SEL MAĞDURU ÇİFTÇİ FİDE SIKINTISI YAŞIYOR!


 

Mersin’de selin vurduğu çiftçiler fide sıkıntısı yaşıyor! Ancak yüksek girdi maliyetleri ve borçları nedeniyle fide bulamayan çiftçiler zor günler geçiriyor.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin’in Akdeniz ilçesinde selin vurduğu Adanalıoğlu, Özel Bahşiş, Kulak bölgelerinde yaşanan fide sıkıntısı her geçen gün büyüyor. 
Uzun süre su içinde kalan; domates, kabak, biber gibi sebze ürünlerinden bir daha verim alınamayacağı söylenirken fide kıtlığı nedeniyle sera üreticileri ekecek yeni ürün bulamıyor. Seralarda yaşanan sorunları gazetemize değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Mustafa Kemal Karaoğlu, kısa, orta ve uzun vadede yapılması gerekenleri anlattı. 

“FİDE SIKINTISI VAR”
Acil olarak haftalarca su altında kalan seraların yeniden elden geçirilerek ekim yapılması gerektiğini de kaydeden Mustafa Kemal Karaoğlu, “Ancak yeni ekim demek çiftçilerimiz için daha ektiklerinden maddi manevi gelir almadan yeni maliyetler demek. Çiftçi ekmiş olduğu ürünün neticesini almadığı için bunun altından kalkamaz. Çiftçinin bunun altından kalkamayacağı bir kenara bu zamanda fide bulması da ayrı bir sıkıntılı. Çünkü fide firmaları sipariş üzerine bu fideleri üretir. Bu seneki dikimleri için fideler üretilmişti. Ancak sel baskını nedeniyle bu fidelerin hepsi kaybedildi. Şimdi yeni ekilecek fidelerin olgunlaşması ve hasat zamanını hesap edecek olursak çiftçilerimiz ürünlerini en erken bahar aylarında alabilir. Baharda da seranın bir anlamı yok zaten açık hava üretimi yapabilirsin” dedi. 

POMPALAR YENİLENMELİ
Orta vadede ise bölgedeki su tahliye pompalarının revize edilerek büyütülmesi gerektiğini bildiren Karaoğlu, çiftçilerin bölgenin ekosistemine uygun ürünler üretmesinin sağlanması gerektiğini kaydetti.
Sel suları altında kalan Adanalıoğlu, Özel Bahşiş ve Kulak gibi alanların denize yakın ve bataklık bir bölgede olduğuna dikkat çeken Karaoğlu, son 10 yıldır yaşanan kuraklık nedeniyle yöre halkının kuruyan bataklıkta sebze üretimine başladığını ancak yağmurlar ile birlikte bölgenin yeniden bataklık ekosistemine döndüğünü belirtti. Bölgenin çeltik ürünlerinin yetişmesine çok uygun olduğunu vurgulayan Karaoğlu, pirinç gibi ürünlerin bölgede yetiştirme çağrısı yaptı. 

“ÇELTİK ÜRETİMİ YAPILABİLİR”
Doğanın ve ya faunanın yapısına göre bitki örtülerinin ve çeşitlerinin üretiminin önünü açmak gerektiğini bildiren Kraoğlu, “O bölgeler deniz seviyesinin altındaysa devamlı olarak sulak ve bataklık gibi oluyorsa bu bölgelere alternatif ürün olarak çeltik yetiştiriciliği önerilebilir. Yani Pirinç gibi bitkiler yetiştirilebilir. Tarsus’un aşağı bölgelerinde Silifke ovasında çeltik tarımı yapılıyor. Suyun bol olduğu, denize yakın olan bölgelerde ve suyun biriktiği yerlerde çeltik tarımı yapılıyor. Adanalıoğlu, Özel Bahşiş, Kulak gibi bölgelerimizde bu tarım yöntemi önerilebilir. Bu konuda çiftçilerimiz eğitilebilir nasıl yapacağı anlatılabilir. Burada yapılacak çeltik tarımı da ayrıca ülkemizin tahıl açığını kapatmaya yardımcı olabilir. Çeltik ve pirinç için dünya kadar ithalat yapıyoruz. Pirinç üretirsek hem çiftçi kazanır, hem de milli ekonomiye katkı sağlamış oluruz. Bu yıl yaşadığımız gibi su baskınları olduğu zamanda çiftçilerimizin büyük zararı olmaz. Çünkü çeltik bitkisi suyu seven bir türdür. Tohumu da suyun içerisine ekilir. Bu tür tarımda bölgede şuan ki gibi büyük sıkıntıların yaşanabileceğini düşünmüyoruz” dedi. 

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA