Haber Merkezi
Türkiye'nin nükleer enerji programında kritik aşamaya gelindi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Şanlıurfa GAP Havalimanı'nda düzenlenen TEKNOFEST Güneydoğu'da yaptığı açıklamada, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin ilk ünitesinden elektrik üretimi için takvim verdi.
Bayraktar, Akkuyu'da yapımı süren 4 reaktörden ilkinin önümüzdeki birkaç ay içerisinde elektrik üretmeye başlamasını hedeflediklerini söyledi.
İLK REAKTÖRDE İNŞAAT YÜZDE 99 SEVİYESİNDE
Akkuyu NGS'nin birinci ünitesi tamamlanma aşamasına geldi. Bakanlık tarafından ocak ayında yapılan açıklamada, ilk reaktörün inşaatının yüzde 99 oranında tamamlandığı bildirilmişti.
Akkuyu'da toplam 4 güç ünitesinin inşası sürerken, ilk ünitenin devreye alınması Türkiye'nin ticari nükleer elektrik üretimine geçişinde tarihi bir eşik olacak.
SİNOP VE TRAKYA'DA DA NÜKLEER SANTRAL HEDEFİ
Türkiye'nin nükleer enerji programı yalnızca Akkuyu ile sınırlı tutulmayacak. Bayraktar, Sinop ve Trakya'da da yeni nükleer enerji santralleri kurmayı hedeflediklerini söyledi.
Enerji Bakanlığının daha önce açıkladığı plana göre Akkuyu'daki 4 büyük reaktöre ek olarak Sinop ve Trakya'da da toplam 8 konvansiyonel reaktör planlanıyor. Böylece uzun vadede 12 büyük ölçekli reaktörlük bir yapı hedefleniyor.
