HEDİYE EROĞLU
Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, gazeteciler Okan Çalışkan ve Mustafa Erdoğan'ın hazırlayıp sunduğu Enine Boyuna Programına katılarak, zirai don afeti ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.
Dondan zarar gören bölgelerdeki çiftçilere geçmiş olsun dileklerini ileten Avcı, ayrıca son olarak önceki gün aniden yağan dolunun da köylerde bağlık alanlara zarar verdiğini söyleyerek, “Bölgemizde dolu kırsal alanda zarara yol açtı. Bu nedenle köylü ve çiftçi kardeşlerimize odamız üyelerine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.
“ZARAR GÖREN ALANLAR ASKIYA ÇIKTI”
Bölgede 6 Mart’ı 7 Mart’ı bağlayan gece sert şekilde yaşanan don afetini sert çekirdekli ürünler başta olmak üzere narenciye de dahil pek çok ürünü etkilediğini söyleyen Veyis Avcı, “Don afeti nedeniyle milyarlarca TL’lik zarar oluşmuş durumda. Don zararı olan bölgelerdeki tespitler askıya çıktı. 15 gün boyunca da askıda kalacak. Benim öngörüm 100 bin dönüm civarında bir alanın sert çekirdekli ürünün ekili olduğu alan zarar gördü. Ama bu daha da artacak çünkü yaylalarda sonradan yaşana don afeti ile beraber zarar gören alan miktarı artacaktır” diye konuştu.
“SADECE TARSUS’TA ZİRAİ DON AFETİNİN ZARARI 20 MİLYAR TL’Yİ BULACAK”
Sadece Tarsus’ta zirai don afetinin zararının 20 milyar TL’yi bulacağını öngördüklerin idile getiren Başkan Avcı, “Tüm narenciye ürünleri ve sert çekirdekliler zarar gördü ki, fiyatlar da yansımaya başladı. Ki bu durumu en çok vatandaş etkilenecek. Ser çekirdekli ürünlerin kilosu 60-70 TL’ye kadar çıktı” dedi.
“ÇİFTÇİ BORÇLARI FAİZSİZ ERTELENMELİ”
Çiftçi borçlarının ertelenmesine yönelik çağrılarını tekrarlayan Başkan Avcı, “Don afeti sonrası ilçe tarım müdürlükleri söz konusu bölgede tespit yapıyor ve bu tespitler askıya çıkıyor. Onaylandıktan sonra bankalara gönderiyor. Bununla ilgili bir yasa çıkmasına gerek yok, zaten erteleme oluyor. Ama biz çiftçi borçlarının 1-2 yıl faizsiz ertelenmesini istiyoruz. Bu da ancak cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile olabiliyor. Yani cumhurbaşkanımızın onayı olmadan bunu yapmak mümkün değil.
Şimdi askıya çıkan tespitler İl Tarım Müdürlüğüne gönderilecek, oradan da AFAD’a gidecek ki AFAD’da cumhurbaşkanımıza bağlı. Buradan inşallah umutla bekliyoruz. En azından zararların bir nebze karşılanması adına faizsiz erteleme önemli.
“ÖNÜNE GELEN ÇEK ALIYOR, SONRA BİZ MAĞDUR OLUYORUZ”
Çiftçi beklemekte de haklı çünkü gerçekten çok kötü dönemler geçiriyoruz. Geçen yıl da ürün para etmedi. Malı satıp çek alıyorsunuz, çek karşılıksız çıkıyor, çiftçi bunun hangisi ile uğraşacak. Öyle bir mağduriyet var ki, geçen gün 2 çiftçi çekini esnafa ödeyemedi. Bunun gibi çok örnekler var. Bankalarca verilen çeklerin karşılığı en azından ipotek alınarak, devlet güvencesiyle verilmesi sağlanmalı. Önüne gelen çek alıyor, sonra biz mağdur oluyoruz” diye konuştu.
SERT ÇEKİRDEKLİ AĞAÇLARI SÖKÜLÜYOR
Tarsus’ta 130 bin döneme yakın narenciye arazisi ve 150 bin dekar civarında da sert çekirdekli ürünlerin yetiştirildiği arazi olduğunu söyleyen Avcı, “Özellikle son 5 yılda sert çekirdekli ürün yetiştirilen alan sayısı çok arttı. Ama soğuk nedeniyle şimdi söken çok fazla çünkü ovada don olayı daha etkili oluyor. Don sürekli vurduğu için çiftçi baş edemiyor” dedi.
“ÇİFTÇİ BİR ŞEY KAZANMIYOR”
İnsanların limonu ağacında kalmışken bugün tezgahta 40 TL’ye satıldığını belirten Veysi Avcı, “Limonu toplayın, sandıklayın İstanbul’a gönderin maliyeti 25 TL, bu sadece maliyet. Çiftçi bir şey kazanmıyor. Sert çekirdeklikler bu yıl dondan etkilenmeseydi, çöp olacaktı. Buradan çıkacak meyve tonajı 450 bin ton civarında olacaktı. Ama donun tüm ürünleri, tüm bölgeyi vurması etkiyi farklı yaptı” dedi.
Ayrıca işçilik maliyetlerinin pahalılığında da dert yanan Avcı, “Biberi toplama maliyeti kilogram başına 6-7 TL’yi buluyor. Bu sadece toplama. İşçilik artık sektörü zorluyor” diye konuştu.