Hediye Eroğlu
Liman başkanlıkları bazındaki istatistiklere göre Mersin Liman Başkanlığı bazında yük trafiği, önceki yılın 6 aylık döneminde gözlenen azalış; 2016 yılında yerini yüzde 2’lik artışa bıraktı.
Yük trafiğinde; geçen yılın ilk yarısında yükleme tonajı önceki yıla göre önemli bir
değişim göstermeyerek 6 milyon ton olarak gerçekleşmiş; boşaltma tonajı ise yüzde 3 artarak 9,6 milyon ton seviyesinde gerçekleşmişti.
YÜK TRAFİĞİ YÜZDE 1 ARTTI
Mersin Liman Başkanlığı, 2016 yılı Ocak-Haziran döneminde elleçlenen yük miktarı ile Türkiye genelindeki liman başkanlıkları içerisinde 6’ıncı sırada yer aldı. Yük trafiğindeki gelişmeler aylık bazda incelendiğinde; Ocak ayındaki azalışın ardından, Şubat-Mayıs
döneminde artış eğiliminin Haziran ayında yön değiştirdiği; genel itibariyle Ocak ve Mart ayları haricinde geçen yılın üzerinde gerçekleştiği gözlendi. 2016 yılı Haziran ayında yük trafiğinde yükleme tonajı geçen yıla göre yüzde 4 azalarak 1 milyon 70 bin 156 tona geriledi. Boşaltma tonajı ise yüzde 6 artarak 1 milyon 434 bin 719 tona; toplam yük trafiği ise yüzde 1’lik sınırlı artışla 2 milyon 504 bin 875 ton seviyesine yükseldi.
İHRACAT HALA DURAĞAN
Mersin Liman Başkanlığı bazında ihracattaki gelişmeler değerlendirildiğinde; ihraç edilen yük miktarında önceki yılın 6 aylık döneminde gözlenen azalışın, 2016 yılı Ocak-Haziran döneminde de devam ettiği görüldü. İhraç edilen yük miktarı aylık bazda incelendiğinde; yılın ilk ayında bir önceki aya göre azalışın, Şubat-Mayıs döneminde yerini artışa bıraktığı, Haziran ayında ise durağan yapıda olduğu; genel itibariyle Şubat ayı haricinde geçen yılın altında kaldığı görüldü. 2016 yılı Haziran ayında ise ihracat geçen yıla göre aylık bazda yüzde 5 azaldı.
Hem 2016 yılı Ocak-Haziran döneminde hem de aylık bazda ihracatın geçen yılın altında kalmasında ham ve üretilmiş mineraller, inşaat malzemeleri ile petrol ürünleri yük grupları etkili olurken; cevher ve metal atıkları Haziran 2016’da geçen yılın aynı ayna göre ihracattaki daralmada payı olan diğer bir yük grubu oldu.
İTHALAT YÜZDE 3 ARTTI
Yılın altı aylık döneminde ithalattaki gelişmeler incelendiğinde de; geçen yıl ile yaklaşık aynı seviyede gerçekleştiği gözlendi. İthal edilen yük miktarı aylık bazda incelendiğinde; yılın ilk ayındaki azalışın ardından, Şubat-Nisan döneminde gözlenen durağan yapı Mayıs ayında
yerini artışa bıraktı, Haziran ayında ise tekrar yön değiştirdi. 2016 yılı Haziran ayında ithalat hacmi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3 arttı. Aylık bazda ithalat hacmindeki önceki yıla göre artışta katı mineral yakıtlar; makineler, tasıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler yük gruplarının payı oldu.
Mersin Liman Başkanlığı bazında transit ve dâhili taşımacılık yüklerindeki gelişmeler incelendiğinde; 2016 yılı 6 aylık döneminde transit taşımacılık yüklerinde geçen yıla göre yüzde 7 azalış, dâhili taşımacılıkta ise yüzde 56 artış kaydedildi. 2016 yılı Haziran ayında ise transit taşımacılık önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17 azalış, dâhili yük taşımacılığı ise
yüzde 71 artış kaydetti.
KONTEYNER ELLEÇLEMESİNDEKİ AZALIŞ HIZ KESTİ!
Mersin Liman Başkanlığı bazında elleçlenen konteyner miktarı incelendiğinde; önceki yılın Ocak-Haziran döneminde gözlenen azalış, 2016 yılında hızını kesmiş olsa da devam etti. Söz konusu dönem için elleçlenen konteyner miktarı geçen yıla göre yüzde 1’lik sınırlı azalışla 695 bin 658 TEU; 2016 yılı Haziran ayında ise yüzde 6’lık artışla 122 bin 195 TEU olarak gerçekleşti. 2015 yılı ilk yarısında Mersin Limanı elleçlenen konteyner miktarına göre, Türkiye’deki konteyner limanları içerisinde 2’inci sıradaki yerini, 2016 yılında da korudu.
Ayrıca söz konusu dönemde Mersin Liman tesislerine operasyon için 2 bin 34 adet gemi uğradı. Bu sayı önceki yıla göre yüzde 0,3’lük azalış ifade etti. Söz konusu dönemde Türkiye genelinde liman başkanlıkları bazında limanlara uğrayan gemi sayısına göre Mersin 5’inci sırada yer aldı.
RO-RO TAŞIMACILIĞINA İLGİ ARTIYOR
Mersin’de 2016 yılı ilk yarısında taşıma hatlarına göre ro-ro istatistikleri de incelendiğinde; taşıma hattına göre toplam ro-ro gemisi sayısı geçen yıla göre yüzde 14, ro-ro gemisi ile taşınan toplam araç sayısı yüzde 22 arttı.
Ro-ro gemisi ile taşınan toplam yolcu sayısı ise yüzde 20 azaldı. Mersin’de 2016 yılında taşıma hatlarına göre ro-ro istatistikleri aylık bazda incelendiğinde; toplam ro-ro gemisi sayısında Ocak ve Nisan aylar haricinde artış eğiliminin Haziran ayında yerini azalışa bıraktığı, ro-ro gemisi ile taşınan araç sayısında Ocak ayındaki azalışın Şubat ve Mart aylarında yerini artışa bıraktığı; Nisan ve Mayıs aylarında yön değiştirdiği, Haziran ayında ise artış kaydettiği gözlendi. Ro-ro gemisi ile taşınan toplam yolcu sayısında ise Şubat ayı haricinde Ocak-Nisan dönemindeki azalış eğiliminin, Mayıs ve Haziran aylarında yerini artışa bıraktığı görüldü.