MEZİTLİ HALKI SELDEN MESKİ’Yİ SUÇLUYOR!


 

Mezitli Kent Konseyi’nin yaptığı ankete göre ilçede yaşayan vatandaşların yüzde 85,7’si sel afetinden Mersin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’ni sorumlu tutarken, yüzde 46,4 sele karşı hiçbir önlem alınmadığını düşünüyor.

Mehmet Nabi Batuk

Mezitli ilçesinde çok büyük maddi ve manevi zarara neden olan sel afetinin nedenlerinin belirlenmesi için yapılan çalışmalar devam ediyor. Mezitli Kent Konseyi’nin ilçede değişik yaş grupları ve cinsiyetlerinden 407 kişi ile yaptığı anket, bu anlamda önemli sonuçlar içeriyor. 
29 Aralık 2016 tarihinde yaşanan sel felaketinin sosyal ve psikolojik boyutunu anlamak için yapılan anket çalışmasının ayrıntılarını kamuoyu ile paylaşan Kent Konseyi Başkanı Doç. Dr. Erkan Aktaş, ankete göre vatandaşların yüzde 85,7’sinin sel afetinden Mersin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’ni (MESKİ) sorumlu tutarken, halkın yüzde 46,4’ünün sele karşı hiçbir önlem alınmadığını düşündüğünü açıkladı.

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DÜNYAYA BEDELİ BÜYÜK”
Birleşmiş Milletler Afet Risklerinin Azaltılması Dairesi (UNISDR) tarafından yayımlanan raporda son 20 yılda kayıtlara geçen 6 bin 457 doğal afetin yüzde doksanının sel, fırtına, sıcak hava dalgası, kuraklık ve diğer aşırı iklim hareketlerinden kaynaklandığını söyleyen Doç. Dr. Aktaş, “Hava ve iklim afet riskini artıran küresel iklim değişikliği karşısında dünya büyük bir bedel ödüyor. İklim değişikliği ve artan doğal afetler başta çevresel, ekonomik, sosyal ve psikolojik olumsuz etkiler yaratmaktadır. 1995 yılında yapılan ilk Çevre Konferansından (COP1) bu yana aşırı iklim hareketleri kaynaklı afetler nedeniyle 606 bin kişinin yaşamını yitirdiği, 4,1 milyar insanın ise etkilendiği tahmin ediliyor. Söz konusu rakamlara göre doğal afetlerde ölümlerin yüzde 47’si su baskınları, yüzde 40’ı ise kasırgalar sonucu yaşandığı, söz konusu afetler sonucu can kayıplarının yüzde 89’unun ise düşük gelirli ülkelerde görüldüğü belirtiliyor. BM Raporda ayrıca aşırı iklim hareketleri nedeniyle yaşanan ekonomik kayıpların son 20 yılda 1,891 trilyon ABD Doları olarak tahmin ediliyor” dedi.

“MERSİN’DE 47 MİLYON 428 BİN LİRA ZARAR VAR”
Öte yandan Türkiye’de 1995 - 2015 yılları arasında yaşanan meteorolojik karakterli doğal afetlerin yaklaşık olarak 15 kat arttığına dikkat çeken Doç. Dr. Aktaş, “2015 yılında gözlenen meteorolojik karakterli doğal afetler içinde Fırtına - Hortum yüzde 31 ile birinci, şiddetli yağış ve sel’in yüzde 31 ile ikinci, dolu afetinin yüzde 15 ile üçüncüdür. 29 Aralık 2016 tarihinde yaşanan son sel afetinde Mersin Büyükşehir Belediyesi yetki alanındaki yol, park, mezarlık, tarım arazileri, bina ve araçlarda ortaya çıkan zararın bilançosunun 47 milyon 428 bin lira olarak açıklandığını ifade eden Doç. Dr. Aktaş, çiftçinin zararının ise Türkiye Ziraat Odaları Birliği verilerine göre 175 milyon TL olduğunu kaydetti.

MEZİTLİ HALKI EN ÇOK SELDEN KORKUYOR
Mezitli ölçeğinde 407 vatandaş ile yaptıkları anket çalışmasının sonuçlarını da paylaşan Doç. Dr. Aktaş, Mezitli halkının en çok korktuğu doğal afet çeşitlerinin yüzde 73, 5 ile deprem, yüzde 12,8 ile sel olduğunu belirtti. Mezitli halkının en fazla maruz kaldığı afet çeşitlerinin ise sırasıyla yüzde 51 ile sel, yüzde 28,6 ile deprem, yüzde 3,9 ile kuraklık ve aşırı sıcaklık olduğunu belirten Doç. Dr. Aktaş, “Yaşanan sel afetinde Mezitli halkının yüzde 69’u fiziki olarak yaralanmış, yüzde 37,3’ü tehlike geçirmiş, yüzde 15,7’si psikolojik olarak etkilenmiş, yüzde 42,5’i ise ekonomik olarak etkilenmiştir. Mezitli halkının sel afetinden sonra tedirginlik oranı yüzde 23,8’den yüzde 42 artarak yüzde 68,8’e yükselmiştir. Mezitli halkının yüzde 96,6’sı sel felaketinin bir daha yaşanacağını düşünüyor. Vatandaşların 42,5’i sel felaketine yapılan müdahalenin zamanında yapılmadığını, yüzde 45,2’si yeterince araç ve aletin olmadığını ve yüzde 45’in de yeterince personel görevlendirilmediğini düşünüyor. Vatandaşlara göre sel afetinden sonra çevrede oluşan tahribatlara karşı yapılan müdahalelerin yüzde 25,6’sı geç yapıldı, yüzde 41’i müdahaleler yapıldı ancak yeterince çözülmedi, yüzde 10,3’ün hala yapılmadı, yüzde 16’sı ise zamanında yapıldı” dedi.  

HALKIN YÜZDE 85,7’Sİ MESKİ’Yİ SORUMLU TUTUYOR
 karşı hiç önlem olmadığını söylediğini kaydeden Doç. Dr Aktaş, vatandaşların yüzde 45’7’sinin ise önlem alındığını ancak alınan önlemlerin yetersiz kaldığını belirttiğini vurguladı.  Doç. Dr Aktaş, “Mezitli halkının selin en büyük nedenleri arasında ise yüzde 88,7 ile çarpık kentleşme, yüzde 89,7 ile Derelerin yeterince ıslah edilmemesi, yüzde 91,9 ile Derelere yapılan konutlar, yüzde 90,2 ile Izgaraların yetersizliği, yüzde 92,9  Yağmur suyu hatlarının yetersizliği, yüzde 84,3 Orman ve tarım alanlarında yapılara izin verilmesi, yüzde 61,4 ile Yapı arsa yoğunluk oranlarının düşürülmesi, yüzde 89,4’ü ile denetimsizlik, yüzde 69,5 Meteorolojik verilerin dikkate alınmamasını görüyor. Mezitli halkının yüzde 85,7’si sel afetinden Mersin Büyükşehir Belediye, MESKİ’yi, yüzde 71,5’i Devlet Su İşlerini, %81,3’ü Çevre Şehircilik Bakanlığını, yüzde 60,7’si Mezitli Belediyesini, yüzde 11,1’i Mersin Üniversitesi’ni görüyor.  

ÖNLEM MALİYETİNDEN İKİ KAT DAHA ZARAR VAR
Mezitli’de yaşanan sel afetinde oluşan zararın MESKİ’nin hazırladığı Yağmur Suyu Master Planında Mezitli İlçesi kısa vadeli yatırım planlamalarının toplam maliyetinden iki kat olduğunu ifade eden Doç. Dr. Aktaş Mezitli’de faaliyet gösteren sadece bir otomotiv işletmesinin seldeki zararının 15 Milyon TL olduğunu vurgulayarak “MESKİ’nin hazırladığı Yağmur Suyu Master Planındaki Mezitli İlçesi kısa vadeli yatırım planlamalarının toplam maliyetinin 6 Milyon 292 Bin Lira. Buradaki 6 Milyon liralık yatırım önceki yönetimler tarafından yapılmış olsaydı bugün daha çok bir mebla zarar ile karşılaşmazdık” diye konuştu. 

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA