Hamam kültürünü yeniden canlandırmak için harekete geçen dünya devi banyo firması Bocchi, Tarsus’taki Şahmeran Hamamı’nın da içinde olduğu tarihi bölgelerde incelemeler yaparak Anadolu’dan dünyaya yayılan Roma ve Türk banyolarının tarihini gün yüzüne çıkaracak.
Haber Merkezi
Banyo ürünleri sektörünün 66 yıllık deneyimi ile öncü kuruluşlarından biri olan Bocchi, Anadolu’dan dünyaya yayılan Roma ve Türk banyolarının tarihini gün yüzüne çıkarıyor. Proje kapsamında 2017 yılının sonuna kadar, ünlü Türkolog, Araştırmacı Yazar Ali Canip Olgunlu’nun rehberliğinde 12 farklı destinasyonda Therma ve Hamamlar yerinde incelenecek. Böylece Anadolu kültürünün en renkli öğesi olan hamamlar yeniden gün yüzüne çıkacak.
HAMAM KÜLTÜRÜ YENİDEN CANLANACAK
Bocchi Kurucu Ortağı Şadi Bura,t sosyal sorumluluk projesi kapsamında böyle bir projede yer aldıklarından dolayı mutlu olduklarını ve proje sonunda hamam kültürünü yeniden canlandıracaklarını dile getirdi. Burat; ‘Her Dem Banyo’ projesi ile ilgili olarak, “Bocchi 66 yıllık deneyime sahip bir banyo markası. Böyle bir projede yer almamızın en önemli sebebi suyun dokunduğu her yerde olmamızdır. Roma kültüründe Therma, Türk kültüründe ise Hamam olarak anılan merkezler sadece bir yıkanma yeri değil, daha ötesi sağlık, sosyal ve kültürel etkinliklerin yaşandığı merkezlerdir. İtalyan bir banyo markası olarak Türk ve İtalyan kültürünün çok önemli bir kesişim noktası olan hamamlara hak ettikleri ilgiyi göstermek istedik.
KÜLTÜREL MİRASIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ
Sağlık amaçlı bir yaklaşımla tanımlayacak olursak hamam ‘yıkanma, arınma ve şifa bulmaya mahsus yer’ olarak da açıklanabilir. ‘Banyo sadece yıkanma alanı değil arınma ve şifa bulabileceğiniz bir mekandır’ sloganından yola çıkarak kültürel mirasımız olan Türk ve Roma banyolarının izini Anadolu’dan başlayarak dünyadaki keşfine önderlik etmek istedik. Bu projeyle Roma ve Türk Hamam geleneklerinin yaşatılarak tarih sayfalarından silinmesini önlemek, kültürel mirasımıza sahip çıkmak ve en önemlisi ülke turizmine yaptığı katkıyı arttırmak en önemli amacımızdır.
Maalesef, hamam kültürü günümüzde zayıflamıştır. Bunun en önemli nedenlerinin başında ise yaşadığımız hayat standartları gelmektedir. Artık insanlar evlerinde oldukça lüks banyolarda konforlu biçimde banyolarını yapmaktadırlar. Günümüzde hamama gitmeyi tercih eden insanlar hamamın sağlığa olan faydasını bilen, bunun yanında sauna, buhar banyosu gibi çeşitli hamam özelliklerinden yararlanmak isteyen insanlardır.
Hamam kültürü artık daha çok otellerde ve çeşitli tesislerde devam etmektedir. Çünkü insanlar buralarda hamamla birlikte farklı etkinliklerden de yararlanmaktadır.
Sadece hamam olarak hizmet veren yerler bu nedenle değerini bilen insanların dışında rağbet görmemektedir. Hamam, daha önce görmemiş herkes için yaşanması gereken farklı ve renkli bir deneyimdir.
ARAŞTIRMALAR BELGESEL OLACAK
Bocchi olarak hamam kültürünü canlandırmak, gerek turizme gerekse yeni nesillere aktarılmasını sağlamak için tüm olanaklarımızı kullanacağız. Proje kapsamında 12 farklı hamamı Ali Canip Olgunlu’nun rehberliğinde yerinde inceleyeceğiz. Bu incelemeler İZ TV tarafından belgesel haline getirilerek yayınlanacak. Proje bitiminde ise incelenen tüm hamamların yer aldığı bir kitap ve fotoğraf sergisi ile geniş kitlelere sesimizi duyuracağız.
Şartların olgunlaşmasıyla bir ya da iki hamamın restorasyonunu üstlenmek ve yeniden kullanıma sunmak ise en büyük hedefimiz” diye konuştu.
2017 MAYIS AYINDA TARSUS’A GELİYORLAR
Anadolu’dan dünyaya yayılan tarihi Roma ve Türk banyolarını topluma tanıtarak, sosyal ve kültürel bağların kurulduğu banyoları Bocchi ile daha yaşanır hale getireceklerini söyleyen Bocchi Kurucu Ortağı Şadi Burat, bu kapsamda inceleme yapılacak destinasyonları ise şöyle sıraladı; Konya Sahip Ata Hamamı (5-6 Aralık 2016), Kars Mazlum Ağa Hamamı (12-13 Ocak 2017), Edirne Sokullu Hamamı (14-16 Mart 2017), Tarsus Şahmeran Hamamı (22-24 Mayıs 2017), Burdur Sagalassos Roma Hamamı (7-9 Haziran 2017), Efes Skolastika Hamamı (15-16 Haziran 2017).