Pazarcılar Odası Başkanı Fuat Kalkan, pazarcı esnafının sorunlarını ve taleplerini gazetemize verdiği röportajda değerlendirdi. Kalkan, pazarcı esnafının sağlıksız koşullarda, çadır vaziyetinde hizmet vermeye çalıştığına dikkat çekti.
SONER AYDIN-ÖZEL RÖPORTAJ
Mersin’deki pazarcı esnafının günümüz koşullarına uygun olmayan, sağlıksız koşullarda hizmet vermeye çalıştığını dile getirdi. Özellikle Pazar alanlarının fiziki koşullarından şikayet eden Kalkan, pazar alanlarının fiziki koşullarının iyileştirilmesi yerel yönetimlere çağrıda bulundu.
BAYRAMDA KAZANDIK
SORU: Esnafın her yıl dört gözle beklediği bayram geride kaldı. Bu bayramı esnaf nasıl geçirdi?
F. KALKAN: Bayram öncesinde bir takım tedbirlerimiz oldu. Pazar içinde vatandaşlarımızın ve esnafımızın huzurlu bir şekilde alışveriş yapması adına diğer kurumlarla birlikte güvenlik, çevre ve sağlık tedbirleri almak adına bir takım çalışmalarımız oldu. Onun dışında bayrama bir hafta kala pazarcı esnafımızın satışları yüzde 30-40 oranında bir artış sağlandı.
84 MAHALLEDE PAZAR KURULUYOR
SORU: Mersin’de genelinde kaç mahallede pazar kuruluyor. Diğer illere göre Mersin’deki pazarların fiziki koşulları ne durumda?
F. KALKAN: Mersin genelinde yaklaşık 84 mahalleye pazar kuruyoruz. Merkez ilçeler ve diğer ilçelerdeki esnaf, Pazarcılar Esnaf Odamıza bağlı. 24 personelimizle birlikte pazarcı esnafımıza ve alışveriş yapan vatandaşlarımıza hizmet etmeye çalışıyoruz. Mersin genelinde kurulan pazarlar açık ve sokak arasında, günümüz koşullarına uygun olmayan bir çadır vaziyetinde pazar açıyoruz. Yerel yönetimler maalesef Mersin’de pazar konusunda ciddi bir çalışma yapmıyor. Elbette yapılan çalışmalar var ama diğer illere göre baktığımızda ve karşılaştırdığımızda çok büyük eksiklerimiz var. Önümüz kış, hem vatandaşlarımızın yağmur altında alışveriş yapmasına hem de pazarcı esnafımızın yağmurda, çamurda hizmet vermesine neden olacak. Bu anlamda kapalı pazarlarımızda da ciddi eksiklerimiz var. Pazarlarda sağlık koşullarında ciddi eksiklerimiz var. Özellikle lavaboların, bay-bayan tuvaletlerinin, otoparkın olmaması büyük sorun yaratıyor. Bunların giderilmesi için yerel yönetimlerle konuşuyoruz. Özellikle fiziki altyapı ve üstyapının çözüme kavuşması adına yerel yönetimler ve diğer kurumlarda ciddi çaba sarf etmeli.
KAYITDIŞI SIKINTISI VAR
SORU: Pazar alanlarının fiziki koşulları dışında ne gibi sorunlarınız var?
F.KALKAN: Onun dışında bir de Mersin’de seyyar satıcı sorunumuz var. Kayıt dışı anlamında ciddi bir potansiyeli var. Bugün vergisini, işgaliyesini ödeyen, resmi kurumlara kaydı olan bir esnaf grubu var ancak diğer tarafta bakıyorsunuz herhangi bir vergisi, devlete katkısı olmayan bir takım insanların seyyar satıcılık yapması, en büyük sermayesi alın teri olan pazarcı esnafımıza büyük bir haksızlıktır.
VERGİ VERİYORUZ AMA SOSYAL GÜVENCEMİZ YOK!
SORU: Pazar yerleri için ödediğiniz işgaliye parasının, verginin pazarcı esnafına geri dönüşü oluyor mu?
F. KALKAN: Pazarcı esnafı belediyeye işgaliye parası ödüyor, vergi dairesine vergisini veriyor, ilgili meslek kuruşlarına aidatını ödüyor. Yüksek bir maliyeti var. Sosyal güvencesi yoktu, kendi imkanları ile bunu karşılamaya çalışıyor. Tamamen kendi imkanları ile ayakta üstüne durmaya çalışan bir esnaf grubudur. Ciddi bir maliyeti var ancak bu maliyetlerin karşılığında hak ettiği emeğin karşılığını alamamaktadır maalesef. Yerel yönetimlere ve diğer resmi kurumlara sesleniyorum, pazarcı esnafı ciddi bir potansiyel. 10 bin insan bu sektörden ekmek yiyor. Mersin açısından büyük bir istihdam. Zaten işsizlik başını alıp gitmiş bir de pazarcı esnafına sahip çıkmazsak hem sağlıksız koşullardan dolayı vatandaşlara hem de pazarcı esnafına işsiz kalma tehlikesi nedeniyle büyük sıkıntılar doğacaktır. El birliği ile hem esnafımızı koruyalım hem de pazarlarımızı daha modern kullanışlı hale getirelim.