Toroslar Belediyesi, İlçe genelinde çiftçileri yeni ürünler üretmeye teşvik etmek amacıyla başlattığı alternatif tarım ile ilgili arge çalışmalarına devam ediyor.
Ejder meyvesi gibi alternatif tarım ürünleri üreterek çiftçilere ve vatandaşlara yeni bir gelir kapısı açan Toroslar Belediyesi bu sefer de; besin değeri ve organik yapısıyla tüketimi son günlerde hızla artan ve kısa sürede ürün verebilen istiridye mantarı için üretim çalışmalarına başladı.
Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğü bünyesindeki ARGE biriminde; kavak ağacı kütüğünün içerisinde bir oyuk açılarak hazırlanan istiridye mantarının üretim aşamalarını inceledi ve kendisi de mantarın ilk tohumlarını ekti.
İlçe sınırlarının genişlemesiyle özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin bölgede fazla sayıda olduğunu kaydeden Başkan Tuna; ancak narenciye ve türevi olan meyvelerin çok ucuz değerde satılması nedeniyle çiftçilerin sıkıntılı bir dönem geçirdiğini belirtti. Başkan Tuna, bu sıkıntıların aşılmasını sağlamak amacıyla belediye olarak alternatif tarım modellerini geliştirdiklerini söyledi.
İstiridye mantarının yetiştiriciliğinin pratik ve kolay olması nedeniyle bu çalışmayı başlattıklarını ifade eden Başkan Tuna, ve bu konuda da vatandaşları eğitime tabi tutarak yardımcı olabileceklerini kaydederek: “Bu çalışmamızı yaygınlaştırmak istiyoruz. Amacımız, çiftçilerimize ve vatandaşlarımıza alternatif bir gelir kaynağı oluşturmaktır. Bu ürün yetiştiriciliği; zaman kaybı olmayan ve üretimini yapan vatandaşlarımızın günde bir defa depoya uğrayabilecekleri bir çalışmadır. Çiftçimizin bu anlamda ufkunu açacağımızı düşünüyoruz ve üretimimizin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
İstiridye mantarının üretim aşamalarıyla ilgili bilgiler de veren Başkan Tuna; “Kavak ağacı kütüğünün içerisinde bir oyuk açarak, istiridye mantarının tohumlarını yerleştiriyoruz ve ağzını bağladığımız poşetlere steril çivilerle delikler açıyoruz. Park ve bahçeler Müdürlüğümüzün yan tarafında bulunan atıl haldeki depoyu da bu çalışma için düzenledik. Mantar üretmeye hazır hale gelen poşetleri de deponun içerisinde hazırladığımız ranzalara koyuyoruz” dedi.
Yaptıkları araştırmalara göre üretim yapılan ortamın nemli ve karanlık olması gerektiğini kaydeden Başkan Tuna, ürünün ayda bir kez toplanabileceğini vurguladı. Başkan Tuna: “Kavak ağacı kütüğünün içerisine yerleştirdiğimiz istiridye mantarının tohumları yaklaşık bir ay rutubetli bir ortamda kalacak ve tohumlar mantar şeklini alacak. Daha sonra bu poşetler çıkartılacak ve aynı tohumdan 3 yıl ürün alınabilecek. İstiridye mantarının kilosu şuanda 8 ile 10 TL arasında. Özellikle atıl haldeki eski köy evlerini düzenleyerek bu çalışmanın yapılmasını planlıyoruz. Su borusu, fıskiye ile ortamın biraz nemli olması gerekiyor. İstiridye mantarı, hiç gübre ve ilaç kullanmadan yetiştirildiği gibi lezzet açısından da çok güzel bir ürün” dedi.