ÂTILA SANATÇI ELİ DEĞDİ


 

Mersin Tiyatro Derneği Bileşenleri, Çamlıbel Mahallesi 4314 Sokak’ta bulunan evlerin atıl duvarlarında yaptıkları resim ve kare çalışmalar kente renk kattı.

Projenin mimarlarından Mersin Tiyatro Derneği Başkanı Salih Yıldırım, insana ulaşan projeler üretmeye devam edeceklerini aktardı.

Mehmet Nabi Batuk 

Mersin Tiyatro Derneği Başkanı Salih Yıldırım, Çamlıbel Mahallesi 4314 Sokak’ta yaptıkları ‘Duvarlara Yansıyan Renkler’ isimli projelerini gazetemize anlattı. Proje ile birlikte sokakta bulunan evlerin atıl durumdaki duvarları resim çalışmaları ile yeniden hayata kazandırılırken, kentliler de gezdikleri projeye tam not verdi. Mersin Tiyatro Derneği bileşenlerinin çabaları ile gerçekleşen projeye mahalle halkının desteği ile birlikte ilk aşaması iki haftada tamamlandı. Duvarlara çizdikleri resimlerin korunmasının önemli olduğunu dile getiren Mersin tiyatro Derneği Başkanı Salih Yıldırım, projelerinin daha tamamlanmadığını söyleyerek kentte yaşayan insanlar ile bütünleşen projeler üretmeye devam edeceklerini aktardı. 

“HALKIMIZA ULAŞABİLMENİN BAŞKA BİR YOLUNU ARADIK”
Mersin Tiyatro Derneği’ni oluşturan bağımsız tiyatro bileşenlerinin en büyük amaçlarından bir tanesinin kentin sanat alanında farklı projeler üretmek olduğunu dile getiren Tiyatro Agon’un Yönetmeni ve Mersin Tiyatro Derneği Başkanı Salih Yıldırım, sanatın insanlar ile bütünleştiğinde daha da değer kazandığını kaydetti. ‘Duvara Yansıyan Renkler’ projelerinde hem bileşenleri ile hemde mahalleliler ile kolektif bir çalışma yaptıklarının altını çizen Yıldırım, çalışmalarının sonucunda sokağın tekrar hayat bulduğunu aktardı. Mersin’deki özel bağımsız tiyatrocular olarak sanatın sadece belli tarihlerde tiyatro oyunları oynayarak yapılamayacağını düşündüklerini vurgulayan Yıldırım, “Sanatçı diğer alanlarda da aklını kullanması gerekir. Bizde buradan yola çıkarak resim, müzik gibi sanatlarla halkımıza ulaşabilmenin başka bir yolunu aradık. İlk çalışmamızı da derneğimizin bulunduğu Çamlıbel Mahallesinde organize ettik. Bu kapsamda Duvar’a yansıyan renkler projesini gerçekleştirdik” dedi

“BURADAKİ PROJEMİZ UZUN VADELİ BİR ÇALIŞMADIR”
Çamlıbel Mahallesi 4314 Sokak’taki “Duvara Yansıyan Renkler” projelerinin daha tamamlayamadıklarını söyleyen Yıldırım, “Mahallede iki hafta boyunca ciddi bir çalışma başladı. Tasarımcı arkadaşlarımız duvarlara göre uygun tasarımlar yaptı gönüllü ressamlarımız ve diğer gönüllü vatandaşlarımız ile birlikte çalışmalarımız sürdü. Sonuçta Kolektif bir çalışma oldu bu çalışmanın sonucunda da böyle güzel bir sokak ortaya çıktı. Gayet olumlu tepkiler aldık. Çevre mahallelerden, Mersin sınırları içerisinden belediyelerden aynı çalışmaları isteyen kişiler oldu. Bazıları ile görüştük bazıları ile görüşemedik. Çünkü buradaki projemizi daha tamamlayamadık. Çünkü buradaki projemiz uzun vadeli bir çalışmadır. Bu çalışmanın da yavaş yavaş kademe kademe tamamlanmasını düşünüyoruz. Mezitli Belediyesi de küçük bir alan çalışması yaptı” diye konuştu. 

“BU SOKAKTAN GEÇERKEN İÇİM ACIYORDU”
4314 numaralı sokağın çok tercih edilmeyen sadece araçların tercih ettiği bir sokak olduğunu hatırlatan Yıldırım, “Ancak sokağın seyri değiştikten sonra insanlarda yol güzergâhını değiştirmeye başladı. Diğer sokaklardan geçenler artık bu sokaktan geçmeye başladı. Bir gün otururken bir amca geçti dedi ki bu sokaktan geçerken içim acıyordu dedi. Ve bize çok teşekkür etti. Bu bizim için çok memnuniyet vericiydi” şeklinde konuştu. 

“BU SOKAK BUNLARDAN SADECE BİTMEMİŞ BİR ÖRNEKTİR”
Bir kenti değiştirebilecek yapının kültür sanat ile ilgilenen kişiler olduğunun altını çizen Yıldırım, “Bu kentte kültür sanat icra ettiğini söyleyen kişilerin bir sanat politikası yok. Siz yapısal olarak bir şeyi değiştirmeye başladığınızda zaten kendiliğinden her şey değişir. Ama olduğunuz yerde sanatı yaptığınızı iddia ettiğinizde iş daha farklı bir boyuta gidiyor. Sanat sadece sanatçıların kendi köşesine çekilerek yaptığı bir şey değildir. Sanat tam tersi insana ulaşmaktır. Sanatçılar ancak bir şehri değiştirir sanatçı iddiasında olanlar değil. Bu yaptığımız sokak bunlardan sadece bitmemiş bir örnektir. Bizim 12 tiyatronun birleşerek ortak hareket etmesi bir örnektir. Mesela bizim 12 tiyatro grubunun birleşerek hareket etmesi oyunlarımızın kapalı gişe olarak gitmesini sağlıyor. Yeni projeler üretip yeni insanlar tanımamızı sağlıyor. 

“TÜM BUNLAR OLURSA DEĞİŞİMDE BERABERİNDE GELİR”
Kurum veya bağımsız sanatçılara kentlilerin desteğinin çok önemli bir nokta olduğunu kaydeden Yıldırım, “Belki gözden kaçırdığımız çok şey olabilir. Herkes popüler kültür mantığı içerisinde televizyonda veya radyoda dinlediği şeyleri dinleyebilir. Ama kuytularda köşelerde sanatını icra etmeye çalışan çok insan var. Bu sanatını icra etmeye çalışan insanların o çalışmalara verebilecekleri en büyük destek bir tiyatro oyununa bir bilet almak. Bir ressamın bir tablosunu almak, bir müzisyeni dinlemektir. Bunlar güzel şeylerdir. Tüm bunlar olursa değişimde beraberinde gelir. Sanatla uğraşan insanların egolarına yenik düşmediğimiz sürece güzel çalışmalarımız elbette olacak, çok çok daha iyilerini üreteceğiz” diye konuştu.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA