Mersinli balıkçılar, Akdeniz açıklarında insan yüzünü andırması ile dikkat çeken ve denizlerde ender görülen 2 sapan balığı yakaladı. Mersin Balık Pazarı'nda, balıkçıların tezgahını süsleyen 1 metrenin üzerindeki sapan balıklara, alışveriş için pazara gelen vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Balıkçılar tarafından daha da ilgi çekici hale gelmesi için baş kısmına gözlük takılan balıklarla vatandaşlar bol bol fotoğrafı çekti.
Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Faruk Polat, balıkçılar arasında 'deniz kızı' da denilen sapan balığının normalde açık denizlerde yaşadığını ifade ederek, "Genelde okyanusta yaşayan bir balık. Arada yolları şaşırdığı zaman yada havaların etkisiyle bazen Akdeniz bölgemize kayan balıklardan biri. Özellikle insan yüzlü dediğimiz balık buradan önce Hindistan'da çıktı. Orada tabi insanlar farklı tepki göstermişti. Balıkta göz, dudak kısmı, karın bölgesi gibi insana benzeyen bir yapısı var" dedi.
"ŞEKER HASTALIĞINA İYİ GELİYOR"
Bu balığın şeker hastalarına çok iyi geldiğini ifade eden Polat, "Şekeri düşüren bir balık. Bilimsel olarak da bu ispat edilmiş durumdadır. Ancak bu balık sürekli çıkan bir balık değildir. Bu balık yılda çok nadir çıkar. Senede 1 veya en fazla 2 kere bu balık çıkıyor. Geçen yıl 1 kere denizlerimizden çıkmıştı ancak bu sene bu sayı arttı. Şimdiye kadar 3 kere bizim ağlarımıza takıldı. Buda şunu gösteriyor ki önümüzdeki yıllarda bu balık buradan daha fazla çıkabilir. Çünkü bu balıklar sürü halinde geziyor ve avcı balıklardır. Okyanustan avının peşine gelmesinden dolayı burada av oluyorlar. Tabi biz yakaladığımız bu balıkları az çıktığı için donduruyor. Bu balık şeker hastalığına iyi geldiği için bize abone olan şeker hastaları var, onlara bunları veriyoruz" şeklinde konuştu.
Türkiye'de bu balığa 'sapan' isminin verildiğini kaydeden Polat, "Bu balık köpek balığının saldırmayan bir cinsi. Bu balığın çıktığı bazı ülkelerde balığa farklı gözle bakanlar oluyor, saygı gösteriyorlar. Tabii bizde bu söz konusu değil. Biz bunu balık olarak kabul ediyoruz. Burada insanlar bunu görünce şaşırıyor. Çünkü insanlar bunu görünce, denizde de bize benzeyen canlılar var diyorlar ve ilgilerini çekiyor. Bizim asıl amacımız bu balığı şeker hastalarına ulaştırmak. Ama en güzel boyutu bizim insanlarımıza faydalı olmamız. Eğer bu balık insanlara faydalı oluyorsa ne mutlu bize. Tabi bu balıklardan kaçan palamutta bizi denizlerimizde bol bol çıkmaya başladı. Bu da bizim açımızdan bir diğer sevindirici olaydır" dedi. (İHA)