HEDİYE EROĞLU
Mersin’de suçun önlenmesi ve suçluların yakalanmasına yönelik güvenlik güçlerince yürütülen çalışmalara dair yılın ilk 3 aylık verilerini basınla paylaşan Vali Atilla Toros, kente, “Güvenlik güçlerimizle el ele vererek bu şehri daha huzurlu, daha güvenli bir yer haline getireceğiz” diye seslendi.
“HER BİR VATANDAŞIMIZIN KENDİNİ GÜVENDE HİSSETMESİ, HUZUR İÇİNDE YAŞAMASI EN BÜYÜK ÖNCELİĞİMİZ”
“Mersin olarak ülkemizin bu hedefe ulaşmasında, en fazla katkıyı sağlayan illerden biri olmak için var gücümüzle çalışacağız” diyen Vali Toros, “Çok çalışarak, Mersinimizin her sektördeki güçlü varlığını daha da ileri seviyelere taşıyacağız. Bu ilerlemenin ana dinamiğinin huzur ve güven ortamını daim kılmaktan geçtiğinin bilincindeyiz. Çünkü güven ve huzurun, kalkınmanın temeli olduğunu, huzurun olduğu yerde yatırımın ve istihdamın artacağını, ekonominin güçleneceğini, refahın yükseleceğini biliyoruz. Bu nedenle ilimizde, her bir vatandaşımızın kendini güvende hissetmesi, huzur içinde yaşaması en büyük önceliğimizdir. Biz, milletimizin emrindeyiz. Mersinli hemşehrilerimizin huzuru için buradayız, çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz. Bizler, insan hak ve özgürlüklerinin, can ve mal güvenliğinin her türlü fiili ve potansiyel tehdide karşı güvence altına alınmasının teminatıyız. Terör örgütleriyle, organize suç şebekeleriyle, şehir eşkıyalarıyla, dolandırıcılarla, göçmen kaçakçılarıyla, uyuşturucu tüccarlarıyla kısaca huzurumuza kasteden her türlü suç odağı ile mücadelemize kararlı bir şekilde devam ediyoruz” dedi.
MERSİN’DE 2 BİN 906 JANDARMA, 7 BİN 610 POLİS VE 654 SAHİL GÜVENLİK MENSUBU GÖREV YAPIYOR
Kadim tarihinin kültürel zenginliği ile yoğrulduğu bir coğrafyada, bir yıldız gibi parlayan, bereketin ve emeğin diyarı Mersin’in, Akdeniz’in incisi olduğunu dile getiren Toros, “Bu güzel şehirde: 2 bin 906 jandarma, 7 bin 610 polis ve 654 Sahil Güvenlik mensubuyla toplam 11 bin 170 personelden oluşan çok güçlü ve büyük bir güvenlik aileyiz.
Mersin’in huzuru, güvenliği ve esenliği için tüm güvenlik güçlerimizle gece gündüz demeden, büyük bir azim ve fedakârlıkla çalışıyoruz. ‘Güvenli Trafik, Huzurlu Şehir’ hedefiyle üzerimize düşen her bir sorumluluğu, milletimize hizmet etme şerefiyle yerine getiriyoruz.
“YILIN İLK 3 AYINDA TERÖR ÖRGÜTLERİNE KARŞI 87 OPERASYON DÜZENLEDİK”
Huzur ve güvenlikle ilgili çalışma alanlarımızdan ilk olarak terör olaylarıyla ilgili verileri paylaşmak istiyorum: Terör örgütlerine göz açtırmamaya, onları besleyen kaynakları kökünden kurutmaya kararlıyız. 2025 yılının ilk 3 ayında terör örgütlerine karşı 87 operasyon düzenledik. Bu operasyonlarda göz altına alınan 146 şahıstan 63’ü tutuklandı, 62’sine adli kontrol tedbiri uygulandı.
Yine terörizmin finansmanın engellenmesine yönelik bu yılın ilk 3 ayında gerçekleştirdiğimiz 7 operasyonla göz altına alınan 12 şahıstan 6’sı tutuklandı.
Bu operasyonlarda geçen yılın tamamından yüzde 50 daha fazla olacak şekilde 6,5 milyon TL ele geçirilerek terörizmin finansmanına büyük darbe vuruldu. Tüm terör yapılarına ve terörizmin finansmanına karşı amansız bir mücadele veren güvenlik güçlerimize teşekkür ediyorum.
“ASAYİŞİ, HUZURUN ANAHTARI OLARAK GÖRÜYORUZ”
Bizler; asayişi, huzurun anahtarı olarak görüyoruz. Mersinimizin her karışında 7 gün 24 saat fedakârca görev yapan güvenlik güçlerimiz sayesinde kişilere karşı işlenen 10 önemli suçta yüzde 5,7 oranında bir azalma sağladık.
Aynı zamanda kişilere karşı işlenen bu 10 önemli suçta yüzde 97,3 aydınlatma oranlarıyla geçen yılın ilk 3 ayındaki oranın da üzerine çıktık.
Bu kapsamdaki suçlardan dikkat çekici şekilde konut dokunulmazlığının ihlalinde yüzde 38,5,
hakaret suçunda yüzde 27, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunda yüzde 23 gibi yüksek oranlarda bir azalma başarısı sağladık” dedi.
HIRSIZLIK SUÇLARINDA AZALMA VAR
Bir diğer asayişe ana başlığı olan mal varlığına karşı işlenen en önemli 9 suçta ise yüzde 6,2 oranında azalma sağladıklarını söyleyen Vali Toros, “Bu suçlarda yüzde 88,1 aydınlatma oranına ulaştık. Mal varlığına karşı işlenen bu en önemli 9 suçtan yine dikkat çekici şekilde motosiklet hırsızlığında yüzde 35, evden hırsızlık suçlarında yüzde 35, işyerinden ve kurumdan hırsızlık suçunda ise yüzde 17 bir azalma başarısı elde ettik.
Örneğin, 23 Mart tarihinde motosikletlere yönelik ilimiz genelinde 28 farklı noktada yapılan uygulama ile 1.385 motosiklet kontrol edildi. Bu uygulamada 4 çalıntı, 2 yakalamalı/hacizli motosiklet yakalanırken 16 motosiklet trafikten menedildi.
Altını çizerek ifade etmek istiyorum ki gerek şahsa karşı gerekse de mal varlığına karşı işlenen tüm suçlarda bu düşüşleri kalıcı kılmaya ve düşüşü hızlandırmaya kararlıyız.
DOLANDIRICILIK SUÇLARI ARTTI
Bunun yanında, maalesef geçtiğimiz yılın ilk 3 aylık periyoduna göre dolandırıcılık suçlarında yüzde 12’lik bir artış yaşandığını görmekteyiz. Bu bağlamda dolandırıcılık konusunda hemşehrilerimden özellikle çok daha dikkatli olmalarını rica ediyorum. İnternet veya telefon yoluyla kendilerini polis, hâkim, savcı olarak tanıtan ve kişisel bilgilerini talep eden hiç kimseye itibar etmesinler. Böyle bir durumla karşılaştıklarında en yakın kolluk birimine müracaat etsinler.
Çeşitli suçlardan aldıkları hapis cezası nedeniyle aranan şahısların yakalanarak adalete teslim edilmesine yönelik çalışmalarımızı kararlılıkla ve aralıksız bir şekilde sürdürüyoruz. Şunu açıkça ifade etmek istiyorum ki ne dün ne de bugün, hiçbir suçlunun sokaklarımızda elini kolunu sallayarak gezmesine müsaade etmedik, etmeyeceğiz.
KADINA ŞİDDET İNSANLIK SUÇU
Bu konuda özellikle şu hususu da vurgulamak istiyorum. İnancımızda, kültürümüzde, gelenek ve göreneklerimizde asla yeri olmayan ve bir insanlık suçu olarak gördüğümüz kadına karşı şiddet suçunu sıfırlayana kadar kararlı bir şekilde mücadele etmeye devam edeceğiz.
Bu kapsamda İçişleri Bakanlığımız tarafından hayata geçirilen KADES uygulamasına gelen çağrılara kolluk birimlerimiz en hızlı şekilde intikal etmektedir.
“RUHSATSIZ SİLAH KONUSUNUN ÜZERİNDE HASSASİYETLE DURUYORUZ”
Üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir başka mücadele alanı da ruhsatsız silah konusudur.
Mersinli hemşehrilerimiz bilmelidir ki, bu konuda düzenlediğimiz operasyonlarla tavizsiz bir duruş sergiliyoruz. Şehrimizde ruhsatsız silah ve silah kaçakçılığıyla mücadele kapsamında yürütülen operasyonlar sonucunda, geçtiğimiz 3 aylık süreçte toplam 631 silah ele geçirilmiş, 671 kişi hakkında işlem yapılmıştır.
11 Mart’ta müdürlüğümüz tarafından Yasa Dışı Silah İmalatı ve silah kaçakçılarına yönelik düzenlenen operasyonda, 3 şahıs yakalandı ve 353 tabanca ile 913 silah parçası ele geçirildi. Halkımızın huzurunu kaçıranların ve ruhsatsız silah temin eden silah kaçakçılarının peşini bırakmayacak, tek tek yakalayacağız” diye konuştu.
“SUÇ ÖRGÜTLERİNİN, ZORBALARIN, ŞEHİR EŞKIYALARININ HUZURU BOZMASINA ASLA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”
Bir diğer önemli mücadele alanlarının da organize suçlarla mücadele olduğunu aktaran Vali Atilla Toros, “Suç örgütlerinin, zorbaların, şehir eşkıyalarının Mersinimizin, vatandaşlarımızın huzurunu bozmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Hiçbir organize suç örgütüne nefes aldırmıyoruz. Onları bir bir çökertiyor, adalete teslim ediyoruz. Suçun oluşmasını beklemeden caydırıcılığı ortaya koyma stratejisi izliyoruz. Güvenliğin görünür olmasını sağlıyor, suça meyilli insanların istismar edebileceği bir boşluk bırakmamaya gayret gösteriyoruz. Bu yılın ilk 3 ayında düzenlenen 16 operasyonla 4 yerel organize suç örgütünü çökerttik. Bu operasyonlarda 60 şahıs gözaltına alınmıştır. Bu şahıslardan 36’sı tutuklanmış, 12’sine adli kontrol tedbiri uygulanmıştır.
Örneğin, 20 Mart tarihinde seyir halinde motosikletle, kasklı vaziyette iş yeri kurşunlayan suç örgütüne yönelik 5 adreste düzenlenen eş zamanlı operasyonla 9 şüpheliyi yakalayarak bu suç örgütünü çökerttik. Hiçbir suç ve suçlunun cezasız kalmaması için suç örgütlerine yönelik yürüttüğümüz mücadelemize kararlılıkla devam ediyoruz.
KAÇAKÇILIĞA GEÇİT YOK
Bunun yanında kaçakçılık suçunu önlemeye yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yılın ilk 3 ayında gerçekleştirilen 277 operasyonla 328 kişi yakalandı.
Bu kişilerden 14’ü tutuklandı, 22’sine ise adli kontrol tedbiri uygulandı. Bu operasyonlarla 58 bin 700 litre akaryakıt, Bin 154 litre içki, 26 bin 786 paket sigara, 855 adet elektronik sigara,
20 milyon 200 bin adet makaron ve 3 bin 422 kilogram tütün ele geçirilmiştir. Düzenlenen bu operasyonlarla 15 milyon 250 bin TL vergi kaybı önlenmiştir.
TEFECİLERE BÜYÜK DARBE
Bunun yanında düzenlenen 23 operasyonla tefeciliğe de büyük bir darbe vurduk. Bu operasyonlarda göz altına alınan 96 kişiden 38’i tutuklandı 17’sine ise adli kontrol tedbiri uygulandı.
UYUŞTURUCU BATAKLIĞINA KARŞI MÜCADELE SÜRÜYOR
Bir diğer en önemli başlığımız ise küresel bir sorun olan uyuşturucu ve madde bağımlılığı. Bu bataklığa bir tek vatandaşımızın bile düşmesine, bu illete bir kişinin bile bağımlı olmasına gönlümüz razı değil. Yılın ilk 3 ayında imal ve ticarete yönelik düzenlenen 256 operasyonda 379 şahsı yakaladık. Bu şahıslarından 232’si tutuklanırken 72’si hakkında adli kontrol tedbiri uygulandı. Bunun yanında kullanıcılık ve diğer alanlardaki bin 576 olayda göz altına alınan bin 719 şahıstan 10’u tutuklandı, 133’üne adli kontrol tedbiri uygulandı.
Düzenlenen bu operasyonlarda çeşitli nitelikteki 137 kg uyuşturucu madde, 44 bin 184 hap, 360 kök kenevir ele geçirildi.
NARVAS İLE İHBARLAR ARTIYOR
İçişleri Bakanlığımızca Narkotik Vaka Analiz Sistemi (NARVAS) uygulamasıyla güvenlik güçlerimizle vatandaşlarımız arasında dijital bir köprü oluşturuldu.
Bu yılın ilk 3 ayında Narkotik Vaka Analiz Sistemiyle yani NARVAS’la 3 bin 498 ihbar analiz edilmiştir. Bu kapsamda yapılan 354 operasyonda 387’si narkotikten 5’i diğer suçlardan olmak üzere 392 şüpheli yakalandı.
TUBİM kapsamında düzenlenen 427 faaliyetle 100 bin 424 kişiye ulaştık. İl Jandarma Komutanlığımız tarafından madde bağımlılığıyla mücadele kapsamında düzenlenen faaliyetlere ise toplam 2 bin 892 kişi katılmıştır. Gerek İl Emniyet Müdürlüğümüz gerek İl Jandarma Komutanlığımız tarafından uyuşturucu madde ile mücadele kapsamında düzenlenen çalışmalarla 103 bin 316 kişiye ulaşılmıştır” dedi.
SANAL DEVRİYELER İŞ BAŞINDA
Teknolojinin getirdiği imkânları kullanmanın yanı sıra siber suçlar ve siber terör gibi yeni suç başlıklarıyla da mücadele etmenin stratejik öncelikleri olduğunu vurgulayan Toros, “Siber suçlar sahasını, bugün olduğu gibi geleceğin önemli bir güvenlik tehdidi olarak görüyoruz. Sanal devriyelerimiz iş başında! Biz, bu dünyada da güçlüyüz!
İlk 3 ayda yapılan siber devriyelerde bin 674 şahıs veya hesapta, suç unsuru tespit edilmiştir. Bu şahıs veya hesapların, 821’inin terörle iltisaklı olduğu tespit edilmiştir.
Bunun yanında Bilişim- Ödeme- Yasa dışı Bahis alanında düzenlenen 11 operasyonda gözaltına alınan 80 kişiden 33’ü tutuklanmıştır.
TRAFİK DENETİMLERİ YÜZDE 50 ARTTI
Mersinimiz dinamik, gece gündüz, insan ve araç hareketliliğini çok yoğun yaşayan bir şehir. şehrimizde akıcı ve güvenli bir trafiğin sağlanması için 7/24 çalışıyor ve önlemler alıyoruz.
Yapılan uygulamalarda denetlenen araç sayısını bu yılın ilk 3 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 50,7 artırarak 1 milyon 208 bin 29’a, işlem yapılan araç sayısını da yüzde 34,5 artırarak 211 bin 318’e çıkardık.
Denetleme yapılan motosiklet sayısını geçtiğimiz yıla göre 2 kattan fazla yüzde 126,7 artırarak 120 bin 827’ye çıkardık. Yine işlem yapılan motosiklet sayısını yine 2 kattan fazla yüzde 112,9 artırarak 36 bin 354’e çıkardık.
Bunun yanında denetim yapılan ticari taksi sayısını yüzde 54 artırarak 6 bin 752’ye, işlem yapılan ticari taksi sayısını da yüzde 78 artırarak bin 974’e çıkardık.
Tüm denetim ve tedbirlerimize rağmen maalesef, 17'si ölümlü ve bin 961’i yaralanmalı olmak üzere meydana gelen bin 978 trafik kazasında 23 vatandaşımızı kaybettik, 2 bin 674 vatandaşımız ise yaralandı. Oysa bizim tek hedefimiz var, o da; bir insanımızı dahi kaybetmemek. Kurallara harfiyen uyarak, bu acıları hep birlikte azaltabiliriz! Bu nedenle tüm hemşehrilerimden bir kez daha istirham ediyorum. Lütfen ama lütfen trafik kurallarına uyalım.
Bu kapsamda, bu yılın ilk 3 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre denetim yapılan okul servis araç sayısını yüzde 29 artırarak 4 bin 934’e, işlem yapılan okul servis sayısını da yüzde 24,3 artırarak 409’a çıkardık” şeklinde konuştu.
MERSİN’DE 222 BİN 582 YABANCI VAR
Ayrıca göç yönetimini düzenli- düzensiz göç, uluslararası koruma, göçmen kaçakçılığıyla mücadeleyi içeren tüm boyutlarıyla ele aldıklarını söyleyen Vali Toros, “Mersinimizde, 177 bin 536’sı Geçici Koruma altındaki Suriyeliler, 43 bin 483’ü ikamet izinli ve bin 563’ü uluslararası koruma kapsamında olmak üzere toplam 222 bin 582 yasal kalış hakkı olan yabancı bulunmaktadır. Düzensiz göçle mücadelede inovatif bir yaklaşımla geliştirilen: Mobil Göç Noktasında tercümanlar eşliğinde göç uzmanlarımızca yabancının biyometrik sorgulaması yapılmaktadır. Bu sayede, düzensiz göçmenlerin tespiti noktasında, devrim niteliğinde başarılara imza atılmıştır. Bu yılın ilk 3 aylık döneminde mobil göç noktaları aracılığıyla 23 bin 7 kimlik denetimi yapılmış, 290 düzensiz göçmen tespit edilmiş, düzensiz göçmen ön kabul sevk merkezine gönderilmiştir. Düzensiz göç ile mücadelenin ayrılmaz parçası olan göçmen kaçakçılığıyla mücadele kapsamında bu yılın ilk 3 ayında 12 operasyon düzenlenmiştir. Bu operasyonlarda yakalanan şahıslardan 6’sı tutuklanırken 4’ü hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmış ve 3 araca el konulmuştur.
Ayrıca Mersin ilinin huzur ve güvenliği için düzensiz göçmen ve göçmen kaçakçılığı organizatörlerine yönelik mücadelemiz aralıksız sürüyor.
“EL ELE VEREREK BU ŞEHRİ DAHA HUZURLU VE GÜVENLİ BİR HALE GETİRECEĞİZ”
Buradan tüm Mersinli hemşehrilerime sesleniyorum: Sizlerin desteği ve duası bizim gücümüzdür. Güvenlik güçlerimizle el ele vererek bu şehri daha huzurlu, daha güvenli bir yer haline getireceğiz. Şehrimizin huzuru, güvenliği ve esenliği için başta personel, araç, ekipman ve bina olmak üzere; verdikleri destekleriyle her daim yanımızda olan İçişleri Bakanlığımıza şükranlarımı sunuyorum. Vatanımız için fedayı can eyleyen tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Makamları âli olsun. Kahraman gazilerimize sağlık ve esenlikler diliyorum” diye konuştu.