Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda çiftçinin sorunlarını gündeme getiren MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, FETÖ sebebiyle mağdur olan çiftçilere dikkat çekerek, gübre sorunu ile selzede çiftçilere yardım konularına çözüm istedi.
“FETÖ SORGULAMALARI ZAMAN KAYBETTİRİYOR”
Mersin’de ÇATAK Projesi kapsamında destek alacak çiftçilerin, Fettulahçı Terör Örgütü üyesi olup olmadığına ilişkin sorgulamaya maruz kalması nedeniyle desteğin geciktiğini söyleyen Şimşek, “Mersin'de ÇATAK Projesi kapsamında çiftçilerimize tarımsal destek verilecek. Ancak destekler bir türlü verilmiyor. Tarım Müdürlüğü’ne; ‘Mahsul ekilecek, buğday ekilecek, tohum atılacak, bu paraları niye ödemiyorsunuz?’ diye soruyoruz, ‘Emniyet Müdürlüğüne yazı yazdık, bu projeden destek alacak firmaların, şahısların FETÖ'cü olup olmadığını araştırıyoruz’ diyorlar. FETÖ davalarıyla uğraşmaktan; emniyet, savcılık, herkesin başı dönmüş durumda. Binlerce çitçi var, liste kabarık olduğu için işlemler uzun sürüyor. Köylüden Apo’cu da FETÖ'cü de çıkmaz. Toros Dağlarının etrafında hep, yıllardır Çukurova'nın bekçiliğini yapan kahramanlar yaşıyor. Emniyet hangi birini inceleyecek? Yüzlerce açığa alınan var, ihraç olan var, bunları mı inceleyecek; tarımsal destek alacak, mazot desteği alacak, gübre desteği alacak, tohum desteği alacak çiftçinin FETÖ'cü olup olmadığını mı inceleyecek” dedi.
“GÜBREDE YANLIŞTAN DÖNÜN”
Ayrıca gübre sorununa da dikkat çeken Milletvekili Şimşek; amonyum nitrat kullanan çiftçilerin mevzuat sebebiyle mağdur edildiğini belirterek şu açıklamalarda bulundu; “Diğer bir sorun da ekim yaparken amonyum nitrat gübresi atacak olan çiftçilerimizle ilgili. Bu çiftçilerimiz de gidiyorlar, ilçe tarım müdürlüğüne müracaat ediyorlar, ilçe tarım müdürlüğüne e-reçete yazdırıyorlar. Sonra bu e-reçeteyle gidip gübrelerini alıyorlar. Tarım Müdürlüğü; ‘Bu gübreyi ekmeden önce başına ziraat mühendisi olacak’. Çukurova'da yüz binlerce çiftçi var, bunların yüzde 90'ı amonyum nitrat gübresini kullanıyor. Bu gübre de öyle bir şey ki -çiftçilik yapanlar bilirler- yağmur yağarken atılır. Gübreyi önce atarsan ürünü yakar, buğdayı yakar, mısırı yakar. Çiftçi meteorolojiden hava durumunu takip eder, yağmur yağacağı zaman tarlaya gübresini atar. Ziraat mühendisi zorunluluğu varken çiftçi tarlaya gübresini nasıl atacak? Nasıl olacak bu iş? İlçe tarım müdürlüğünde kaç tane mühendis var? Kaç tane çiftçinin talebine karşılık verebileceğiz. Tarım Bakanlığını buradan uyarıyorum: Masa başında, hayatında tohum ekmemiş, gübre atmamış olanlar mevzuat çıkarıp; il tarım müdürlüklerine, ilçe tarım müdürlüklerine gönderiyorlar. Bir çiftçinin 2 ayrı ilçede veya 2 ayrı ilde tarlası var, bir tanesi Çiftçi Kayıt Sistemi’ne dahil diğeri dahil değil. Gübre atacak, gidip diğer ilçedeki ilçe tarım müdürlüğüyle muhatap olması, oradan da mühendis alması lazım. Bu yanlışın acilen telafi edilmesi lazım. Amonyum nitrat gübresini belki birilerin art niyetli kullanıyorlar ama devlet tedbirini alacak, güvenlik önlemini alacak, bununla başka türlü mücadele edecek”.
“SELZEDE ÇİFTÇİYE ACİLEN YARDIM GÖNDERİLMELİ”
Ayrıca Mersin’de Aralık ayında yaşanan sel afeti sebebiyle de acil önlem alınması gerektiğini belirten Baki Şimşek sözlerine şöyle son verdi.”Mersin Tarsus Bahşiş beldesinde seraları sular altında kalan 30 yaşındaki Hanifi Akpınar borçlarından dolayı bunalıma girerek yaşamına son verdi. Tarım Bakanlığı selzedelerle ilgili acil önlem almalıdır. Çiftçiler bunalımda, çıkmazda! Çiftçilere sadaka niyetinde; 200 lira ile bin 500 lira arasında para veriliyor. Bu paralar çiftçilerin hiçbir derdine derman olmuyor. Bakanlar Kurulu acilen toplanmalı ve selden zarar gören bölgeye bir an önce yüklü miktarda yardım göndermelidir”.