Büyükşehir’in borç yükü artıyor!


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 yılı bütçesi 1 milyar 652 milyon TL olarak kabul edilirken, 2016’da 300 milyon TL borçlanan belediyenin 2017’de de 445 milyon TL borçlanması planlanıyor. Duruma tepki gösteren HDP’li Meclis Üyesi Mustafa Güler, “Giderek büyüyen bir borç stoku var. Ancak gelirler

HEDİYE EROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kasım ayı olağan toplantısının 3’üncü birleşimi yapıldı. Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan toplantıda; geçen meclis toplantısında ilgili komisyonlara gönderilen; 201-2019 Dönemi Stratejik Planı’nın revizesi, 2017 yılı Performans Programı ve 2017 Mali Yılı Büyükşehir Belediye Bütçesi ile ilgili raporlar görüşüldü.

Toplantıya; Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Akdeniz Belediye Başkanı Mehmet Fazıl Türk, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ile 14 meclis üyesi katılmadı.

 

KARARLAR OY BİRLİĞİ İLE ALINDI
Mecliste ilk olarak; 201-2019 Dönemi Stratejik Planı revizesi, komisyondan geldiği şekliyle oy birliği ile kabul edildi.

Ayrıca 2017 yılı Performans Programı da; toplu taşıma için yapılacak durak sayısının 200’e çıkarılması, 2017’de alınacak otobüs sayısının 20’den 19’a düşürülmesi ve taksi durak sayısı yapım hedefinin 83 çıkartılması düzenlemesiyle oy birliği ile kabul edildi. 

Son olarak 1 milyar 652 milyon 508 bin TL olarak belirlenen 2017 Mali Yılı Büyükşehir Belediye Bütçesi de, oy birliğiyle kabul edildi.

CHP’DEN ‘BORÇ PARA NEREYE KULLANILACAK?’ SORUSU
Raporda 2016’da 300 milyon TL borçlanan belediyenin 2017’de de 445 milyon TL borçlanmasının planladığını ve bu paranın nereye kullanılacağının CHP’li üyelerce sorulması üzerine Başkan Burhanettin Kocamaz bir açıklama yaptı.

Kocamaz, “Bunlar ağırlıklı olarak yatırım maksadıyla kullanılacak. Mersin’de yapılması gereken fiziki anlamda çok eksiklikler var. Mümkün olduğu kadar trafiği rahatlatmak için düzenleme yapmamız gerekiyor. Bunun dışında projeler uygun hızla giderse özellikle raylı sistem ile ilgili yılbaşından önce sizlerin tekrar karşısına ilave teklif ile gelmemiz gerekebilir. Ama hali hazır da tüm ilçelerde yapılması gereken planlanmış projeler var. Bir taraftan bu projeler yapılırken bir taraftan da merkezde yapılacak tesisler, kavşak düzenlemelerine yönelik çalışmalar için böyle bir planlanmama yapılıyor. Ancak tabiî ki tüm eksiklikleri gidermeye bu para da yetmez” dedi.

“ZİMMET ÇIKMA RİSKİNİ GÖZE ALIYORUZ”
Belediyenin; kar etmeden hizmet yapma çabasındaki kuruluşlar olduğunu dile getiren Başkan Kocamaz, “Biz asfalt yapıyoruz. Belediyeye bunun karşılığı sıfır. Otobüs işletiyoruz yıllık 40 milyon TL gibi bir kaybımız var. Karşılığı yok. Çevre Dairesi’nin bütçesi 115 milyon TL ama sadece ilaçlama için yaptığımız masraf 80 milyon TL üstelik maddi bir getirisi de yok.

Biz burada çok büyük özveri gösteriyoruz. Üstelik araştırırsanız ilaçlamanın ilçe belediyeler tarafından yapıldığını görürsünüz. Ama biz Mersin’i bir bütün olarak düşünüyoruz. Büyükşehir bu işten çekildiğinde ilçe belediyeler her gün aynı anda alanın tamamını ilaçlayabilir mi? Dolayısıyla biz burada risk alıyoruz. Çünkü zimmet çıkabilir. Yani hizmete genel manada bakmamız lazım. Sinek ilaçlamasına 80 milyon TL giderken, ekmekle ilgili ‘neden 8 milyon kaybediyoruz’ deniliyor. Bizim hedefimiz ekmeği kar etmek değil ama başa baş bir hale getirmek. Zararı azaltmak için yılbaşında ekmeğin bedeli yükseltilebilir. Ama esas mesele; biz ne kadar çok ekmek üretirsek, vatandaş ne kadar çok talep ederse bizim maliyetimiz, zararımızı da o kadar azalacak. Şuanda 25 bin adet ekmek satıyoruz. Bu rakamı 50 bine çıkarsak maliyet başa baş gelecek” dedi.

SAYIŞTAY, BELEDİYEDE ‘BURS’ DENETİMİNDE!
Üniversite öğrencilerine verdikleri eğitim desteğinin sürdüğünü söyleyen Başkan Burhanettin Kocamaz, ancak Sayıştay denetçilerinin belediye de bu konuyla ilgili inceleme yaptığını açıkladı. Mersin genelinde üniversite öğrencileri için verdikleri desteğin 10 milyon TL’yi bulduğunu kaydeden Kocamaz, “Ancak şuanda Sayıştay denetçileri belediye bu ödemeleri inceliyor. ‘Bunu nasıl ödersiniz?’ diyen denetçilere yanıtımız; bunun burs olmadığı eğitim yardımı oldu. Bu ödemeyi her ay yaptığınızda ‘siz burs veriyorsunuz’ diye tepenize biniyorlar. Biz de bu yüzden 2-3 ayda bir ödeme yapıyoruz. Oysa Türkiye Cumhuriyeti devletinde bazı şeylerin oturmuş olması lazım. Ülkemizin kuruluşunun 100 yılına yaklaşıyoruz ama halen bazı şeyleri dolambaçlı yollardan çözmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

“YAP-İŞLET-DEVRET İÇİN TALEPLİ VARSA GELSİN”
Belediyenin ana gayesinin vatandaşın hayatını kolaylaştırmak, en iyi hizmeti en kestirme yoldan en ucuz maliyet ile verebilmek olduğunun altını çizen Başkan Burhanettin Kocamaz, “Ama bir büyükşehir düşünün ki halen düzün bir belediye binası yok. 2017’de MESKİ ile birlikte bir bina yapacağız. Şuan projesi hazırlanıyor. Temeli atıp 1-1,5 yıl içinde bu binayı bitirmeyi hedefliyoruz. Bizim de gönlümüzden geçen raylı sistem dahil keşke olabilse de hepsini yap-işlet-devret verebilsek. Şuanda biz bunların birçoğunu yap-işlet-devret yapmak için arayış içindeyiz. Talipli var ise bu yapılacak yatırımlar ile ilgili talip olan var ise projeler en geç 2017’nin mayıs ayına kadar ortaya çıkmış olur. Biz bu işte varız. Ancak yap-işlet-devret modellerinde çok da rahat değilsiniz. Müfettişlerin en çok didik ettiği şeyler bu yap-işlet-devret modelleri.

OTOGAR İLE İLGİLİ MAHKEME TEPKİSİ
Otogar ile ilgili ise yasal çerçevenin dışında yapabileceğimiz çok fazla bir şey yok. Bizim devletin gücü gibi bir silahlı gücümüz yok Zabıtamızı var. Zabıta ile tutanak tutturup, mahkemeye intikal ettiriyoruz malum mahkemede de işler çok çok ağır gidiyor.

Hatta üzüldüğümüz bir konu var; zorlama kararlar alınıyor.

Otogarın 81 işyerini kiraya vereceğiz demişiz ve kiraya vermişiz. Ama yüklenici firma, müstecir ücreti yatıramadığı için biz 2 ay içinde tahliye davası açtık. Sonra sözleşmeyi fesih kararı açtık. Ancak mahkemenin verdiği karar evlere şenlik; ‘Bu bir hasılat paylaşımı, parayı toplar ise size e öder’ diyor. Akıllara durgunluk verecek, hukuk garabeti türünden bir karar. Biz her türlü mücadelemizi sürdürüyoruz.

Keşke Mersin’in eksiklikleri tamamlanmış olsa da Avrupa’da ki gibi sosyal ve kültürel hizmetlere daha çok bütçe ayrılabilse. Ama ilin, ilçelerimizin, köylerimizin beklentileri var” diye konuştu.

“BU BÜTÇENİN GERÇEKLEŞMESİ ZOR”
Konuyla ilgili söz alan HDP’li Mustafa Güler ise kaynakların verimli kullanılmasına dikkat çekti, “Bütçemizin hayırlı olmasını diliyorum. Zor bir yıl geçiriyoruz. Vergi gelirlerinin azaldığı bir dönemde vergi barışı umarım bir gelir sağlar” diyen Güler, geçen yıl ki bütçe gerçekleşmesinin yüzde 60 olduğunu anımsatarak, 2017 bütçesini iddialı bulduğunu söyledi.

“Bu bütçenin bu haliyle gerçekleşmesi hayli zor görünüyor” diyen Güler, “Bu yıl ki bütçe farklı bir şekilde hazırlanmış. Geçen sene bütçenin 4/3’ü bile gerçekleşememişti. Bu yıl ki ise iddialı bir bütçe ancak yüksek bir borçlanma sürüyor. Geçen yıl 300 milyon TL borçlanan belediye, 2017’de de 455 milyon TL borçlanmayı öngörüyor. Yani giderek büyüyen bir borç stoku var” dedi.

“MACİT ÖZCAN TESİSLERİ’Nİ MİY’E VERELİM”
Borç yükü artarken gelirlerin verimli kullanılmadığına da dikkat çeken Güler, “İşletmelerden beklenen gelirler elde edilemiyor. Örnek olarak Mersin Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden olan MER-EK Ekmek Fabrikası’nı gösteren Mustafa Güler, sosyal belediyecilik gereği vatandaşa uygun fiyatlı ekmek sunmak için yola çıkılan fabrikanın bugün 8 milyon TL zararda olduğunu söyleyerek, “Fabrikanın 20 milyon TL gideri var. Ayrıca da haksız rekabette söz konusu. Öte yandan Macit Özcan Spor Tesisleri’nin gideri yıllık 6 milyon TL ancak buradan hiç gelirimiz yok. Burayı Mersin İdman Yurdu’na verelim, onlar işletsin. Limanda da durum aynı. Ayrıca bir otogar var sorunlu. Buradan bir gelir bekliyoruz ama bütçede bir öngörü yok. Kaynaklarımızın kıt olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Önümüzdeki yıl Yenişehir’de Mezitli’de tesisler yapacağız. Birine 18 diğerine 20 milyon TL yatırım yapılacak. Projeleri gelir getirici alanlara dönüştürüp, yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirmeliyiz.

Ayrıca elektrik üretimi yapılan katı atık tesisinde gelir elde ediliyor ama bize gelir geliyor mu? Buraya yapılan bu kadar yatırımdan sonra elde gedilen gelirden belediyeye dönüşüm ne kadardır?” diye konuştu.

İBRAHİM GENÇ’TEN KOCAMAZ’A DESTEK
Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç ise isim vermeden HDP’li Mustafa Güler’e yüklendi. “Bir bütçe yapılırken nasıl yaklaşırsanız öyle sonuç verir” diyen Genç, “Özellikle ticaret mantığı olan insanlar ‘belediye ne kadar kar etti, zarar etti’ diye yaklaşıyorlar. Belediyeler ticarethane değil hizmet kurumlarıdır. Belediyeler yetkilerini vatandaşa hizmet için kullanmalıdır. Bugün evine ekmek götüremeyen insanlar var, Mersin’de de bu sayı çok fazla. Parasını nerede harcayacağını düşünüp, yurtdışına geziye gidenler de var. Benim amacım; hiçbir zaman olmayacak ama Büyükşehir belediye başkanı olsam ekmeği 10 kuruştan dağıtırım. Vatandaş evine rahatlıkla ekmek götürebilsin diye. ‘Otobüs zarar ediyor’ deniliyor. Otobüs işletmesinin zararı söz konusu değil. Oysaki vatandaş otobüse bedava binebilmeli. Paralar bize vatandaşa hizmet için geliyor. Büyükşehir Belediyesi bütçesi yapılırken ilçe belediyelerinin katılımı ile yapılmıyor ama bizde ‘evet’ diyorum.

Bütçeye vatandaş odaklı yaklaşır, önce aç, susuz, işsiz insanları hedefe koyarsak bu bütçe çok şeye yeter. Ama biz zengin ile yoksula aynı şekilde yaklaşıyoruz. Zarar edersek edelim ama vatandaş için kullanalım bütçeyi. Hiçbir zaman belediyede zarar sözcüğü olmamalı” diye konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA