‘Kız çocuklarının hakları güvence altına alınmalı’


 

Mersin Çocuk Hakları Derneği, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla yayınladığı açıklamada, ’Kız çocukları geleceğimizdir’ diyerek, kız çocuklarının nitelikli, eşit ve kesintisiz eğitim hakkı güvence altına alınması için çağrı yaptı.

Haber Merkezi

 

Mersin Çocuk Hakları Derneği, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nde kız çocuklarının; eğitim, sağlık, beslenme, barınma, güvenlik ve özgür yaşam haklarına dikkatçekti. Dernekten yapılan açıklamada,  “Bu gün, kız çocuklarının haklarını hatırlamak kadar, onların karşı karşıya kaldığı eşitsizlikleri, ayrımcılığı, şiddeti ve hak ihlallerini görünür kılmak açısından da büyük önem taşımaktadır.

 

“KIZ ÇOCUKLARI CİDDİ SORUNLARLA KARŞI KARŞIYA”

Kız çocukları; eğitim, sağlık, beslenme, barınma, güvenlik ve özgür bir yaşam hakkına sahiptir. Ancak ülkemizde ve dünyanın birçok yerinde kız çocukları yoksulluk, eğitimden koparılma, çocuk yaşta evlilik, istismar, şiddet ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır.

Her kız çocuğu, korkmadan yaşama, özgürce düşünme, eğitim alma ve kendi geleceğini belirleme hakkına sahiptir.

Kız çocuklarının yaşamları ve gelecekleri, geleneksel kalıplara, ayrımcı uygulamalara ve toplumsal baskılara kurban edilemez.

Çocuk yaşta evlilikler, çocukların çocukluklarını ellerinden almakta; eğitim haklarını engellemekte ve fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişimlerini olumsuz etkilemektedir.

 

“ÇOCUKLARIN KORUNMASI, DEVLETİN VE TOPLUMUN ORTAK SORUMLULUĞU”

Çocukların korunması, yalnızca ailelerin değil, devletin ve toplumun da ortak sorumluluğudur.

Kız çocuklarına yönelik şiddet ve istismarın önlenmesi için etkili koruma mekanizmaları oluşturulmalı, failler hakkında hukukun gerektirdiği işlemler yapılmalı ve çocukların güvenli bir ortamda büyümeleri sağlanmalıdır. Okullarda ve toplumda eşitlik bilinci güçlendirilmeli; hiçbir kız çocuğu ekonomik koşullar, cinsiyeti veya yaşadığı çevre nedeniyle eğitim hakkından mahrum bırakılmamalıdır.

Kız çocuklarının haklarını korumak, yalnızca belirli günlerde yapılan açıklamalarla sınırlı kalmamalıdır. Çocuk haklarını esas alan politikalar hayata geçirilmeli; çocukların görüşleri dinlenmeli, karar alma süreçlerine katılımları desteklenmeli ve her türlü ayrımcılığa karşı kararlı bir mücadele yürütülmelidir.

 

“KIZ ÇOCUKLARININ NİTELİKLİ, EŞİT VE KESİNTİSİZ EĞİTİM HAKKI GÜVENCE ALTINA ALINMALI”

Buradan yetkililere çağrıda bulunuyoruz: Kız çocuklarının nitelikli, eşit ve kesintisiz eğitim hakkı güvence altına alınmalıdır. Çocuk yaşta, erken ve zorla evliliklerin önlenmesi için etkili politikalar uygulanmalıdır. Çocuklara yönelik şiddet, istismar ve ihmale karşı koruyucu ve önleyici mekanizmalar güçlendirilmelidir. Yoksullukla mücadele edilmeli, hiçbir çocuk ekonomik nedenlerle eğitimden ve temel haklarından mahrum bırakılmamalıdır. Kız çocuklarının eşitlik, özgürlük, güvenlik ve katılım hakları güvence altına alınmalıdır. Çocukların üstün yararı, bütün kamusal kararların temel ilkesi olmalıdır.

Unutulmamalıdır ki kız çocuklarını korumak, onların sesini duymak ve haklarını savunmak bir iyilik değil, temel bir insan hakları ve hukuk sorumluluğudur.

Kız çocuklarının korkmadan okula gidebildiği, şiddetten uzak yaşadığı, hayallerini özgürce kurabildiği ve geleceğini kendi iradesiyle belirleyebildiği bir toplum mümkündür.

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Gününde ve sonrasında bütün kız çocuklarının eşit, özgür, güvenli ve onurlu bir yaşam sürmesi için mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz” denildi. 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  
 

  HABERCİ SPOR
 

 
  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANE
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2026 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA

Mersin Haber