HEDİYE EROĞLU
Bölgedeki kültürel ve doğal mirasın korunması için hizmet veren ancak yıllardır Mersin’in eteri kadar hizmet alamaması nedeniyle eleştirilen Adana Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, Tarsus için önemli kararlar aldı.
TARSUS ADETA AÇIK HAVA MÜZESİ
Yaklaşık 10 bin yıllık tarihiyle Akdeniz’in ve Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olarak adeta bir açık hava müzesi konumundaki Mersin’in Tarsus ilçesinde kültür varlıklarını korunmasına yönelik çalışmaların yetersizliği tepki çekerken Adana Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na eleştirilerde artıyor.
Tarsus’taki tarihi ve kültürel yapıların kaderine terk edilerek yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmasına karşın yürütülen çalışmaların yetersizliği sürüyor.
TARSUS SUCULAR’DA 16 PARSEL SİT ALANI OLDU
Mersin’de yoğun eleştirilerin hedefi olan ve özellikle Tarsus için daha fazla çalışma yürütmesi istenen Adana Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, son olarak 3 önemli karar alarak bu eleştirileri gidermeye çalıştı.
Adana Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararı doğrultusunda; Tarsus ilçesi, Sucular Mahallesi 125 ada 4 ve 7 parseller, 126 ada 6 ve 7 parseller, 128 ada 2, 3, 4, 5, 6 ve 7 parseller ile 132 ada 2, 3, 4, 5 parsellerin ''Bir Kısmı 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı'' ve Sucular Mahallesi 125 ada 5 ve 6 parsellerin ''Tamamı 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı'' yapılması kararı alındı.
SUCULAR KABAŞ’DA 3 PARSEL SİT ALANI OLDU
Kurul kararı doğrultusunda; Tarsus ilçesi, Sucular (Takbaş) Mahallesi 126 ada 1 parsel ve 126 ada 2 parsel "Bir kısmı 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı" ve 509 ada 5 parsel "Bir kısmı 1. ve 3. Derce Arkeolojik Sit Alanı" oldu.
İNCİRLİKUYU’DA 3 PARSEL SİT ALANI İLAN EDİLDİ
Son olarak yine kurul tarafından Tarsus ilçesi, İncirlikuyu Mahallesi 165 ada 122, 127, 128 parsellerin ''Kısmen 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı'' yapıldı.
BELEDİYE 16 PARSELİ İMAR PLANINDA SİT ALANI OLARAK İŞARETLEDİ
Ayrıca Adana Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararlarının Mersin Büyükşehir Belediyesine iletilmesi ile belediye meclisi de, imar düzenlemelerinde gerekli işaretlemeleri oy birliğiyle yaptı.
Son yapılan Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında söz konusu parselleri 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı’nda değişiklik yapılarak SİT alanı olarak işaretlendi.