SÜRDÜRÜLEBİLİR KENT İÇİN E-KATILIM ÇALIŞTAYI


 

Akdeniz Belediyesi, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) ve Bireysel Özgürlükler İçin Friedrich Naumann Vakfı ortaklığıyla, “Sürdürülebilir Kent İçin e-Katılım Çalıştayı” düzenledi.

Akademisyen ve uzmanlar tarafından ekonomi, yurttaşlık ve çevre konularında yeni teknolojilere; yenilikçiliğin teşvikine ve bilgi yönetimine ilişkin bilimsel bulgulara dayalı politika önerileri paylaşılıp tartışıldı.

Haber Merkezi

Yaşanabilir bir Akdeniz için sürdürülebilir çevre ve kent hedeflerini ortaya koyan Akdeniz Belediyesi, bu çerçevede belediye personeli ve çeşitli STK’lara yönelik bir çalıştay düzenledi. Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) ile 1958 yılında Federal Almanya Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı Theodor Heuss tarafından kurulan Özgürlükler İçin Friedrich Naumann Vakfı ortaklığıyla yapılan çalıştay 2 gün sürdü. “Sürdürülebilir Kent İçin e-Katılım Çalıştayı” ilk gün programlarına belediye personelinin yanı sıra Eş Başkan Yüksel Mutlu, Eş Başkan Yardımcıları Sebahat Gençtarih Cebe, Ülfiye Özcan ve Bedrettin Gündeş, Belediye Meclis Üyeleri Canan Yüce ve Ayşe Aydoğan da katıldı. Akdeniz Kent Konseyi toplantı salonunda yapılan çalıştayda ilk olarak söz alan TESEV Araştırma İletişimi Direktörü Dr. Itır Akdoğan, vakfın yerel yönetimlere yönelik gerçekleştirdiği e-katılım çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Eğitimin amacının Türkiye'de sürdürülebilir kent kavramını yaymak olduğunu dile getiren Akdoğan, sürdürülebilirliğin sağlanması için farklı paydaşların bir araya gelerek yönetişimi gerçekleştirmesinin yanı sıra teknolojiden yararlanılması ve kentlilerin bu konuyu sahiplenmesinin gerektiğine işaret etti.

“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARIYLA MÜMKÜNDÜR”
Akdeniz sürdürülebilir katılımcı şeffaf sosyal, toplumcu, kadın özgürlükçü ve ekolojik bir belediyecilik yaklaşımı sergilediklerini ifade eden Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu ise, bu paradigmanın hayat bulması için fikir ve zikir birliğinin şart olduğunu vurguladı. Bu hedefin tam anlamıyla gerçekleşebilmesi için gerekli siyasi iklimin bulunmadığını kaydeden Mutlu, “Söz gelimi Akdeniz Belediyesi personeli, kayyum atanma endişesi içerisinde çalışıyor. Bizler bu görevlere seçilerek geldik ve kenti birlikte yönetme iddiasıyla çalışıyoruz. Sonra birileri ‘Biz sizi beğenmedik, çekilin kenara biz yöneteceğiz’ demeye getiriyor. Belediyemiz sürekli denetim geçiriyor. Yetmiyor, denetimin de denetimi yapılıyor. Biz denetimden çekinmiyoruz, ancak merkezi otoritenin öç alma duygusuyla yaptığı baskı, korku ve kaos ortamı farklı düşünenleri bezdirmeye çalışıyor. Hükümetin yereller üzerindeki baskısı kalkmalı, kendi uzantıları ya da devamları olarak görmekten vazgeçmelidir" dedi.
Yüksel Mutlu, yerelin kendine özgü yaklaşımı ve kültürü olduğunu dile getirdi,"Bunun göz ardı edilmemesi gerekir. Ben bu baskılara ve kayyum meselesine karşı şu öneriyi yapmak istiyorum; Gelin halkın önüne sandık koyalım. Halk mevcut belediye başkanlarını isteyip istemediğini, eş başkanlığın kaldırılmasını isteyip istemediğini oylarıyla belirlesin. Çıkacak her türlü sonuca biz saygıyla yaklaşırız. Sonuçta sürdürülebilir bir kent için en önemli iki unsur demokrasi ve insan haklarıdır. Siyaset kurumu temiz ve dürüst olduğu müddetçe, hiçbir etnik, siyasi, dini ve mezhepsel grubun bir diğeriyle sorunu olmadığı görülecektir. Ben TESEV’in çalışmalarını uzun süredir takip etmekteyim. Sivil toplum kökenli biri olarak çalışmalarınızı önemli ve değerli buluyorum ve tüm konuklarımıza katkılarından ötürü teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

15 YIL... 3 ÖNEMLİ İŞ.. 17 KÜRESEL HEDEF...
Açılış konuşmalarının ardından çalıştayın sunu bölümüne geçildi. İlk olarak Birleşmiş Milletler (BM) İstanbul bürosundan Dr. Faik Uyanık, “Sürdürülebilirlik; Kavram, Dünyada ve Türkiye’de Politikalar ve Uygulamalar” başlıklı sunumunu yaptı. 
Dünya liderlerinin önümüzdeki 15 yıl içinde 3 önemli işi başarmak için 17 Küresel Hedef üzerinde uzlaştığına dikkat çeken Faik Uyanık, bu küresel hedeflerle ilgili yerel ölçekte neler yapılabileceğini anlattı. 
Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. S.Ulaş Bayraktar, “Sürdürülebilirlik ve Kent; Sürdürülebilir Kent Nedir, Türkiye’de Politikalar ve Uygulamalar” başlıklı sunumunda, gecekondudan AVM ve rezidanslara evrilen kentleşme sürecinde hükümet politikalarını ve yurttaşların bu politikalardan ne şekilde etkilendiğini aktardı.
TESEV Araştırma İletişimi Direktörü Dr. Itır Akdoğan ise, “Sürdürülebilir Kent İçin e-Katılım; Kavram, Dünyadan Uygulamalar” konulu sunumunda, dünyadan ve Türkiye’den teknolojiden yararlanarak e-katılım uygulamalarının nasıl yapıldığına yönelik bilgilerini paylaştı. İkinci gün oturumunda ise Akdeniz Belediyesinin halen yürüttüğü e-uygulamalar masaya yatırıldı. Eğitimin özeti ve çalıştayın sunumu yapıldı. Tespit edilen sorunlar hakkında tartışma bölümünün ardından e-katılım uygulaması eylem planı hazırlandı ve çalıştay sona erdi.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA