Besici korunmalı!


 

Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Yusuf Değirmenci, besiciyi koruyarak güvenli eti ulaşılabilir fiyattan sunmanın bir kamu görevi olduğunu ifade ederek, “Toplumun dengeli beslenmesi için eti üretmek, tüketimini gelişmiş ülkeler seviyesine yakınlaştırmak ve bu koşulların sürdürülebilirliğin

Kurban Bayramı dolayısıyla İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Başkan Değirmenci, besiciyi koruyarak güvenli eti ulaşılabilir fiyattan sunmanın bir kamu görevi olduğunu söyledi. "Özellikle yaklaşan Kurban Bayramı'nda et kesiminin ve tüketiminin tavan yaptığı bir dönemde şimdiden oluşabilecek sorunları öngörerek bu sorunların oluşmasını önlemeye yönelik çözümler üretmek gerekmektedir" diyen Değirmenci, "Bu çözümler öncelikle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın daha sonra da özel sektörün sorumluluğundadır. Ülkemizde kişi başı kırmızı et tüketimi AB ülkelerinin yarısı, ABD’nin ise 4’de 1’i kadardır. Bu bakışla et tüketiminin dönemsel olarak arttığı yıl boyunca da et tüketimine katkıda bulunan Kurban Bayramı’nın her yönüyle planlanması ve yönetilmesi gerekmektedir. Toplumun dengeli beslenmesi için eti üretmek, tüketimini gelişmiş ülkeler seviyesine yakınlaştırmak ve bu koşulların sürdürülebilirliğini sağlamak önceliğimiz olmalıdır. Karkas sınıflandırma sisteminin oluşturularak hayata geçirilmesi gerek üretici, gerekse tüketici açısından önemli bir beklentidir" şeklinde konuştu.

"KURBAN KESİMLERİ YETKİLİLER TARAFINDAN BELİRLENEN YERLERDE KESİLMELİDİR"

Kurbanlık kesimlerinin güvenli koşullarda ve sağlık riski oluşturmayacak biçimde gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Değirmenci, "Et, gerek yapısı gerekse hayvansal ürünlerle buluşması muhtemel zoonozlar, kimyasal veteriner tıbbi ürünlerin uygulanmasından kaynaklanabilecek kalıntılar ile kesim sırasında ve sonrasında karşılaşabilecek hijyen sorunları nedeniyle daima riskli olarak kabul edilen bir üründür. Kurban Bayramı'nda kısa bir zaman diliminde çok sayıda kesim gerçekleştirilmesi, kimi zaman uygunsuz koşullarda kesim yapılmasına neden olmakta, bu durum etin kesim sonrasında muhafazası ve tüketimi açısından kimi risklere yol açmaktadır. Kesimin yetkililerce gösterilen noktalarda yapılması, kurbanlık olarak seçilen hayvanın sağlıklı olmasına dikkat edilmesi ve tüketim anına kadar etin doğru muhafazası son derece önemlidir" diye konuştu.

ETİ EN AZ BİR DEFA DONDURUN!

Havaların oldukça sıcak gittiği bu günlerde kesilen etin birkaç saat içerisinde oda sıcaklığına ulaştırılması ve peşinden derhal buzdolabı koşullarına alınması gerektiğinin altını çizen Değirmenci, "Buzdolabında dondurulmadan muhafaza edilen kurban eti, en fazla 3-4 gün içerisinde tüketilmelidir. Bu süre etler ufak parçalara ayrıldıkça düşer. Kıyma gibi boyutu küçültülmüş etlerde buzdolabı sıcaklığında muhafaza süresi 1 güne kadar düşebilir. Dondurularak muhafaza tercih edildiğinde, etin bir kez dondurulmasına azami öze gösterilmelidir. Doldurulup çözülen, sonrasında tekrar dondurulan ürünler sağlık riskleri oluşturmaktadır. Etlerin muhafaza yöntemleri ve süresi kadar pişirilme biçim de sağlık açısından büyük önem taşımaktadır. Etler çiğ kalmamayı sağlayacak ancak yanma ürünlerinin oluşmasına engel olacak koşullarda pişirilmelidir. Sağlığa uygun güvenli koşulların sağlanması amacıyla her zaman olması gerektiği gibi bayram boyunca resmi denetimler etkin bir biçimde yapılması, kayıt dışı ve kuralsız girişimlere engel olunması konusunda tüm yetkili kurum ve kuruluşların birlikte hareket etmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı. (İHA)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA