Hediye Eroğlu
Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) prim ve prime ilişkin gecikme zammı ile gecikme cezası borcu bulunanlara, borçlarını yapılandırma yaparak ödeme fırsatı verildi.
Resmi Gazete’de yayınlanan, “6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun”un 1 Eylül tarihi itibariyle yürürlüğe girmesi kapsamında; sigortalı ve işverenlerin 30 Haziran 2016 tarihine kadar SGK ödemedikleri, prim, işsizlik primi, EKP, ÖİV, damga vergisi, idari para cezası, özel bina inşaatları ve ihaleli işlerden kaynaklı fark primi, genel sağlık sigortası primi gibi borçlarını peşin ya da 36 aya kadar taksitle yapılandırma kapsamında ödeme imkanı getirildi.
İŞ DÜNYASINA BİLGİLENDİRME
Mersin’de yapılandırma imkanından sigortalı ve işverenlerin azami düzeyde yararlanabilmesini teminen, 6736 sayılı Yapılandırma Kanuu’na ilişkin uygulamalar hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya; SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Bağımsız Çalışanlar Daire Başkanı Ahmet Yetim, SGK Mersin İl Müdür Vekili Suat Turanlı, Mersin Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim ve Kalkınma Vakfı (EKAV) Başkanı İbrahim Kiper ile çok sayıda davetli katıldı.
SON GÜNE KALMAYIN!
Toplantının açılışında konuşan SGK Mersin İl Müdür Vekili Suat Turanlı, kamuoyunun uzun zamandır gündeminde olan SGK alacaklarının yapılandırılması ile ilgili 1 Eylül tarihi itibariyle başvuruları almaya başladıklarını açıkladı. İl müdürlüğü olarak yapılandırma sürecinde sigortalılar ve işverenlere en iyi hizmeti verebilmek için gerekli hazırlıkları yaptıklarını belirten Turanlı, “Bu kanun; sigortalı ve işverenlerimizin kurumumuza olan borçlarını daha kolay ödemesini sağlayacak. Esnaf ve sanatkarlarımız kanunun 4’üncü maddesinin b bendi ile alamadıkları sağlık hizmetini almaya başlayacak, işverenler zamanında ödeyemedikleri için faydalanamadıkları teşvikten yararlanabileceklerdir. Ayrıca borcu yüzünden emekli olamayan sigortalılar emeklilik imkana kavuşacaklardır.
2012 tarihinden buyana zorunlu olarak uygulanmakta olan genel sağlık sigortası kapsamında gelir testi yaptırmayanlara da genel sağlık sigortası yaptırma imkanı sağlanmıştır. Bu borçlar peşin veya taksit ile ödeyebileceklerdir. Başvuruların son güne kalmaması için gerekli hassasiyeti göstereceğinizi umuyorum” dedi.
“İLÇELERDEKİ ESNAF MERKEZE GELMESİN”
Toplantının en öne çıkan ismi ise ESOB Başkanı Talat Dinçer oldu. Yasayı çok uzun zamandır beklediklerini belirten Dinçer, Mersin’de birliğe kayıtlı emek yoğun çalışan 70 bine yakın esnaf ve sanatkar olduğunu anımsatarak, düzenlemelerin kendileri açısından büyük önem arz ettiğini söyledi.
“Bu yasa biz esnaf ve sanatkarları iki yönlü bağlıyor; eski Bağ-Kur dediğimiz şuan ki 4B’li sigortalılar ve eski sigorta dediğimiz 4A’lı sigortalılar. Çünkü bizim teşkilatımız kendi sosyal güvenliğini kendisi sağlıyor. İşveren olarak hem kendi primimizi yatırıyor hem de işçimizin sigortasını ödüyoruz. Yani çift yönlü bir sigortaya tabiyiz.
Ancak ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılar piyasa koşulları nedeniyle küçük esnaf zor günler geçiriyor. Esnaf ve sanatkarın büyük bir bölümünün kuruma borcu var. Biz de başından beri ESOB ve konfederasyon olarak bu yapılandırma kanunun çıkması içi mücadele verdik. Ve şuan yasa çıktı. Birçok yönüyle de hepimizi ilgilendiriyor çünkü çok geniş kapsamlı. Kamunun tüm alacaklarının hemen hemen hepsini içine alan bir yasa oldu.
“İLÇELERE GİDECEK PERSONEL BULUNAMIYOR”
Yasa uygulanırken kurumdan; il geneline dağılmış olan 72 odaya üye esnaf v sanatkarların gerekli iş ve işlemler için merkez çağrılmamasını beklediklerini de açıklayan Dinçer, “Yenice’den Anamur’a kadar her ilçede faaliyet gösteren esnamızın iş ve işlemlerinin merkeze gelmeden, bulunduğu ilçede yapılması talebimizdir. Örneğin uzak ilçelerimizden Anamur’dan yapılandırma için buraya gelecek olsa esnaf en az 2 günü gider” dedi.
Kurumun çok büyük oranda personel sıkıntısı yaşadığını da yakından bildiklerini dile getiren Başkan Dinçer, “Mersin SGK İl Müdürlüğü’nün uzun süredir, şiddetle personel ihtiyacı var. Personel çok yetersiz. Özellikle ilçelere gönderecek personel bulunmakta zorlanıyor” dedi.
2008 ÖNCESİ ÇALIŞANLARA EMEKLİLİK İMKANI GETİRİLSİN
Diğer bir beklentilerinin ise yasada yer almayan 1 Aralık 2008’den önce çalışan ancak parası olmadığı için o dönemki hizmetinin karşılını alamayan esnafa bu süreyi satın alarak emeklilik hakkı verilmesi ile ilgili düzenleme olduğunu dile getiren Dinçer, “Emeklilik çok zor. En azından esnaf ve sanatkarlarımız bu dönemden önce çalıştığı dönemdeki primlerini ödeyebilsin ki emeklilik hakkı elde edebilsin. Bu sadece Mersin’in değil, Türkiye’nin beklentisidir. Bu konuyla ilgili çalışma bekliyoruz. O dönemki hizmeti satın alırsak büyük bir sorun çözülmüş olur.
Bu yasadan dolayı prim gün sayısı dolmuş olup, borcunu ödeyemediği için emekli olamayan çok insanımız var. Bankalar ile anlaşılarak bankalara borçlanmak kaydıyla emekliliklerini hak etmelerini istemekteyiz. Bu sayede bir çok esnafımız tüccarımızı bundan faydalanacaktır.
“EMEKLİLİK MAAŞLARI ARASINDA UÇURUM VAR”
Bir diğer konumuz özellikle Bağ-Kur’da bu durum söz konusu, emeklilik maaşları üzerinde inanılmaz bir dengesizlik var. Çünkü kat sayı değişiyor. Bunun artık bir intibak yasasıyla mı yoksa başka şekilde mi bilmiyorum ama özellikle bağ kur emeklilerinin maaşlarının bir standarda alınmasını istiyoruz. Yine bununla bağlantılı olarak bir sigortalı 7 bin 200 iş gününden emekli oluyor. Ama bir Bağ-Kur’lu 9 bin iş gününden emekli oluyor. Bize verilen ceza nedir? Biz tezgah altında, kanallarda, binalarda çalışıyoruz. Elemanız 7 bin 200 günde emekli olurken biz işverenler 9 bin iş günü ile emekli oluyoruz. Düzenlemeye ilişkin duyumlar aldık ama hızlandırılmasını bekliyoruz.
ESNAFA İŞSİZLİK FONU DESTEĞİ
Yine bu kürsüde geçmiş dönemlerde çok konuştuk. İlk konuştuğumuzda hayal gibi görünüyordu; yanımızda çalıştırdığımız eleman işten ayrıldığında işsizlik fonundan destek alabiliyor. Ama bizler işimiz kötü gidiyor, iflas ediyoruz, iş yerimizi kapatmak zorunda kalıyoruz ve bu fondan yararlanamıyoruz. Konfederasyon aracılığıyla konuyu bakanlığa taşıdık ve kurulması ile ilgili bir çalışmanın başlatıldığını biliyoruz. Artık işverenler de iflas ettiğinde bu fondan yararlanacak. Bu da sevindirici bir haber” diye konuştu.
DAİRE BAŞKANINDAN BİLGİLENDİRME SEMİNERİ
Daha sonra Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Bağımsız Çalışanlar Daire Başkanı Ahmet Yetim, yasa ile ilgili bilgilendirme semineri verdi. “İl Müdürlüğümüzün uhdesinde olan çözümü gereken konular ile ilgili il müdürümüz gerekeni yapacaktır” diyen Yetim. “Kurum başkanlığı bünyesinde olan diğer talepler ile ilgili ihya, kayıt-tescilli olduğu halde 4b sigortalılarının zamanında kayıt tescil yaptırmadığı için veremediğimiz hizmetlerle ilgili gerekli çalışmaları yapmaktayız” dedi.