“VERİMLİ ARAZİLER HEBA EDİLDİ”


 

Tarıma elverişli durumdaki 141 bölgenin Büyük Ova Koruma Alanı olarak belirlendiği karar Resmi Gazete’de yer aldı.

Bu kapsamda Mersin’de de 3 ova sit alanı ilan edildi!

Ziraat Odası Başkanı Gökçel, kararı geç kalınmış bir uygulama olarak değerlendirerek, “Mersin’de verimli araziler heba edildi. En azından elimizde kalanları koruyalım” dedi.

HEDİYE EROĞLU

Tarım arazilerini koruma planı çerçevesinde Türkiye genelinde koruma altına alınacak ovalara ilişkin Bakanlar Kurulu kararı yürürlüğe girdi. Bu karara göre, “büyük ova” statüsü verilen toplam yüz kırk bir bölgede tarım dışı faaliyetlere artık izin verilmeyecek.
Tarım kenti Mersin’in taleplerinin de karşılık bulduğu düzenleme kapsamında, kentteki 3 ova sit alanı ilan edildi. Bu alanlar Mersin Ovası, Silifke Ovası ve Anamur Ovası oldu. Kent halkı kararı olumlu karşılarken, tarım sektörü temsilcileri Mersin’in verimli tarım arazilerinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirterek, bu alanların korunmasına yönelik daha kapsamlı çalışma yapılmasına ihtiyaç olduğunu belirttiler. 

“MERSİN’DE VERİMLİ ARAZİLER HEBA EDİLDİ”
Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel de, tarım alanlarının korunmasının hayati önem taşıdığını söyledi. “Bizim gelecek nesillere bırakacağımız en önemli miras verimli tarım arazilerinin korunmasıdır” diyen Gökçel, “İnsan nüfusu artıyor ve beslenmenin, var oluşunun anahtarı da tarımda. Bu anlamda ovaların korunması adına yapılan bu düzenleme geç kalınmış bir karardır. Özellikle de Mersin’de tarım arazilerinin çoğu konut, sanayi yatırımları ile heba edilmiş durumdadır. Verimli tarım arazileri tehlike altında. Ancak özellikle yeni 1100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı gerekse de bu düzenlemeler ile kalan araziler korunmalıdır. Şehrin önü açılsın ama tarımın önü kapanmasın” dedi. 

KORUNACAK ALAN SAYISI DÜŞTÜ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızla geliştiği ovaları, büyük ova koruma alanı olarak belirlendi. Kararın eki listede yer alan haritalarda, Bakanlık tarafından belirlenen ovaların adları ve sınırları gösterildi.
Ovaların sınırları içerisinde yer alan onaylı planlı alanlar ile Kararın yayımı tarihi itibariyle ilgili mevzuatı uyarınca tarım dışı kullanma izni verilmiş olan alanlar, söz konusu hükmün kapsamı dışında olacak.
Yayımı ile birlikte yürürlüğe giren Kararın eki listede Toprak Koruma Kurulu Kararı Alınan Ovaların listesi ile haritaları yer aldı. Başbakan Binali Yıldırım ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik daha önce 184 ovanın SİT alanı ilan edilerek koruma altına alınacağını açıklamışlardı.

OVALARIN BULUNDUĞU İLLER
Karara göre, büyük ova koruma alanı olarak belirlenen 141 ovanın bulunduğu iller şöyle:
Adana, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Ankara, Ardahan, Balıkesir, Batman, Bilecik, Bingöl, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Iğdır, Isparta, İzmir, Kars, Karaman, Kastamonu, Kayseri, Kilis, Kütahya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Mersin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Sakarya, Samsun, Sivas, Şırnak, Tokat, Uşak, Van ve Yozgat.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA