SONER AYDIN
Akkuyu Nükleer Güç Santraline (NGS) karşı açılan davaların bilirkişi heyet incelemeleri sürüyor. Daha önce binlerce yurttaş ve demokratik kitle örgütünün açtığı ve Danıştay’a taşınan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararı iptal davasının ardından bu defa 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na karşı açılan davanın bilirkişi heyet keşfi yapıldı. Keşfin ardından gazetemize açıklamalarda bulunan Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) başkanı Sabahat Aslan kendisinin ve TEMA Ankara Vakfı ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) açtığı itiraz davalarının üzerine keşif yapıldığı bilgisini verdi.
“AKKUYU EKOSİSTEME ZARAR VERECEK”
Keşif ekibine itiraz nedenlerini anlattıklarını dile getiren Aslan, plana göre Akkuyu’nun önemli doğa alanı içinde yer aldığını söyledi. Ortada plan hükümlerine aykırı bir durum söz konusu olduğunu belirten Aslan, “Akkuyu önemli doğa alanlarının içinde yer alıyor, ayrıca orası uluslar arası anlaşmalarla korunan Akdeniz foklarının yaşam alanlarına çok yakın. İtirazlarımızın en önemli gerekçelerinden biri o. Bunun yanında soğutma amaçlı Akdeniz’den her gün 20 milyar metreküp su çekilip tekrar deniz deşarj edeceğini göz önünde bulundurulursak, hem denizin kirleneceğini hem de ısısının artacağını söyledik. Bu artış ekosistemi alt üst edecek, Akdeniz foklarının yaşam alanlarını da tehdit edecek. İtirazlarımızdan biri de kamu yararını gözetmek. Akkuyunun kamu kaynaklarımızı zarara uğratacağını anlattık. Çünkü herhangi bir kaza ve sızıntıdan öte çalıştığı sürece yayacağı radyasyon ve yayacağı ağır metallerin, tarım, turizm alanlarına zarar vereceğini anlattık. Özellikle o bölge balık çiftliklerinin olduğu alan, balıkçılığa çok ciddi zarar verecek. Toplum yararını bozacak” dedi.
“BAKANLIK İTİRAZLARIMI DİKKATE ALMADI”
1/100 binlik çevre planı askıya çıktığında dernek olarak bin itiraz dilekçesi ile Bakanlığa itirazda bulunduklarını sözlerine ekleyen Aslan, “Bakanlık plan itirazlarımızı değerlendirmedi. Plan yapılırken bakanlık göstermelik olarak bir takım kurumlarla görüştü, kendisine yakın olan kurumları çağırdı ve kendisi karar verdi. Dolayısıyla biz ona da itiraz ettik. Çünkü toplumu ilgilendiren bir konuda toplumun, sivil toplum örgütlerinin, odaların görüşü almadan yapıldı plan. Biz üzerimize düşeni yaptık, heyete bütün itirazlarımızı ilettik, itirazlarımızı değerlendireceklerini söylediler. Danıştay’dan hakimler vardı. Bilirkişi heyetinin yazacağı raporu beklemek zorundayız. Rapor yazıldıktan inceleyeceğiz. Akkuyu’ya karşı itirazlarımız devam edecek” ifadelerini kullandı.