Türkiye’de 18 serbest bölge bulunduğuna dikkat çeken Kuyucuoğlu, bu bölgelerin dış ticaret hacmine 19 milyar dolar civarında katkı sağladığını, bu rakamın bir önceki yıla göre yüzde 6 düştüğünü vurguladı. “Bu bölgelerde istihdam edilen kişi sayısı da 65 bin dolaylarındadır” diyen Kuyucuoğlu, “Serbest Bölgeler açısından önemli gördüğümüz ve dile getirdiğimiz konuların başında; Bu bölgelerde yapılması düşünülen acele kamulaştırma kararlarında, devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan kıyılar, tarım arazileri, çayırlar ve meraların acele kamulaştırma alanları dışında bırakılmasıdır.
Ayrıca; Özel ve kamuya ait serbest bölgeler arasındaki kamulaştırma bedellerindeki çift başlılığın ortadan kaldırılması gerekmektedir.
Serbest bölgelerdeki yatırımcılara getirilen vergi muafiyetinin, üretim yapmayan, sadece serbest bölgeler üzerinden ticaret yapan işletmelere de uygulanmasının doğru olmadığını düşünüyorum.
Yine serbest bölgelerde yapılan yatırım ve istihdamların devamı niteliğinde olan film endüstrisi hizmetleri, AR-GE ve AR-GE’ye dayalı hizmetler ile döviz kazandırıcı diğer hizmet işlemlerinin de gelir ve kurumlar vergisi istisnasına tabi olması konularını dile getirdik.
Ayrıca yine; Ekonomi Bakanlığından faaliyet ruhsatı alarak, serbest bölge sınırları içerisinde üretim yapan fason imalatçıların istihdam ettikleri personelin ücretlerinin de gelir vergisi kapsamı dışında tutulması, en azından bu personelin bu vergiden istisna tutulabilmesi için getirilen üretilen ürünlerdeki yüzde 85 ihracat yapma şartının aşağı çekilerek yüzde 50’den başlayarak kademeli olması gerektiğini dile getirdik. Konuyu TBMM’de kendilerine ilettiğimiz Sayın Bakan, sorunu yönetmelikle çözeceklerini de tarafıma iletmişlerdir” dedi.
BÖLGE, VERGİLERDEN MUAF OLSUN
Ülkemiz ile yabancı ülkeler arasında taşıma yapan araçlara motorin tesliminde yapılan KDV istisnasının, serbest bölgeler ile yabancı ülkeler arasında mal taşımacılığı yapan araçlara da getirilmesini isteyen Kuyucuoğlu, PDK mevzuatında gerekli değişikliklerin yapılarak serbest bölgelerdeki kurucu ve işletici şirketlere de enerji dağıtım ve üretim izni verilmesinin uygun olacağını söyledi.
Serbest bölgelerin; değişik yorum ve uygulamalarla tahsis edilen katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, özel iletişim vergisi gibi dolaylı vergilerden ve firmalar tarafından üretilen Türk menşeli ürünlerde, Ekonomi Bakanlığı’nca düzenlenen koruma önlemleri uygulamasından muaf tutulması gerektiğini de belirten Serdal Kuyucuoğlu, yine serbest bölgelerde satılan elektrik enerji bedelleri üzerinden, TRT payı ve enerji fonu alınmasına son verilmesi gerektiğini söyledi.