2500 yıllık dokuma yeniden canlanıyor


 

Tarihi Mezitli dokuması Mezitli Belediyesi, Mersin Üniversitesi ve Mezitli Soroptimist Kulübü ile yeniden hayata geçirildi. Mezitli Belediyesi Sanatevi’nde kurulan atölyede tarihi 2500 yıl öncesine dayanan Mezitli Dokuması’nın geliştirilmesi ve pazarlanması gerçekleştirilecek.

Haber Merkezi

Özellikle Soli Pompeipolis kazılarında bulunan dokuma araç gereçlerinden yola çıkılarak yaklaşık 2500 yıllık tarihi olduğuna inanılan ve kıyafetten ev gereçlerine kadar pek çok alanda kullanılan Mezitli Dokumasının yeniden canlandırılması amacıyla Mezitli Belediyesi, Mersin Üniversitesi ve Mezitli Soroptimist Kulübü işbirliği gerçekleştirilecek.

Mezitli Dokumasının yeniden canlandırılması amacıyla kurulan atölyenin açılışına Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mersin İdman Yurdu Başkanı Ali Tekin, Mezitli Soroptimist Kulübü Başkanı Sembol Tarhan ile Kulüp Üyeleri, Makine Mühendisleri Odası Başkanı Oğuz Akar Tülücü ve çok sayıda davetli katıldı.

ARKEOLOJİK KAZILARDA ÇIKAN TARİH
Mezitli bezinin tarihinin anlatıldığı kısa bir slayt gösterisinin ardından sahneye çıkan Mezitli Soroptimist Kulübü Başkanı Sembol Tarhan, Mezitli’nin yaklaşık 2500 yıl öncesine dayanan, Roma ve Yunanlıların yaşadığı Soli ve Pompeipolis’te yapılan arkeolojik kazılarda ele geçen, dokuma araç gereçleri, bu bölgede eski çağlardan bu yana, dokumacılığın var olduğunu kanıtladığını ifade etti.

Bulunan ağırşak örnekleri, dokuma ağırlıkları ve iğnelerin,  Mersin Arkeoloji Müzesi’nde sergilendiği bilgisini veren Sembol Tarhan, “Günümüzde de kullanılan, öküz boynuzundan yapılmış, yaklaşık 300 yıllık olduğu tahmin edilen mekik, bu bölgede dokumacılığın çok eski tarihlerde var olduğunu gösteren bir başka kanıtıdır.  Mezitli dokumacılığı, bütün geleneksel el sanatlarında olduğu gibi, yok olmaya yüz tutmuş durumdadır. Geçmişte her çadırın yanında, her evin bahçesinde kurulan tezgahlar hızla azalmaya başlamıştır. Günümüzde gerek ekonomik, gerekse teknolojik ve ticari açıdan baktığımızda, el dokumacılığının maliyetli ve üretim sürecinin uzun olması nedeniyle, yöre halkı kendisi üretmek yerine hazır üretilmiş ürünleri tercih etmekte ve farklı iş alanlarına yönelmektedir” dedi.

Mayıs 2016’ dan bu yana, 7 aydır, proje ortakları ile projenin geliştirilmesi için çok sayıda toplantılar yaptıklarını söyleyen Sembol Tarhan, “Projemizi anlatmak, destek almak amacıyla birçok kurum ve kuruluş ziyaretleri gerçekleştirdik. 2 yıl sürmesini hedeflediğimiz projenin, ilk bölümünde 30 kursiyerimizle bir araya geldik. Tekstil bölümü hocalarımız, kadınlara doğru tekniklerle dokumayı öğretecekler.  Aynı bölümden,  2 öğrenci kızımız da, kadınlarımıza dokuma konusunda atölyede destek olacaklar. Soroptimistler ve soroptimist dostları, kadınların kişisel gelişimlerinden pazarlamaya kadar bir çok konuda eğitimler verecekler. Mekanın sağlanması, tezgahların alımı, lojistik destek, Mezitli Belediyesi tarafından karşılandı. 2 Yılın sonunda, kooperatifleşmelerine ön ayak olacağımız kadınlarımıza, Mezitli Dokuması’nı teslim edeceğiz. Kültürel değerlerimizi korumayı hedeflerken, kadınların ekonomik güçlerini kazanmaları istiyoruz” ifadelerini kullandı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA