Mersin’de sel felaketinden zarar gören bölgelerde incelemeler yapan CHP Milletvekili Çamak, dere yataklarının üzerinin kapatılmasının felakete yol açtığını belirterek, bakanlığın dere yatağındaki inşaatların yıkılması için talimat verdiğini açıkladı.
SONER AYDIN
Mersin’de yaşanan sel felaketinin ardından zarar gören bölgelerde incelemelerde bulunan CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, incelemelerini kamuoyuyla paylaştı.
Partisinin il binasında meclis üyeleri ve partililerle birlikte açıklama yapan Çamak, dere ıslahının yapılmamasının ve derelerin önünün kapatılmasının felaketin boyutlarını arttırdığını savundu. Milletvekili Çamak, sel felaketinde şu ana kadar 3 kişinin yaşamını yitirdiğini ve biri bebek 2 kişinin de kayıp olduğunu anımsattı.
“FELAKETİN BOYUTU ÇOK BÜYÜK”
Mersin’de 29 Aralık’ta yaşanan sel felaketinden sonra Tarsus, Kazanlı ve Adanalıoğlu köylerinde incelemelerde bulunduğunu dile getiren Milletvekili Çamak, zararın çok büyük olduğunu ifade etti. Tarsus’ta 5 köyde incelemelerde bulunduklarını belirten Çamak, “Özellikle Kulak, Özel Bahşiş ve Kelahmet köyleri korkunç bir vaziyette. Bir metreden fazla su seviyesi var ve bu sular akıp gidemiyor. Çünkü toprak deniz seviyesinden daha aşağılarda. Kelahmet köyünün diğer bir şansızlığı da Berdan Nehrine yakın bir yerde olmasıdır. Bu nehirde akıntı olduğu için Berdan taşmış ve sular araziye yayılmış durumda.
“POMPALARIN BAKIMI YAPILMAMIŞ”
Bana gelen son haberlere göre su seviyesi daha da yükselmeye başlamış. Onunda nedeni karların erimesi ve yukarıdan gelen sular. Denize akıntılar az olduğu için ve deniz seviyesinden düşük olduğu içinde bu suyun tahliyesi oldukça güç. Daha öncede bu sel felaketinden dolayı 1970’te o bölgeye devamlı çalışması gereken 4 tane pompa yerleştirilmiş. Ancak geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle fazla üzerinde durulmamış bakımları yapılmamış onlarda sel felaketinde arıza yapıyor çalışamıyor. O pompaları gördük. Bu pompaların bölgeye göre kapasiteleri çok düşük. Tabi bu durum görülünce bakanda burada hemen talimat verdi çevre illerden motorpomplar gönderildi. Ancak orada pompaların başında duran ve görevi suyu tahliye etmek olan görevliler ile konuştuk. Bu suyun 20 gün içerisinde boşaltılamayacağını söylediler. Ben bunu sayın bakana bildirdim. O da ‘Devlet Su İşleri Adana Bölge Müdürlüğü’ne talimat verdi. Oradan takviyeler yapıldı. Yani Türkiye genelinde ne kadar pompa varsa tüm pompalar Mersin’e getirilmesi için uğraşıyoruz. Bu konuda bana da talimat verildi. Gerekirse yeni pompalar alıp oralara sevk edeceğiz” dedi.
“DERELERİN ÖNÜ TIKALIYMIŞ”
Toroslar’dan denize dökülen 6 dere olduğu bilgisini aldığını aktaran Hüseyin Çamak, “Bunlardan Müftü Deresi ve Mezitli Deresi’nin önü tıkalıymış. En büyük sıkıntı bu. Bu derelerin önünün açılması gerekiyor. Derelerin üzeri kapatıldığı için yukarıdan gelen çöpler, odun parçaları ile birlikte sular taşmaya neden oluyor. Doğanın kendi yatağına dokunmamak lazım. Yağmurun ne zaman yağacağı belli olmaz” diye konuştuğu.
“ÇİFTÇİ YARDIM ELİ BEKLİYOR”
Köylerde hasar tespiti yapıldıktan sonra hasarı yüzde 30’un üzerinde olanın borçlarının Ziraat Bankası tarafından bir yıl erteleneceğini ancak bir çok çiftçinin özel bankaya borçlu olduğunu ve bu çiftçilerin de destek beklediğini aktaran Milletvekili Çamak, “Bir de tarım sigortası var ancak sahada gördüğümüz kadarı ile tarım sigortası yapan çok az çiftçi var. Tarım İl Müdürü ile görüştük, dolu dışında diğer afetlerde sigortanın ödeme yapmadığını söyledi. Haliyle vatandaşlara el uzatacak olan yalnızca devlettir. Çiftçilerin borç ertelemeye itirazı var. Çiftçiler borçların bir yıl ertelendiğini ama mevcut faizin alındığını ve bir yıl sonra o faizin yeniden işletildiğini söylüyor. İkinci olarak Tarsus’ta 5 köyde vatandaşların yüzde 50’sinin borcu Ziraat Bankası’na ancak yüzde 50’si kiracı oldukları için özel bankalara ya da haldeki komisyonculara borçlu oluyorlar. Çiftçiler zayi olan bir yıllık emeğinin karşılığını talep ediyor. Çünkü hasat dönemindeyiz. Ürünlerini toplayamıyorlar. Çiftçiler borçların ertelenmesinin hiçbir anlam ifade etmeyeceğini söylüyor. Tarsus’ta özellikle Kelahmet Köyü’nde ki zarar tarif edilemez. Kelahmet Köyü, Antalya’dan sonra örtü altı sebze yetiştiriciliğinin en fazla olduğu bölge” diye belirtti.
“YAĞMUR YAĞSASA YAĞMASA DA PARA ÖDÜYORLAR”
Tarsus’a bağlı Kulak ve Özelbahşiş köylerinden yağmur yağsa da yağmasa da sahil kurutma parası alındığını dile getiren Çamak, köylülerin bu işin DSİ’ye devredilerek para vermekten kurtulmak istediklerini aktardı. Öte yandan Toroslar’da 23 bin ailenin elektriksiz kaldığını ve hala bazı köylere elektrik verilemediği bilgisini de veren Çamak, “Özellikle Tarsus’ta 5-6 köye, Erdemli’de 2 köye üç hafta öncesinden ulaşılmasının mümkün olmadığı söylendiğinde Bakan tepki gösterdi. TEDAŞ müdürlüğü 22 tane yüksek gerilim hattının zarar gördüğünü belirtti. O köylerde de elektriğin bir an önce verilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.