Uzmanlık gerektirmeyen mevcut ilaç bayiliği sisteminin de tarımda yaşanan ilaç kaynaklı sorunların en büyük nedeni olduğunu aktaran Karaoğlu, “Bu bayileri açacağımıza bir Tarım Merkezi oluşturabiliriz. Bu sayede sorunları daha kısa sürede çözebiliriz” dedi.
Mehmet Nabi Batuk
Avrupa ve Rusya’ya giden ihraç ürünlerinin zirai ilaç kalıntıları nedeniyle geri gönderilmesi tarım örgütlerinin gözünü yeniden çiftçi eğitimine çevirdi. Ziraat fakültelerinde 11 bölümde eğitim verilirken, ziraat mühendislerinin okul sonrası branşlaşmaya yönelmemesi tarım sektöründeki sıkıntıların önemli etkenlerin başında yer alıyor.
Bu durumun çok sakıncalı sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Mustafa Kemal Karaoğlu, tarım mühendislerinin branşlaşmaması ve branşları dışında yaptığı yanlış uygulamaların hem kent ekonomisine hem de ülke ekonomisine derin yaralar açmaya devam ettiğini belirtti.
YANLIŞ BİLGİLENDİRMELERE DİKKAT!
Özellikle ihracat alanında gönderilen tarım ürünlerinin geri gönderilmesi ile hem kent hem de ülke ekonomisine uzun vadeli darbeler indiğini dile getiren Karaoğlu, sorunun kaynağında yanlış mühendis tarafından yanlış bilgilendirilen çiftçilerin olduğunu söyledi. Ziraat alanındaki branş alanının yıllar önce halledilmesi gereken bir konu olduğunu ancak çözümlenmediği için günümüze yansımalarının çok ağır olduğunu belirten Karaoğlu, tarım alanlarında yapılan en ufak hatanın sonucunun altından kalkılamaz sonuçlara neden olduğunu dile getirdi. Mustafa Kemal Karaoğlu, “Meyve sebzelerin yetiştirilmesinde ziraat mühendislerinin yüzde 100 katkısı vardır. Yani ürün kalitesinde mühendislerin payı büyüktür. Bugün ülkemiz ziraat fakültelerinde; Bitki koruma, toprak koruma, tarla bitkileri, bahçe bitkileri bölümlerinde eğitim verilmektedir. Bu bölümler birbirinden farklı olmakla birlikte kendi alanında uzmanlık gerektiren alanlardır. Ancak ziraat öğrencileri mezun olduktan sonra sahada eğitimini gördükleri branşlarda çalışamıyor. İşte bu büyük bir sorun ve bunun çözülmesi gerekiyor” diye konuştu.
“HERKES KENDİ BRANŞINDA İŞ YAPSIN”
Ziraat mühendislerinin kendi alanları dışında çalışmamasının çok önemli bir konu olduğunu dile getiren Karaoğlu, “Tıp merkezinde doktorlar kendi uzmanlık alanlarına göre ayrılıyorlarsa ziraat alanında da herkes kendi branşına göre ayrılmak zorundadır. Bununla ilgili çalışmaların bir an önce başlatılması gerekiyor. Zirai ilaç bayilerimizde kimyasal ve bitkilerdeki hastalıklar ile ilgili ilaçlar bulunur. Fakat mevcut bayileri incelediğimizde ziraat fakültesi mezunlarının herhangi bir bayi açabildiğini görüyoruz. Ama bunun böyle olmaması gerekiyor. Herkes kendi branşında iş yapmak zorundadır” şeklinde konuştu.
“BU BAYİLERİ AÇACAĞIMIZA BİR TARIM MERKEZİ OLUŞTURABİLİRİZ”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çok fazla ilaç bayisinin açılmasını engellemek için sınav şartı getirdiğini de hatırlatan Başkan Karaoğlu, 5 sınavı kazanan bir ziraat mühendisinin, alanı ne olursa olsun zirai ilaç bayisi açabildiğini belirtti.
Uzmanlık gerektirmeyen mevcut ilaç bayiliği sisteminin tarımda yaşanan ilaç kaynaklı sorunların en büyük nedenlerinden bir tanesi olmaya devam edeceğini belirten Başkan Karaoğlu, şu önerilerde bulundu: “Bu bayileri açacağımıza bir Tarım Merkezi oluşturabiliriz. Orada da bitki korumacı, tarla bitkileri, bahçe bitkileri, toprak koruma bölümlerinde alanında uzman olan ziraat mühendisleri hizmet verir. Sonuç olarak mühendisimiz kendi branşında çiftçilerimize hizmet verir. Danışmanlık sistemleri ortaya konulabilir. 2016 yılında bu danışmanlık projesi denendi ama mühendislerimizin kendi branşlarında hizmet vermediği için tutmadı”.