HEDİYE EROĞLU
Mersin’de belediyelerin mağduriyet yarattığı iddiasıyla yargıya taşınan ve vatandaşın haklı bulunduğu imar düzenlemeler artıyor.
Son olarak Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2026 Yılı Ekim Ayı Olağan Toplantısı 3. Birleşiminde ele alınan toplam 28 konunun 23’i imar düzenlemesini içerirken itiraz edilen düzenlemelere ilişkin mahkemeden dönen kararlar dikkat çekti.
Bu kapsamda toplantıda en dikkat çeken itiraz Yenişehir’de farklı emsal oranı verilmesi sonucu yaşanan mağduriyete bir vatandaşın itiraz etmesi ile mahkeme tarafından verilen ‘haklılık’ kararı oldu.
VATANDAŞIN İMAR İTİRAZLARI REDDEDİLİYOR
Yenişehir İlçesi Çiftlik Mahallesinde 635 parseldeki taşınmaz ile ilgili, Mersin’de Büyükşehirce 11 Mayıs 2026’de onaylanan 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı’na askı ilan süresi içerisinde 33 adet itiraz yapıldı. Ancak belediye İmar ve Bayındırlık Komisyonu söz konusu itirazların yoğunluk taleplerinin olası revizyon çalışmalarında değerlendirilmesi üzere reddetti.
EMSALİ DÜŞÜRÜLEN VATANDAŞLAR MAHKEMELERİ KAZANIYOR
Konuyla ilgili bilgi veren Komisyon Başkanı Uğur İnce, 2019 yılında emsal oranı 1,20 olan bir bölgedeki oranının planlarda 0,90’a düşürüldüğünü anımsattı. Dana sonra bu bölgedeki 2 vatandaşın mahkemeye gitmesi üzerine Danıştay aşamasına kadar ki süreçte vatandaşların haklarını 1,20 olarak geri alıp belediyeye başvurduğunu aktardı.
KOMŞU PARSELLERE FARKLI EMSAL ORANI
“Biz mahkeme kararını yerine getirdik buraların emsalini geri 1,20 yaptık” diyen İnce, bu olayın akabinde dava açmayan vatandaşların da yargı yoluyla plana itiraz ettiğini kaydetti. İnce vatandaşların, “Biz aynı yerdeyiz temel şehircilik ilkelerine göre sen dava açan vatandaşa 1,20 veriyorsun ben onun yan parselindeyim ama benim arazimin emsali 0,90 kalıyor” diye itiraz ettiğini söyledi.
ÇÖZÜM GELECEĞE BIRAKILDI
Özünde vatandaşların haklı olduğunu ancak hem şu aşamada bütüncül anlamda düşünülmesi gereken hem de planlı nüfus ve donatı kapasitesi açısından itirazların kabul edilmediğini vurgulayan İnce, ayrıca söz konusu itiraz edilen bölgelerin plan askı sınırının dışında olduğunu da dile getirdi. “Sonrasında gelecekte bir imar revizyon planı yapılacaksa bu bölgede de artık aynı temel eşit hak yani iki parselin aynı emsal olması için idareler düşünüp kararını verirler” diyen Uğur İnce, kendilerinin komisyon olarak şuanda burada yapabileceği bir şey olmadığını ifade etti. “Biz mahkeme kararını yerine getirdik” diyen İnce, mahkeme kararı olmadan bir bölgenin emsal oranının 0,90’dan 1,20’ye çıkarmanın mümkün olmadığını söyledi.