SONER AYDIN
Geçtiğimiz yıllarda ilaç kalıntısı nedeniyle birçok tarım ürünü Rusya’dan geri gönderilmişti. Rusya’ya ihraç edilip geri dönen tarım ürünlerine bir yenisi daha eklendi. Bu defa Rus Tarım Ürünleri Denetim Ajansı Rosselhoznadzor, gerekli sağlık koşullarını taşımadığı gerekçesiyle Türkiye’den getirilen 26 ton mandalinanın ülkeye girişine izin vermedi.
Konuyla ilgili gazetemize konuşan Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel geri gönderilen mandalinalarda Akdeniz Meyve Sineği’ne rastlandığı bilgisini verdi. Geçtiğimiz yıllara oranla geri dönen ürün sayısının azaldığını da aktaran Gökçel, bunun çiftçiler adına iyi bir gelişme olduğunu savundu.
“MEVSİMEL SORUNLAR YAŞADIK”
Mersin’de zararlı böceklere karşı gerekli önlemlerin alındığını dile getiren Gökçel, ancak Rusya’ya gönderilen mandalinalarda görülen Akdeniz Meyve Sineği gibi zararlı böceklerin doğa şartlarından etkilendiğini ve önlem alınmasına rağmen zaman zaman kalıntı olarak görüldüğünü söyledi. Son yıllarda bu tür sorunların giderek azaldığını vurgulayan Gökçel,
Mersin’de Akdeniz Meyve Sineği sıkıntısının sadece narenciyede değil bütün meyvelerde görüldüğünü aktardı. Akdeniz Meyve Sineği ile ilgili bakanlığın çalışma gerçekleştirmesine rağmen hava şartlarının sineğin popülasyonunu arttırdığını ifade eden Göçkel, “Ne kadar önlem alırsanız alın doğa da size yardımcı olmalı. Örneğin; geçtiğimiz yıllarda kış aylarında yaşadığımız sıcaklık ortalamaları bu hastalığın gelişip, çoğalmasının önünü açtı. Sıcak bir kış, kurak bir yaz dolayısıyla bu bölge ikliminde gelişen hastalığın popülâsyonunu çok fazla artırdı. Bugünlerde hava sıcaklığı mevsim normallerinde seyrediyor” dedi.
“KOMSİYON OLUŞTURACAĞIZ”
Akdeniz Meyve Sineği’ne karşı Mersin Ziraat Odası olarak Mersin Üniversitesi (MEÜ), Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), Tarım İl Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı işbirliğinde Ziraat Odası sekretaryasında bir komisyon oluşturmaya çalıştıkları bilgisini veren Gökçel, “Akdeniz Meyve Sineği ile alakalı bu kurumalardaki teknik birimlerde çalışan arkadaşların bize sunacağı çözüm önerilerini dinleyeceğiz. Bunu bir mücadele şekline dönüştüreceğiz ve hangi kurum ne gibi katkı sağlarsa onu talep edeceğiz. Örneğin, kullanılacak bazı tuzaklar, kimyasallar var ama bunların bakanlık tarafından müsaadesi yok. Bununla alakalı bakanlığımızın geçici ya da kalıcı bir iznini talep edeceğiz. Bu hastalık ve ortaya çıkan zararlara karşı erken uyarı sistemleri, tuzaklar ve kullanılacak kimyasallarla ilgili Büyükşehir Belediyesi’nin desteğini alabilmemiz için de yasal zemin oluşturmaya çalışacağız” diye konuştu.
“ÇİFTÇİYİ BİLGİLENDİRİLİP, EĞİTİME TABİ TUTUCAĞIZ”
Kurulacak komisyonun çiftçilere dönük eğitim ve bilgilendirme çalışması başlatacağını dile getiren Gökçel şunları söyledi: “Mersin Ziraat Odası, Ziraat Mühendisleri Odamız, Mersin Üniversitesi, Tarım İl Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi teknik elemanları ile arazide çiftçilerimizi bilgilendireceğiz, eğitim çalışmalarına tabi tutacağız ve zararın ortadan kaldırılması ile ilgili Mersin’de bir pilot çalışmayı hayata geçireceğiz. Bu çalışma ile çiftçilerimizin ve ülke tarımının olumlu anlamda etkileneceğini düşünüyoruz. Biz Ziraat Odası olarak elimizden ne gelirse çiftçimize destek olacağız. Ben bu çalışmanın faydalı olacağını düşünüyorum çünkü geçtiğimiz yıllarda bu kuruluşların çoğu kendi adlarına ayrı ayrı çalışmalar yaptılar ama istenilen sonuç alınamadı. Bu yıl bu kurumların bir araya gelmesi ile sorunların ortadan kaldırılacağını düşünüyorum. Çiftçilerimizin de bizim yapacağımız eğitim çalışmalarına katılım, uygulamaları ile karşılık vermesi gerekiyor.”