Mersin’e çıkarma yapan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 6 bin üreticinin etkilendiğini ve 175 milyon TL zarar meydana gelen kentte, çiftçilerin özel bankalara olan borçlarının bir defalığına mahsus olmak üzere silinmesini istedi.
SONER AYDIN
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, selin vurduğu Mersin’in Tarsus’un Özelbahşiş, Kulak köyleri, Akdeniz İlçesi’ne bağlı Adanalıoğlu Mahallesi ve kar afetine maruz kalan Toroslar İlçesi’ne bağlı köyleri ziyaret edip, çiftçilerin sorun ve taleplerini dinledi. İlçe ziraat odaları başkanlarının da eşlik ettiği Bayraktar, Mersin Valisi Özdemir Çakacak ile de bir görüşme gerçekleştirdi.
Bayraktar, Mersin'de 29 Aralık'ta meydana gelen şiddetli yağışlardan dolayı meydana gelen selden 6 bin üreticinin etkilendiğini, zararın ise 175 milyon lira olduğunu açıkladı.
“DEVLET ÖNLEM ALMALI”
Sel ve kar afetine maruz kalan çiftçileri ziyaret etmek için kente gelen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hasarın boyutunun çok büyük olduğunu belirtti. Tarsus, Akdeniz ve Toroslar’da üretim yapan çiftçileri dinleyen Bayraktar, üreticiye destek olunmadığı takdirde üretime ara vermek ve tesislerini satmak zorunda kalacaklarını kaydetti. Gerekli tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğini ifade eden Bayraktar, “Köy ve mahallelerdeki seralarda zarar çok büyük. Bu afetler zaman zaman yaşanacak. Doğal afetler sadece bizi vurmuyor, dünyanın her tarafında yaşanıyor. Bunlara hazırlıklı olmak lazım. Burası rakımı düşük, deniz seviyesinde olan yerler. Buralarla ilgili olarak devletin önlem alması gerekiyor. Eksiklikler giderilmeli. İlk olarak selin önleminin alınması lazım. Toprak suya doymuş durumda” dedi.
“BORÇLAR BİR DEFALIĞINA SİLİNSİN”
Akdeniz ilçesine bağlı Adanalıoğlu Mahallesi’nde üreticilerle bir araya gelen Bayraktar, çiftçilerin sorun ve taleplerine kulak verdi. Bayraktar’a sorunlarını ileten çiftçiler borç yükünün altına girdiklerini ve borçlarının bir defalığına da olsa silinmesini istedi. Girdi miktarlarının arttığını, zor koşullarda üretim yaptıklarını dile getiren çiftçiler, pazarlama, fide eksiği, yüksek mazot fiyatlarından şikayetçi oldu. Bankalara olan borçlarından dolayı arazilerini, evlerini satmak zorunda kalacaklarını kaydeden çiftçiler, borçlarının silinmesi ile birlikte üretime devam edebileceklerini kaydetti.
“MERSİN AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN”
Üretim maliyetlerinden ve borç yükünden şikayet eden çiftinin bir diğer talebi ise Mersin afet bölgesi ilan edilmesi oldu. Çiftçinin talebini ilgili bakana ilettiğini aktaran Genel Başkan Bayraktar, Mersin’in afet bölgesi ilan edilmesi için girişimlerde bulunduklarını söyledi.
ARTAN SEBZE VE MEYVE FİYATLARI
Artan meyve ve sebze fiyatları konusuna da değinen Bayraktar, zaman zaman meydana gelen bu afetlerin, maalesef arz talep dengesini bozduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: “Fiyatlar artıyor ama burada üreticilerimiz kazanmıyor. Yani üreticilerimiz hala ucuz satmaya devam ediyor. Ama bir bakıyorsunuz, pazarda, markette, manavda pahalı. Yani burada aracılar kazanıyor. Bunu muhakkak suretle kırmamız lazım. Normal koşullarda da böyle, afet olduğu zamanda böyle. Ürün sıkıntısı var, mesela kar yağıyor. Diyorlar ki efendim büyük şehirlere mal gelmiyor, ulaşım problemi var deniyor, bakıyorsunuz ki üreticimi acaba bunu pahalı satıyor, niye bu kadar pahalandı diye? Hayır yine üretici pahalı satmıyor. Yine bakıyorsunuz pazarda markette fevkalade pahalı. Dolayısıyla bunu da bir şekilde bizim kırmamız lazım. Biz Ziraat Odaları Birliği olarak bunu hep gündeme taşıyoruz. Bazı tedbirlerin bir an önce hayata geçmesi lazım, artık biz bu ülkede bu işi bu şekilde sürdüremeyiz. Yani burada bir sömürü var, bu sömürüyü kaldırmak lazım, bu sömürü sistemini yok etmemiz lazım. Üretici makul fiyattan satmalı, tüketici de makul fiyattan yemeli işin özü bu."