Zengin kazandı borçlu kaybetti! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Zengin kazandı borçlu kaybetti!


 

Mersin iş dünyasının çatı kuruluşu MTSO’nun hazırladığı aylık göstergeler raporunun Ocak sayısında Mersin’de ki para ve borç trafiği dikkat çekti! Mersin’de enflasyon Türkiye genelinin üzerinde olurken, protestolu senetlerden kredi kartına takibe düşen alacaklarda artış yaşandı.

Ancak kentin banka mevduatı söz konusu dönemde Türkiye genelinin üzerinde yüzde 17 oranında artarak 16 milyar  TL’ye ulaştı. Bu tablo zenginlerin kazancını arttırdığı, halk ve KOBİ ile küçük esnafın ise borca battığını gözler önüne serdi!

Hediye Eroğlu

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) periyodik olarak yayınladığı Aylık Göstergeler Raporu’nun 2017 yılı ilk sayısı Ocak ayı bülteni yayınlandı. Raporda özellikle protesto edilen senetler ve çek istatistikleri dikkat çekti.

Türkiye genelinde protesto edilen 2 bin TL ve üzeri tutarında senetlerin, Ocak 2016-2017 döneminde hem adet hem de tutar bazındaki artışın, Ocak 2015-2016 dönemine göre hızını yükselttiği gözlendi.

MERSİN’DE PROTESTOEDİLEN SENET TUTARINDA ARTIŞ VAR!

Mersin’de ise senet tutarında ki azalışın; Ocak 2016-2017 döneminde yerini artışa bıraktığı gözlendi. Yılın ilk ayında Mersin’de protesto edilen senet adedi artış oranı Türkiye geneli ile yaklaşık aynı seviyede gerçekleşirken; tutar bazında ise daha hızlı arttığı gözlendi.

Aylık bazda Mersin’de protestolu senet tutarında, 2016 yılı ikinci yarısında Ağustos ayındaki hızlı artış haricindeki yatay seyir, yılın son iki ayında yerini azalışa bırakırken, 2017 yılı Ocak ayında ise artışa geçti.

Yılın ilk ayında Mersin, protesto edilen senet adet ve tutar bazında iller arasında 13. sırada yer aldı.

BANKALARA SUNULAN ÇEK SAYISI ARTTI

Ocak 2015-2017 döneminde bankalara işlemi yapılan çeklerdeki gelişmeler incelendiğinde de; Türkiye genelinde bankalara ibraz edilen toplam çeklerde adet bazında Ocak 2015-2016 dönemindeki azalışın, Ocak 2016-2017 döneminde yerini hızlı artışa bıraktığı görüldü. Tutar bazında ise artış hızı ivme kazandı.

Belirtilen dönemlerde Mersin’deki bankalara ibraz edilen toplam çeklerdeki gelişmeler de Türkiye geneli ile paralellik gösterdi. Türkiye genelinde karşılıksız işlemi yapılan çeklerdeki adet ve tutar bazındaki gerçekleşmeler; bankalara ibraz edilen toplam çekler ile benzer eğilim gösterdi. Mersin’de ise Ocak 2017’de bankalara ibraz edilen toplam çeklerde adet bazında önceki yılın Ocak ayına göre artış hızı yükseldi. Tutar bazında ise Türkiye genelinin aksine artış yerini azalışa bıraktı.

KARŞILIKSIZ ÇEKLER AZALDI

Karşılıksız işlem yapılan çek tutarındaki gelişmeler aylık bazda incelendiğinde ise; Türkiye genelinde 2016 yılı ikinci yarısında Ağustos ayı haricinde gözlenen azalış eğilimi; 2017 yılı Ocak ayında yön değiştirdi. Mersin’de ki gelişmeler de Türkiye geneli ile paralel seyir izledi.

Mersin’de 2017 yılının ilk ayında bankalara ibraz edilen çekler içerisinde karşılıksız çeklerin payı Türkiye genelinde önceki yıla göre 0,6 puanlık azalışla yüzde 3,1; tutar bazında ise 0,5 puan azalışla yüzde 3,3 olarak gerçekleşti. Mersin’de ise söz konusu oranlar adet bazında geçen yıla göre 1,3 puan azalışla yüzde 2,6; tutar bazında ise 2,1 puanlık azalışla %2,4 olarak gerçekleşti.

KREDİ MEVDUATI ARTTI

Öte yandan Türkiye’de ve Mersin’de kredi ve mevduat ile ilgili gelişmeler incelendiğinde; 2016 yılı Aralık dönemi itibariyle Türkiye’de toplam nakdi krediler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artarak yaklaşık 1 trilyon 792 milyar  TL’ye, gayri nakdi krediler ise yüzde 20 artarak 552 milyar TL’ye yükseldi. Takipteki alacaklar 2015 yılının belirtilen dönemine göre yüzde 22 artarak 58 milyar  TL seviyesine yükseldi.

Mersin’de ise; toplam nakdi krediler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12’lik artışla yaklaşık 23 milyar  TL’ye; takibe düşen alacaklar yüzde 17’lik artışla yaklaşık 1,2 milyar TL’ye, gayri nakdi krediler ise yüzde 15’lik artışla 3,4 milyon  TL’ye yükseldi.

Çeyreklik dönemler itibariyle kredilerdeki gelişmelere bakıldığında; Türkiye genelinde 2016 yılı ilk iki çeyreğinde artış hızındaki yükselişin, üçüncü çeyrekte yavaşlasa da; son çeyrekte ise son yedi çeyreğin en yüksek seviyesinde gerçekleştiği gözlendi.

Mersin’de çeyreklik dönemler itibariyle gerçekleşmelerin Türkiye genelinin aksi yönde olduğu; 2016 yılı ilk iki çeyreğinde kredi hacmi artış hızında gözlenen yavaşlama eğiliminin; üçüncü çeyrekte ise yerini yükselişe bıraktığı yılın son çeyreğinde tekrar yavaşladığı gözlendi.

MERSİN KREDİ KULLANIMINDA 11. SIRADA

Ayrıca 2014-2016 Aralık dönemi itibariyle kredilerdeki gelişmelere bakıldığında; Türkiye genelinde 2016 yılı son çeyreği itibariyle kredi hacmi artış hızının; 2015 yılı aynı dönemine göre yavaşladığı; gayri nakdi krediler artışının aynı seviyeyi koruduğu görüldü.

Mersin’de de belirtilen dönemlerde nakdi krediler ile gayri nakdi kredilerdeki gelişmeler, Türkiye geneli ile paralellik gösterdi. Aralık 2015 itibariyle Türkiye genelinde toplam kredi hacmi ile iller arasında 11. sırada yer alan Mersin, 2016’nın aynı döneminde de yerini korudu.

TAKİPTEKİ ALACAKLAR SIRALAMASINDA 9’UNCUYUZ

Takipteki alacaklar çeyreklik dönemler itibariyle incelendiğinde ise; Türkiye genelinde 2016 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın dört çeyreğinin de üzerinde artış hızı kaydettiği, ikinci ve üçüncü çeyrekte artış hızındaki yavaşlama eğiliminin, yılın son çeyreğinde yerini yükselişe bıraktığı gözlendi.

Mersin’de ise ilk ve üçüncü çeyreğinde hızlı artış kaydettiği, ikinci ve son çeyreğinde ise durağan yapıda olduğu gözlendi. 2016 yılı dördüncü çeyreğinde takipteki alacaklar incelendiğinde; Türkiye genelinde 2015 yılı son çeyreğine göre artış hızının yavaşladığı; Mersin’de de ki gelişmelerin de Türkiye geneli ile benzer eğilimde olduğu gözlendi.

Takipteki alacakların illere göre sıralamasında 2015 yılı son çeyreğinde 9’uncu sırada yer alan Mersin, 2016 yılında da aynı sırada yer aldı.

MERSİNLİ’NİN BORCU; TÜKETİCİ KREDİSİ

Bireysel kredilerle ilgili gelişmelere bakıldığında ise; Türkiye genelinde Aralık 2016 dönemi itibariyle 420 milyar  TL’ye ulaşan bireysel kredilerin yüzde 19,6’sı kredi kartı alacaklarından, yüzde 80,4’ü ise tüketici kredilerinden oluştuğu gözlendi.

Mersin’de kullandırılan bireysel kredilerin ise 8,9 milyar  TL’ye ulaştığı ve bireysel kredilerin yüzde 19,3’ünün kredi kartı alacaklarından, yüzde 80,7’sinin ise tüketici kredilerinden oluştuğu görüldü.

KREDİLERİN YÜZDE 5,6’SI TAKİPTE!

Çeyreklik dönemler itibariyle bireysel kredilerdeki gelişmeler incelendiğinde; Türkiye genelinde 2016 yılı ilk çeyreğinde artış hızında gözlenen yavaşlamanın, ikinci çeyrekte yön değiştirdiği, üçüncü çeyrekte tekrar yavaşlama olsa da, dördüncü çeyrekte 2013 yılı son çeyreğinden itibaren en hızlı artış oranını yakaladığı gözlendi. Söz konusu artışta; bireysel krediler kapsamında yurtiçi talebi canlandırmaya yönelik alınan tedbirlerin etkili olduğu söylenebilir.

Mersin’de bireysel kredilerde 2015 yılı son çeyreğinde artış hızındaki yükselişin ardından; 2016 yılı ilk yarısında durağan yapıda olduğu, üçüncü çeyrekteki hızlı artışın, son çeyrekte kısmen hız kesmiş olsa da devam ettiği gözlendi. Bireysel kredilerin takibe dönüşüm oranı Türkiye genelinde 2015 yılı son çeyreğinde yüzde 4,4 iken; 2016 Aralık döneminde yüzde 4,5; Mersin’de ise önceki yılın son çeyreğinde yüzde 5,7 iken; 2016 yılı aynı döneminde yüzde 5,6 olarak gerçekleşti.

KREDİ KARTI ALACAKLARI ARTTI

Bireysel kredilerin türleri itibariyle takibe dönüşüm oranları incelendiğinde; Türkiye’de taşıt kredisinin takibe dönüşüm oranının yüzde 3,3’den yüzde 3,2’ye gerilediği; ihtiyaç ve diğer tüketici kredilerinin yüzde 5,7’den yüzde 6,0’ya; kredi kartı alacaklarının yüzde 8,8’den yüzde 8,9’a yükseldiği, konut kredilerinin yüzde 0,5 olan payının 2016 yılı son çeyreğinde de aynı kaldığı; Mersin’de ise ihtiyaç ve diğer tüketici kredilerinin yüzde 6,5’den yüzde 6,9’a; taşıt kredilerinin yüzde 2,7’den yüzde 2,9’a yükseldiği; kredi kartı alacaklarının yüzde 13,5’den yüzde 12,9’a gerilediği; konut kredisinin yüzde 0,5 olan payının ise aynı kaldığı gözlendi.

PERAKENDECİ, GIDACI ZORDA!

Öte yandan Türkiye genelinde seçilmiş sektörlerde 2016 Aralık dönemi itibariye kullandırılan nakdi kredi miktarı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artarak yaklaşık 771 milyar TL’ye gayri nakdi krediler ise yüzde 23 artarak 369 milyar  TL seviyesine yükseldi. Söz konusu dönemde Türkiye genelinde seçilmiş sektörel kredilerin 23,2 milyar  TL’lik tutarının takibe düştüğü, önceki yıl yüzde 2,7 olan takibe dönüşüm oranının 2016’da yüzde 1,0’e gerilediği görüldü. Türkiye’de seçilmiş sektörlere göre kullandırılan kredilerin takibe dönüşüm oranları incelendiğinde; ağırlıklı paya sahip olan sektörler arasında yer alan inşaat sektöründe takibe dönüşüm oranı 2015 yılı son çeyreğinde yüzde 3,7 iken 2016 yılı aynı döneminde yüzde 1,2’ye; toptan, perakende ticaret ve komisyonculuk sektöründe yüzde 3,7’den yüzde 1,5’e; enerji sektöründe yüzde 1,8’den yüzde 0,2’ye gerilediği görüldü.

2016 Aralık dönemi itibariyle bankacılık sektörünün Mersin’de seçilmiş sektörlere göre kullandırılan nakdi kredi ise miktarı önceki yıla göre yüzde 12,3 artarak 7,3 milyar  TL, gayri nakdi kredi miktarı yüzde 17,8 artarak 2 milyar  TL olarak gerçekleşti.

Söz konusu dönemde seçilmiş sektörel kredilerin yaklaşık 447 milyon  TL’lik tutarının takibe düştüğü, takibe dönüşüm oranının önceki yıl yüzde 5,4’den, 2016 Aralık dönemi itibariyle yüzde 5,8’e yükseldiği görüldü.

Mersin’de seçilmiş sektörlere göre kullandırılan kredilerin takibe dönüşüm oranları incelendiğinde ise; ağırlıklı paya sahip olan sektörler arasında yer alan toptan, perakende ticaret ve komisyonculuk sektöründe 2015 yılı dördüncü çeyreğinde yüzde 7,7 olan takibe dönüşüm oranı 2016 yılında yüzde 8,0’a; gıda, meşrubat ve tütün sanayinin ise yüzde 8,3’den yüzde 10,7’ye; ziraat ve balıkçılık sektöründe yüzde 3,0’den yüzde 3,1’e; inşaat sektöründe ise yüzde 3,2’den yüzde 4,2’ye yükseldiği gözlendi.

MERSİN’İN BANKA MEVDUATI YÜZDE 17 ARTTI!

2016 Aralık dönemi itibariyle Türkiye genelinde toplam mevduat 2015 yılı aynı dönemine göre yüzde 17 artarak yaklaşık 1,5 trilyon TL’ye; Mersin’de ise yüzde 17’lik artışla 16 milyar  TL’ye ulaştı. Türkiye geneli ile Mersin’deki toplam mevduat hacmindeki gelişmeler incelendiğinde; 2016 son çeyreğinde toplam mevduat artış hızının, 2015 yılı aynı dönemini ile yaklaşık aynı seviyede kaldığı; Mersin’de ise artış hızının yükseldiği görüldü. Çeyreklik dönemler itibariyle mevduattaki gelişmeler incelendiğinde; Türkiye genelinde 2015 yılı son çeyreğindeki azalışın ardından; 2016 yılı ilk üç çeyreğinde artış eğiliminin, yılın son çeyreğinde ivme kazanarak yılın en yüksek seviyesinde gerçekleştiği görüldü.

Mersin’de 2015 yılı son çeyreği ile 2016 yılı ilk yarısında mevduat hacmindeki gelişmeleri Türkiye geneli ile paralellik gösterdiği; üçüncü çeyrekteki durağan yapıda olduğu, yılın son çeyreğinde Türkiye genelinde olduğu gibi hızlı artış kaydettiği gözlendi. Türkiye genelinde toplam mevduat büyüklüğü ile 2015 Aralık dönemi itibariyle iller arasında 9. sırada yer alan Mersin; 2016 yılında 8. sıraya yükseldi.

ENFLASYON EN ÇOK ADANA VE MERSİN’DE YÜKSEK!

2017 yılının Ocak ayında, Türkiye genelinde 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi’nde bir önceki aya göre yüzde 1,82; bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 1,82; bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,58 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,87 oranında artış gerçekleşti. Türkiye genelinde TÜFE’de yıllık bazda ulaştırma, çeşitli mal ve hizmetler, sağlık ve eğitim artışın yüksek olduğu ana harcama grupları olurken Adana ve Mersin illerini kapsayan TR62 bölgesinde 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi’nde bir önceki aya göre yüzde 2,65; bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 2,65; bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,38 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 9,30 oranında artış gerçekleşti. TR 62 Bölgesi’nde yıllık enflasyon oranının Türkiye geneli olan yüzde 9,58’in üzerinde olduğu gözlendi.

TR62 Bölgesi’nde alkollü içecekler ve tütün, ulaştırma, sağlık ile çeşitli mal ve hizmetler yıllık bazda en fazla enflasyon artışı olan ana harcama grupları oldu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA