KENT YÖNETİMİNE; S.O.S. UYARISI


 

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, iller arası ihracat rekabetinde Mersin’in son 20 yıldır gerileme sürecinde olduğunu söyledi.

Haber Merkezi

Ekonomi Bakanlığı tarafından yayınlanan dış ticaret verilerinin çok iyi analiz edilmesi gerektiğini kaydeden Özdemir; “1996-2015 yılları arasındaki 20 yıllık süreçte Mersin ihracatının yüzde 286 büyümüş olması bizleri yanıltmasın. Aynı dönemde ülkemizin yapmış olduğu ihracat yüzde 519 artış göstermiştir. Mersin ihracatındaki büyüme, ülkemiz ihracatının yaklaşık yarısı kadardır.  Bu veriler ilimiz ekonomisi açısından son derece kaygı vericidir" diye konuştu.

Bundan 20 yıl öncesinde, ülkemizde en fazla ihracat yapan 6’ıncı il olan Mersin'in, 2015 yılı verilerine göre 14’üncü sıraya gerilediğini ifade eden Özdemir; “İlimizin 8 basamak birden gerilediği bu süreçte, Mersin çevresinde yer alan illerin tamamı Mersin'den daha fazla büyümüşlerdir. Aynı trendin önümüzdeki yıllarda devam etmesi durumunda, Mersin ihracat sıralamasında daha alt sıralara doğru düşmeye devam edecektir" dedi.

KENT YÖNETİMİNE; S.O.S. UYARISI

Başkan Özdemir açıklamasında, “Mersin’in ihracat sıralamasında 8 basamak birden gerilemesi tek tehlike değildir; asıl tehlike diğer illerle olan farkın da kapanmakta olmasıdır” dedi. 1996 yılında, Mersin’in tek başına yaptığı ihracatın, kendisinden daha az ihracat yapan 75 ilin toplam ihracatının yüzde 11’ine denk geldiğini anlatan Özdemir, 2015 yılında bu oranın yüzde 4’e kadar düştüğüne dikkati çekti. Özdemir bu durumun kentimizin dinamikleri tarafından bir S.O.S. olarak algılanması gerektiğini söyledi.

Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü: “Bütün bu veriler bize gösteriyor ki, son 20 yıldaki ihracat yarışında, önümüzde olan illerle aramızdaki fark daha da açılmış, bizim arkamızda olan 8 il bizi geçmiş, geride kalan 67 il ile aramızdaki fark da kapanmaya başlamıştır. Mersin gibi, limanı olan, asırlık dış ticaret deneyimine sahip bir ilin, ihracat performansının diğer illerin gerisinde kalmasının nedenleri araştırmaya değer bir konudur”.

Mersin'in bundan yirmi yıl önce, ülke ekonomisine en fazla katkı sağlayan illerden biri olduğunu, takip eden süreçte ise ihracat kapasitesini artırmakta zorlandığını ifade eden Abdullah Özdemir; "Tarım-Gıda Sektörü Mersin için lokomotiftir. Mersin ihracatının yüzde 67'sini tarım ve gıda ürünleri oluşturmaktadır. Mersin'in bu alanda daha da gelişmek için potansiyeli var. İhracat kapasitesinin artırılabilmesi için katma değeri yüksek gıda ürünlerine öncelik verilmesi ve zirai ürün deseninin endüstriyel talebe uygun olacak şekilde genişletilmesi faydalı olacaktır. Ayrıca, Yeni Konteyner Limanı ve Çukurova Havalimanı gibi projelerin en kısa zamanda tamamlanması kentimizi lojistik ve ticaret merkezine dönüştürecek ve ilimiz ihracatı bundan olumlu olarak etkilenecektir” diyerek sözlerini tamamladı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA