını söyledi. Uzun, “Limanlarda yaşanan sorun ve bayram derken bir gecikme yaşandı. Benim oradaki görevim bitti ama yeni gelen arkadaşlara ben de yardımcı oluyorum. Arpa tedariki konusunda bir sıkıntı yoktur. Gemi Mersin Limanı’ndan yola çıktı, bugün burada olacak. Ayrıca ikinci bir gemi de yüklenip yola çıkacak. Hayvancı mağdur olmayacak” şeklinde konuştu.

Bayramdan hemen önce Gürsel Uzun TÜK Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi sona ermiş, Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanlığı’na getirilmişti. Toprak Ürünleri Kurumu’nun yeni yönetim kurulu başkanı da Yenal Garabli olmuştu.

 

HAYVAN ÜRETİCİLERİ NE DEDİ?

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin yeni başkanı Adil Onalt, “Günlerdir bize çok şey söylediler. Şu anda hayvancı büyük mağduriyet yaşıyor. Biz sadece bunu biliyoruz. Geminin bugün geleceği söyleniyor. Bekleyip göreceğiz” dedi.

 

“KENDİ ARALARINDAKİ İÇ SAVAŞTAN DOLAYI HAYVANCIYI MAĞDUR EDİYORLAR”

Üretici Mehmet Çetereisi de, “Kendi aralarındaki iç savaştan dolayı hayvancıyı mağdur ediyorlar. Hayvancılar büyük bir sıkıntının içindedir. Ülkedeki ambarlarda arpa stoğu kalmadı. 15 gün boyunca ilgili geminin Mersin Limanı’nda olduğu söyleniyor ama bence ortada gemi falan yoktur. Hayvancı ile dalga geçiyorlar. Bence parayı ödeyemediler ve gemi gelemedi. Bu benim şahsi görüşümdür. Bunun tek sorumlusu Tarım bakanıdır. Çünkü TÜK Tarım Bakanlığı’nın güdümündedir. Kendi aralarındaki iç savaştan dolayı hayvancıyı mağdur ediyorlar. Şu anda hayvancılarının minimum yüzde 50’sinde hiç arpa yoktur, bir kısmında da çok az vardır. Hayvanlara ‘Bekleyin hükümet arpa getirecek de sizi yedirelim’ demeye mi başlayalım? Yıllardır hükümetçilik oyunu oynayanlar, arpa stoğunun ne olması gerektiğini, ne zaman alınması gerektiğini bilmiyor mu? Hayvancıyı tenis topuna çevirdiler. Ortada ezilen hayvancıdır. Yüzde 11,6 elektrik zammı geldi, döviz çıktı, yem tedarikçisi firmalar bizden artık döviz istiyor. Bu yükü artık hayvancı çekemez. Projelerle birlikte önümüze gelmeleri gerekirken, günü geçirmeye çalışıyorlar. Böyle devam ederse bakanlığı başlarına yıkacağız. Bu kadar net...” diye konuştu.

 

“HAYVAN ÜRETİCİSİ BÜYÜK BİR SIKINTI İÇİNDE”

Üretici Kağan Güler de, “Şuan da arpa yok. Bu hayvancı için büyük bir sıkıntı. Zaten son dönemde de kısıtlı veriliyordu. Bizim yaşadığımız mağduriyet sadece arpada değil. Bir seneden fazlasıdır et ve süt fiyatı aynıdır. 17 TL’ye süt veriyoruz ama hammaddeye döviz veriyoruz. Dövizin son zamanlardaki durumu ortada. Her şey yükseliyor etimiz, sütümüz aynı kalıyor. Yetkililer bir şey yapmıyor” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA